1821 Digital Gallery
Κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις πυροδοτεί η παραίτηση Κοτζιά

Κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις πυροδοτεί η παραίτηση Κοτζιά

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς του για διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές
© eurokinissi

Βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης μετά και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο απερχόμενος υπουργός δέχτηκε πιέσεις να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση την ώρα που είναι σε εξέλιξη στο Σκόπια η κρίσιμη, για τη συμφωνία των Πρεσπών, συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν υποχώρησε. Το υπουργείο ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε στη συνέχεια σκληρό μήνυμα στους υπουργούς του, λέγοντας ότι δεν ανέχεται «διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές».

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του Ν. Κοτζιά

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,  συνεργαζόμενος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ως επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, βαθιά ενοχλημένος, απάντησε με ένα σκληρό tweet: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Σχετικα
Διπλωματικές πηγές για νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Απάντηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο
Διπλωματικές πηγές για νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Απάντηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά ήρθε ως αποτέλεσμα της χθεσινής του κόντρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι τόνοι μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά ανέβηκαν στα ύψη, με τον ΥΠΕΞ να κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας για προσωπική στρατηγική στις ΗΠΑ που εκθέτει τη χώρα και τον πρωθυπουργό. Σε ανάλογο μήκος κύματος απάντησε ο κ. Καμμένος, ενώ η δυσφορία του απερχόμενου υπουργού αφορούσε στις ίσες, κατά τις διαρροές από το περιβάλλον του,  αποστάσεις που τήρησε ο πρωθυπουργός.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Σχετικα
Novartis - Πηγές ΥΠΕΞ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία της Μεταφραστικής Υπηρεσίας
Novartis - Πηγές ΥΠΕΞ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία της Μεταφραστικής Υπηρεσίας

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που αγνόησε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Η δυσφορία του Ν. Κοτζιά για τον Π. Καμμένο και οι διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, οι ο ποίες χρεώθηκαν στον απερχόμενο υπουργό, προκάλεσαν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διά του κυβερνητικού εκπροσώπου έστειλε ηχηρό μήνυμα. «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο», είπε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η κρίση ωστόσο μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μετά το plan B του Καμμένου στις ΗΠΑ, ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει», ενώ αμέσως μετά ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε : «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή»..

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού για την παραίτηση Κοτζιά

«Δεν θα ανεχθώ διγλωσσία από οποιοδήποτε» διεμήνυσε έξω από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός, λίγο μετά την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα περί "προσωπικών γραμμών" που πλέον δεν θα ανεχθεί, αποστροφή που φάνηκε να ακουμπά και τον κ. Καμμένο, ενώ "φωτογράφισε" τον Νίκο Κοτζιά λέγοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση "ασυνείδητα" έθεσε σε κίνδυνο την έξοδο από τα μνημόνια. 

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του κ. Κοτζιά, θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά, και ειλικρινώς, για την πολύτιμη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το επόμενο διάστημα.

«Δίνω ταυτόχρονα ένα μήνυμα με την επιλογή μου αυτή. Είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου για να κάνω ό,τι περνάω από το χέρι για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.   

Είναι όμως, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.  «Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, και ταυτόχρονα να μην ανεχθώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκείμενω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». 

Μήνυμα στα Σκόπια

Ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα έστειλε και ένα μήνυμα «στους γείτονες μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δίκες τους διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών με αποφασιστικότητα και με θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία». 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρα σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις». ξεκαθάρισε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης για παραίτηση Κοτζιά

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου ως ένα κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσιπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Απέπεμψε δηλαδή, τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.

Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσιπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργος, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φάρσοκωμωδια τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα ειδικά σήμερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

Σχόλιο της Φώφης Γεννηματά μετά την παραίτηση Κοτζιά

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά σχολίασε στην «σύμπλευση» Τσίπρα - Καμμένου μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις από την παραίτηση Κοτζιά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους.»
 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5