Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Eurogroup: «Κόκκινο» στην εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

Ζητά ισοδύναμα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
©EPA

«Ψυχρολουσία» επεφύλαξε για την ελληνική πλευρά η συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Γερμανία ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ ως ισοδύναμο στην χρονική επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση επρόκειτο να αποφασιστεί την Παρασκευή από το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM, ωστόσο -σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- η απόφαση μετατίθεται για τις αρχές Αυγούστου. Και αυτό γιατί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου (που ανάβει αυτομάτως το πράσινο φως για τα χρήματα) θα πρέπει να έχει περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια και των 19 κρατών-μέλων της Ευρωζώνης, με το Βερολίνο να περιμένει να δει «έργα» και όχι «λόγια» στο ζήτημα του ΦΠΑ.

Η άκαμπτη στάση της Γερμανίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα ότι στην περίοδο που αρχίζει μετά τις 20 Αυγούστου (σ.σ. τυπική έξοδος από το τρίτο μνημόνιο) η εποπτεία θα είναι στενή, με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στα δημοσιονομικά.

Σχετικα
Ως την τελευταία στιγμή μεταθέτουν την απόφασή τους για τις συντάξεις οι θεσμοί
Ως την τελευταία στιγμή μεταθέτουν την απόφασή τους για τις συντάξεις οι θεσμοί

Κοστολογημένα μέτρα

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα καλείται να προβεί σε έναν αγώνα δρόμου για την παρουσίαση στους θεσμούς συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων που θα καλύψουν τη δημοσιονομική «τρύπα» από την αναβολή στην αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Κι όλα αυτά εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση με πλήρη κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και στα 5 εναπομείναντα νησιά.

Σχετικα
ΝΔ: Οι δηλώσεις Ζάεφ δείχνουν τις πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών
ΝΔ: Οι δηλώσεις Ζάεφ δείχνουν τις πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών

©EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί «να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

©EPA

Για το θέμα αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Η Ελλάδα είναι στον δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Αυτό σημαίνει ότι το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM μπορεί να συνεδριάσει αύριο και να εγκρίνει επί της αρχής την δόση, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Θα πάρει λίγο παραπάνω από ότι αναμενόταν αλλά θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου».

Μείωση συντάξεων

Αναφορικά με τις συντάξεις και το κατά πόσο είναι εφικτό να μην εφαρμοστεί το νέο «ψαλίδι» την 1η Ιανουαρίου 2019, τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Μάριο Σεντένο ήταν ξεκάθαροι, επισημαίνοντας ότι η τήρηση των δεσμεύσεων οδηγεί στο χτίσιμο εμπιστοσύνης στη μετα-μνημονιακή περίοδο, μια διαδικασία πολύ σημαντική από τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί.

©EPA

«Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα» ανέφερε ο Μ. Σεντένο, με τον Κλ. Ρέγκλινγκ να διευκρινίζει: «Δόθηκε κάποια δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές. Για μένα αυτή η δέσμευση ισχύει».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5