1821 Digital Gallery
Είναι ο Σώρρας χειρότερος από τον Βαρουφάκη;

Είναι ο Σώρρας χειρότερος από τον Βαρουφάκη;

Η χρεοκοπία των τραπεζών, στοίχισε και στοιχίζει ακόμα και θα στοιχίζει για πολλά χρόνια στην ελληνική οικονομία

Παλιότερα, χαριτολογούσε: Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες. Τώρα που πέρασαν 3 χρόνια, νόμιζε ότι έχει ξεχαστεί η ιστορία, οπότε μπορεί να την ξαναγράψει ανενόχλητος. Έτσι, σε μια ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου επιβολής των κάπιταλ κοντρόλ, λέει:

«Τρίτη επέτειος από την πραξικοπηματική απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA μετά το bank run που ξεκίνησε η ίδια, σε συνεργασία με την τρόικα εσωτερικού, κλείνοντας έτσι τις τράπεζες για να ανατρέψει την κυβέρνηση που εκλέχτηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος. Ο αγώνας συνεχίζεται!»

Δύσκολο σε τόσες λίγες λέξεις να χωρέσουν τόσα ψέματα. Μάλλον, δεν υπάρχει στην ανακοίνωση, ούτε μια αλήθεια. Τις τράπεζες δεν τις έκλεισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τις έκλεισε η κυβέρνησή του, με δική του υπογραφή. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν μπορεί να βάζει λουκέτο σε ξένες τράπεζες με το έτσι θέλω. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου έκλεισε τις τράπεζες; Γιατί από μέρα σε μέρα, θα έμεναν μόνο τα έπιπλα μέσα. Στη διάρκεια όλου του δραματικού εξαμήνου, με εντεινόμενους ρυθμούς τις μέρες του Ιουνίου που ανακοίνωσαν την παύση πληρωμών, δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας, οι καταθέτες σήκωναν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες για να προλάβουν τη χρεοκοπία και τη δραχμή. Η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες ακριβώς για να αφαιρέσει στους πολίτες, τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη από τον λογαριασμό τους. Δεν ξεκίνησε κανένα bank run η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, οι καταθέτες σήκωναν τα χρήματά τους. Αντιθέτως η ΕΚΤ, όλο το εξάμηνο με τον ELA, αναπλήρωνε αυτά τα χρήματα που έφευγαν, για να μην στερέψουν οι τράπεζες.

Γιατί ήταν «πραξικοπηματική απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA»; Έπρεπε η ΕΚΤ, δηλαδή όχι καμιά ιδιωτική αλλά η ευρωπαϊκή τράπεζα με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, να στέλνει συνέχεια λεφτά, περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μην μας λείψουν; Γιατί ήταν υποχρεωμένη να χαρίζει λεφτά; Βάσει ποιας λογικής κάποιοι πρέπει να συνεχίζουν να δανείζουν λεφτά σε αυτούς που δηλώνουν ότι δεν πληρώνουν τα χρέη τους;

Σχετικα
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 12 - 18 Μαΐου 2022
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 12 - 18 Μαΐου 2022

Με ευφημισμούς, δήθεν οικονομικούς όρους, ασάφειες, αοριστίες, στρεψοδικίες, διατυπώνει το παράλογο: Η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να σβήσει το χρέος και η ίδια κυβέρνηση κατηγορεί τους Ευρωπαίους, γιατί δεν της δανείζουν καινούργιο χρέος.

Όπως όλοι έλεγαν, όπως όλοι ήξεραν, αφού η Ελλάδα προχώρησε σε παύση πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν μπορούσε να δανειοδοτεί άλλο. Όλοι το ήξεραν, αυτοί είχαν «αυταπάτες». Δεν είχαν καμιά αυταπάτη. Πίστευε ο Γιάνης ότι με μαγκιές καφενείου, θα εκβίαζε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μας δίνουν λεφτά για να μην κάνουμε «ζημιά» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τόσα ήξεραν, τόσοι ήσαν, τόσα έλεγαν.

Τα περί «τρόικας εσωτερικού», ας μην τα συζητήσουμε. Πουλάει κι αυτός «προδοσίες» και εκτρέφει χρυσαυγίτες.

Σχετικα
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 21 - 27 Απριλίου 2022
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 21 - 27 Απριλίου 2022

Η χρεοκοπία των τραπεζών, στοίχισε και στοιχίζει ακόμα και θα στοιχίζει για πολλά χρόνια στην ελληνική οικονομία. Έκλεισαν επιχειρήσεις, χάθηκαν δουλειές, έμειναν άνεργοι άνθρωποι. Εκτός από αυτή τη διαρκή ζημιά, υπάρχει και ένα αρχικό, μετρήσιμο ποσόν. Το ελληνικό δημόσιο από την εξαέρωση της αξίας των τραπεζών, έχασε άμεσα 25 με 35 δις. Με πιο απλά λόγια: Οι έλληνες πολίτες, όλοι οι έλληνες πολίτες, θα πληρώνουν, ας πούμε, για 10-15 χρόνια ΕΝΦΙΑ, μόνο για να αναπληρώσουν αυτή την απόφαση, που πήρε ο Γιάνης και οι φίλοι του πριν 3 χρόνια τέτοιες μέρες.

Ο Σώρρας κορόιδεψε μερικές εκατοντάδες αφελείς συμπολίτες μας ότι θα τους πληρώσει τα χρέη τους στην εφορία. Και είναι στη φυλακή.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5