Life in Athens

4 θερινά στο κέντρο της Αθήνας που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή

Θερινά κάτω από τ’ αστέρια που μεταμορφώνουν τις βραδιές στην πόλη και προσφέρουν μια σινεφίλ εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 832
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερινό σινεμά στην Αθήνα.
© Ορέστης Παναγιώτου / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θερινά Σινεμά στο κέντρο της Αθήνας: Εκράν, Θησείον, Αθηναία και Pool Your Cinema

Το καλοκαίρι για μένα συνδέεται πάντα με την πρώτη ταινία στο θερινό. Είναι αυτή η αίσθηση που δημιουργούν οι ρετρό χώροι, οι γραφικές αυλές με το χαλικάκι, οι πάνινες καρέκλες σκηνοθέτη –παρατεταγμένες άλλοτε ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλοτε σε δροσερές ταράτσες–, και η μυρωδιά των νυχτολούλουδων… Μια εικόνα που σε βάζει σε ρομαντική διάθεση και καμιά φορά νιώθεις ότι σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, με φόντο τα γαλλικά φιλμ νουάρ ή και τις τελευταίες κυκλοφορίες. Τα θερινά σινεμά κάνουν τις αθηναϊκές νύχτες ξεχωριστές και ανέμελες. Οι επιλογές είναι πολλές, κάποιες all time classic αγαπημένες στο σινεφίλ κοινό, ενώ κάποια «κρυφά διαμαντάκια» σε περιμένουν να τα γνωρίσεις φέτος το καλοκαίρι.

Εκράν
«Ραντεβού θα σου δίνω στα σκαλιά του Εκράν, να κοιτάμε τις νύχτες τη Μανιάνι γκρο-πλαν, καρφωμένη με δέκα σαΐτες» είχε γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου και είμαι σίγουρη ότι τα ραντεβού στα σκαλιά του αγαπημένου θερινού στη Νεάπολη, με την εμβληματική εικόνα με το φεγγάρι και τον πύραυλο από την περίφημη ταινία του Μελιές, δίπλα στην ταμπέλα του, ήταν αμέτρητα. Πρόσφατα ανακαινισμένο, το Εκράν διαθέτει έναν καταπράσινο κήπο όπου μπορείς να απολαύσεις βραβευμένες ταινίες και ενδιαφέροντα αφιερώματα, παρέα με παγωμένες μπίρες και λαχταριστά nachos από το αναβαθμισμένο κυλικείο του. Ο ιστορικός θερινός, που ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο μετά τη μεταπολίτευση, καθιερώθηκε στη συνείδηση της κουλτούρας της εποχής ως ο κατεξοχήν κινηματογράφος τέχνης, έφερε πρωτοποριακό art cinema, γαλλικό νέο κύμα και ανεξάρτητες διεθνείς παραγωγές και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος θερινός κινηματογράφος το 1997.  

● Ζωοδόχου Πηγής & Αγαθίου, 2106461895, τιμή εισιτηρίου: €7,50/ φοιτητικό - μειωμένο €6,50

Θησείον
«Δεν είναι απλά σινεμά... είναι εμπειρία!» γράφει στην είσοδο του ιστορικού κινηματογράφου Θησείον, που λειτουργεί από το 1935 σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Και πώς να μην είναι άλλωστε ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία μια προβολή δίπλα στον βράχο της Πνύκας με θέα την Ακρόπολη. Ο κήπος με την προνομιακή θέα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα από τα αθηναϊκά τοπόσημα. Το αναψυκτήριό του προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή σου, από σπιτικό γλυκό βύσσινο, χειροποίητο λικέρ βύσσινο, παγωμένη σπιτική βυσσινάδα αλλά και χειροποίητη τυρόπιτα. Το «CNN Go» κατέταξε το Cine Θησείον στην πρώτη θέση της λίστας με τους «10 καλύτερους κινηματογράφους στον κόσμο», ενώ το BBC το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα «10 πιο όμορφα σινεμά του κόσμου». Καλά τα λένε.

● Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, 2103420864, Δευτέρα έως Τετάρτη: €6,50 και Πέμπτη έως Κυριακή: €8,50, προμηθεύονται μόνο από το ταμείο του κινηματογράφου.

Σινέ Θησείον.
© Θανάσης Καρατζάς

Αθηναία
Η Αθηναία είναι βέρα Κολωνακιώτισσα. Χωμένη ανάμεσα στις παρακείμενες πολυκατοικίες, εδώ και χρόνια γράφει τη δική της ιστορία και συνεχίζει να προσφέρει αξέχαστες βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό. Θεωρείται από τους πιο εμβληματικούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, με παράδοση στις καλές και ποιοτικές ταινίες. Σε αυτό το μεσοαστικό σινεμά θα συναντήσεις παλιούς Αθηναίους, σινεφίλ πιτσιρίκια και παρέες που επιλέγουν τον κλειστό απομονωμένο κήπο με τα αναρριχώμενα φυτά και γιασεμιά. Εδώ, η περίφημη χειροποίητη τυρόπιτα της κυρίας Ελένης κάνει «πάταγο» και αξίζει να τη δοκιμάσεις.

● Χάρητος 50, 2114130430, τιμή εισιτηρίου €8/ φοιτητικό-μειωμένο €6

Σινέ Αθηναία.

Pool Your Cinema
Το θερινό στον 7ο όροφο της Μεγάλης Βρετανίας, που άνοιξε τις πόρτες του το 2021 για τους ενοίκους και τους επισκέπτες του εμβληματικού ξενοδοχείου, προσφέρει ξεχωριστή νότα στις καλοκαιρινές βραδιές σου. Αγαπημένες κλασικές ταινίες και επιτυχίες του Hollywood έρχονται στη μεγάλη οθόνη να σε ταξιδέψουν, σε ένα ρομαντικό σκηνικό δίπλα στην πισίνα με φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού, την Ακρόπολη και τα φώτα της πόλης, καθώς σουρουπώνει. Η γεύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και εδώ θα απολαύσεις τα ιδιαίτερα finger food που έχει φροντίσει ο βραβευμένος executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης. Χειροποίητα nachos, Black Angus cheeseburger και καραμελωμένα ποπ κορν με βανίλια Μαδαγασκάρης θα μεταμορφώσουν το κάθε λεπτό σε μια εμπειρία απόλαυσης και πολυτέλειας.

● Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, 2103330000, €50 (συμπεριλαμβάνεται το μενού, με κρασί ή μπίρα)

Το θερινό Pool Your Cinema στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ