1821 Digital Gallery

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εξήγγειλε μείωση φόρων, παρουσίασε τα ισοδύναμα και επιτέθηκε στον Τσίπρα

Η πρώτη ομιλία στο Βελλίδειο από την εκλογή του ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας 

Παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς παρουσιάζοντας στη ΔΕΘ τη Συμφωνία Αλήθειας.

Παράλληλα με την παρουσίαση των 10 ισοδύναμων, ώστε όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυριακού Μητσοτάκη:

 • Θα κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την πατρίδα στην έξοδο από την κρίση. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για τις προϋποθέσεις μίας συμμετοχικής ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών.
 • Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα.
 • Όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τότε φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Τσίπρα. Παρεμβαίνει συνεχώς στη δικαιοσύνη.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο.
 • Πρέπει να φύγει αμέσως. Σπέρνει το μίσος και τον διχασμό. Πέρυσι το καλοκαίρι εν μέσω ειρήνης, η Ελλάδα κινδύνευσε με κοινωνική κατάρρευση. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο.
 • Η ευθύνη μου προς τους Έλληνες είναι να προτείνω ένα σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Στέλνω στη νέα γενιά, ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
 • Σας ζητώ να με αντιμετωπίσετε ανάλογα. Όχι σαν κάποιον που κολακεύει. Αλλά σαν κάποιον που δουλεύει πολύ σκληρά για τα συμφέροντα των πολλών. Που μπορεί να ηγηθεί με συνέπεια. Γνωρίζω καλά ότι ακόμη χειρότερο από τη σημερινή πραγματικότητα που μας κληροδοτεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι η παραίτηση. Αυτό τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού δεν επιτρέπεται να ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος ηττοπάθειας. Σας ζητώ να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα μας, για μια καλύτερη Ελλάδα.
 • Σήμερα δίνουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Ο καταστροφικός κύκλος της οικονομικής μιζέριας, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση.
 • Μόνο ένα ισχυρό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής μπορεί να αντεπεξέλθει. Η μάχη είναι βαθιά ιδεολογική, που απαιτεί να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Το σχέδιό μας για κοινωνική ανασυγκρότηση καθιστά σαφές ότι το να είναι Έλληνας πολίτης, δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.
 • Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα. Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκεται μία παραδοχή, ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες δουλειές.
 • Το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς και όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η χώρα χρειάζεται μία επενδυτική έκρηξη. Χρειάζονται 100 δισ. την επόμενη πενταετία.
 • Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές.
 • Η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι των καλύτερων. Των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δε θα γίνω διαιτητής σε αντικρουόμενες φατρίες. Η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί από την πρώτη μέρα ότι θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν πρόγραμμα ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Και όχι μόνο θα το υλοποιήσει, αλλά θα το συμπληρώσει με ένα πρόγραμμα επιπλέον μεταρρυθμίσεων.
 • Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 
 • Κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική η αύξηση των φόρων. Η μείωση των φόρων όποτε αποφασίστηκε απέδωσε.

 • Οι άμεσες παρεμβάσεις από τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ:
 1. Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% εντός δύο ετών
 2. Μειώσεις και στους φόρους των επιχειρήσεων
 3. Επανέρχεται στο 13% από 24& ο ΦΠΑ για τους αγρότες
 4. Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί
 5. Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ από 10% σε 25%
 6. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους
  Σχετικα
  Πηγές Επιτροπής Εμβολιασμών: Εξετάζεται η 3η δόση νωρίτερα
  Πηγές Επιτροπής Εμβολιασμών: Εξετάζεται η 3η δόση νωρίτερα

 • Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ, η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός. Η ΕΡΤ πρέπει επιτέλους να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει ως ένας ανταγνωνιστικός σταθμός και όχι ως όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας
 • Τα 10 μέτρα εξοικονόμησης πόρων: 
 1. 200 εκατ. ευρώ από μείωση καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο
 2. 400 εκατ. ευρώ από βελτίωση αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων της κυβέρνησης
 3. 150 εκατ. ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους
 4. 140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου
 5. 140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των ευγενών ταμείων
 6. 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις ηλεκτρονικές προμήθειες
 7. 20 εκατ. ευρώ  από συγχωνεύσεις κτιρίων
 8. 300 εκατ. ευρώ στην 4ετια από την διατήρηση της υπάρχουσας θεσης προσληψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο
 9. 100 τον πρώτο χρόνο και 400 στη 4ετια από κατάργηση δομωών που δημιουργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015.
 • Μετατοπίζουν (ΣΥΡΙΖΑ) τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες. Ας τους δείξουμε την έξοδο, ας τους στείλουμε σπίτι τους για να αναπνεύσουμε επιτέλους, για να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Η αλλαγή του μείγματος είναι αναγκαίος όρος αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται και ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνάμεις της χώρας, μέσω της αποκατάστασης της ρευστότητας, της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων, των αποκρατικοποιήσεων και των παρεμβάσεων θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας. 

 •  Ας πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τις παλαιοαριστερές εμμονές και ιδεοληψίες. Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να τη στηρίξουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον.
 • Οι δυνατότητες της χώρας είναι πολλές, εμείς τις έχουμε καταστρέψουμε. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Η επιχειρηματική κοινότητα, η οποία είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικού καπιταλισμού, ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.
 • Να τελειώνουμε με τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις. Εσείς οι επιχειρηματίες πρέπει να βοηθήσετε τώρα τη χώρα με επενδύσεις. Είναι η ώρα της επιστροφής. Αυτό είναι το καθήκον σας.
 • Μέχρι χθες, ο κ. Τσίπρας ήταν αντίθετος σε όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Είναι θετική η μεταστροφή του. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Σημασία δεν έχει μόνο το τίμημα της πώλησης, αλλά και η δέσμευση για επενδύσεις. 
 • Η κατάσταση της χώρας, δυστυχώς δεν επιτρέπει να δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Μπορώ να δεσμευτώ όμως ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκεται θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα για 10 μήνες τον χρόνο. 
 • Η στήριξη της μέσης οικογένειας είναι ένα προσωπικό στοίχημα.
 • Η δημόσια παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Πρέπει να σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών λογικών. Η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και προϋπόθεση ελευθερίας.
 • Προϋπόθεση ελευθερίας η ασφάλεια. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όταν αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που εισβάλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, αλλά και μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές. Θα ξαναγίνουμε κανονική χώρα. Τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων.
 • Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.
 • Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος.
 • Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, «Μαδούρο» δεν χωρούν.
 • Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει.  
 • Δεν θέλουμε άλλες απάτες, δεν θέλουμε άλλες αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες. Η αλήθεια φέρνει ελπίδα και η Ν.Δ. ενώνει όλους του Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή.
 • Καλώ σε συμπόρευση όλους του Έλληνες. Η πατρίδα χρειάζεται σήμερα όλες τις δυνάμεις. Καλώ σε μία μεγάλη συνάντηση γενεών, ρευμάτων και ιδεών. 
 • Σήμερα καταρτίζουμε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, σας παρακαλώ να μη λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια. 
 • Είμαστε πολλοί περισσότεροι από ό,τι νομίζετε και είμαστε ενωμένοι για την Ελλάδα μας

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5