TV + Series

Wu-Tang: An American Saga - Στα άδυτα της πιο επιδραστικής hip hop κολεκτίβας του κόσμου

Η biopic τηλεοπτική σειρά με την υπογραφή του RZA είναι ένα κολάζ από καυτές ρίμες, kung fu samples και μικρές καθημερινές ιστορίες εγκληματικότητας από το Staten Island.

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wu Tang Clan

Wu-Tang Clan: Η τηλεοπτική σειρά Wu-Tang: An American Saga με την υπογραφή του RZA για το πιο επιδραστικό hip hop σχήμα όλων των εποχών.

«Behind every fortune there is a crime» είχε πει κάποτε ο Method Man -και παρότι πίσω από την περιουσία που έβγαλαν και έμελλε να βγάλουν τα μέλη της hip hop κολεκτίβας των Wu-Tang Clan βρισκόταν η μουσική, οι καυτές ρίμες και η πιο ανατρεπτική hip hop υποδομή που είχε γίνει ποτέ έως τότε το μικρο-έγκλημα φαίνεται ότι ήταν ένας διαμορφωτικός παράγοντας στην καθημερινή ζωή της κολεκτίβας εκείνα τα πρώτα χρόνια των 90s όταν προσπαθούσαν να βρουν τον δρόμο προς το μέλλον τους «στα στενά» του Stapleton, State Island NY.

Από αυτές τις μικρές καθημερινές ιστορίες εγκληματικότητας ξεκινάει η saga των Wu-Tang Clan και στην ομώνυμη biopic τηλεοπτική σειρά του Hulu (διαθέσιμη στην steaming πλατφόρμα Disney+) την οποία συνυπογράφει ο ίδιος o «εγκέφαλος» των Wu-Tang Clan, RZA, μαζί με τον Alex Tse. Με μια πολύ ενδιαφέρουσα -και ίσως μη αναμενόμενη από πολλούς fans τους συγκροτήματος- προσέγγιση που ζουμάρει με όλο το κέντρο βάρους της στους χαρακτήρες και τις ζωές τους στους δρόμους και στα σπίτια του Staten Island και επίκεντρο την δικιά του προσωπική και οικογενειακή ιστορία ο RZA και η υπόλοιπη δημιουργική ομάδα του Wu-Tang: An American Saga προσπαθούν να αναβιώσουν το 90s σκηνικό μέσα από το οποίο διαμορφώθηκαν και αναδύθηκαν οι 9 (RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa και OlDirty Bastard) +1 (Cappadonna) rappers του clan που θα γίνονταν αργά ή γρήγορα πασίγνωστοι σε κάθε fan του genre σε όλον τον κόσμο.

9 + 1 – το μυστικό της επιτυχίας των Wu-Tang Clan αλλά και της τηλεοπτικής αυτής σειράς. Όπως οι Wu-Tang Clan ξεχώρισαν με την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική ποικιλομορφία που αυτή έφερνε στα verses σε μια εποχή που τα hip hop groups είχαν το πολύ δυο – τρεις MCs και έναν DJ έτσι και η τηλεοπτική σειρά «WuTang: An American Saga» αξιοποιεί τα backgrounds των διαφορετικών χαρακτήρων της, τις διάφορες ανεκδοτολογικές ιστορίες πίσω από τις ζωές τους, το διαφορετικό τους στιλ επιλέγοντας μια αντισυμβατική, σχεδόν αποδομημένη biopic αφήγηση που σε γυμνό μάτι μπορεί να φαίνεται ασύνδετη έχει τους αρμούς και τις ρίζες της όμως βαθιά στα άδυτα της κολεκτίβας ακολουθώντας πιστά την εσωστρέφεια που χαρακτήριζε πάντα σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των Wu-Tang Clan.

Final Season Trailer | Wu-Tang: An American Saga | Hulu

Πράγματι οι Wu-Tang Clan ήταν οι πρώτοι ίσως που συνέλαβαν και έκαναν πράξη το concept της hip hop κολεκτίβας όπως το ξέρουμε σήμερα, επανεφευρίσκοντας τους όρους του παιχνιδιού του συλλογικού hip hop. Η πρόταση απλή αλλά ιδιοφυής. Μια ομάδα, μια «οικογένεια» από rappers με κοινά βιώματα και αναφορές, με ισχυρούς δεσμούς αλλά με συχνά εντελώς διαφορετικό στιλ να δίνουν μεταξύ τους battles στο στούντιο προς τα μέσα, αλλά παράλληλα να διαμορφώνουν προς τα έξω μια συλλογική δύναμη. Να λειτουργούν ως γκρουπ για τη δισκογραφική εταιρεία που θα είχε το όραμα να τους υπογράψει αλλά τα μέλη τους να διατηρούν την ελευθερία να κλείνουν συμφωνίες με άλλα labels για την παράλληλη solo πορεία τους. Να έχουν τον πλήρη έλεγχο του ταλέντου τους που αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό τους στοιχείο και την αυτονομία να το διοχετεύσουν στους δίσκους τους όπως θέλουν – με όχημα έναν «mastermind» παραγωγό, τον RZA, που βρέθηκε πίσω τόσο από τα albums των Wu-Tang Clan όσο και από τα περισσότερα solo albums των μελών τους τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους.

Wu-Tang: An American Saga Season 2 Official Trailer | Hulu

Από το υπόγειο του νεαρού RZA στη γειτονιά του Stapleton -απ’ όπου ξεκίνησαν και όπου συνέχισαν όλα- όταν ακόμα λεγόταν Robert «Bobbie» Diggs και τα πρώτα του πειράματα πάνω σε μια drum machine SP 1200 μέχρι τις πρώτες σχετικά άδοξες δισκογραφικές απόπειρες του RZA και του GZA ως Prince Rakeem και Genius αντίστοιχα κι από τις πρώτες πειρατικές κασέτες με τον γρίφο Wu-Tang Clan στο εξώφυλλο μέχρι την ηχογράφηση του σαρωτικού πρώτου album «Enter the Wu-Tang» το «Wu-Tang An American Saga» ξεναγεί με αυθεντικό στιλ τον θεατή του σε όλα τα μικρά ή μεγαλύτερα προσωπικά εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της πιο επιδραστικής hip hop κολεκτίβας του κόσμου, στις «δουλειές» με τα ναρκωτικά, στις κόντρες των συμμοριών, στους πυροβολισμούς, στην απώλεια φίλων, στα οικονομικά προβλήματα, στον πέλεκυ ενός προδιαγεγραμμένου, μη ευνοϊκού μέλλοντος που κρεμόταν πάνω από τα παδιά των γκέτο. Με το «7th Chamber» και το «Protect Ya Necκ» να παίζει θραυσματικά στο φόντο και τις Shaolin kung fu βιντεοκασέτες να προβάλλουν τα samples τους στις οθόνες μέσα στην οθόνη της σειράς, τα μέλη των Wu-Tang Clan κόβουν βόλτες με τα Timberland μποτάκια τους και τα Carhartt μπουφάν τους σε δισκάδικα και μαγαζιά με κόμιξ, υπόγεια, studios και ραδιοφωνικούς σταθμούς, φυλακές και πλατείες, ενασαρκωμένα και ζωντανεμένα ξανά από ένα καλοδιαλεγμένο σύνολο νέων ηθοποιών – εκτός από τις πρωταγωνιστικές επιλογές των Ashton Sanders και Shameik Moore για τους ρόλους των Bobbie «RZA» Diggs και Corey «Raekwon» Woods αντίστοιχα την παράσταση κλέβουν ο TJ Atoms στη συγκινητική αποστολή ενσάρκωσης της χαρακτηριστικής περσόνας του μοναδικού εκλιπόντος Wu-Tang Clan, OlDirty Bastard και ο Dave East Brewster στον ρόλο του -αγαπημένου πολλών Wu-Tang fans- Method Man.

Method Man Performance | Wu-Tang an American Saga | Hulu

Ναι η σειρά μπορεί να μην ενδιαφέρει ή να μην έχει πολλά να πει σε όποιον δεν είναι ήδη με κάποιον τρόπο μυημένος στο σύμπαν των Wu-Tang Clan για τους έστω και λίγο όμως έχει να πει πολλά. Ισορροπεί αποτελεσματικά μεταξύ της απαραίτητης μυθοπλαστικής διάστασης και των πραγματικών γεγονότων, ρίχνει ένα πολύ ξεχωριστό φως στη μουσική των Wu-Tang Clan, αναδεικνύοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις μη μουσικές ρίζες της, ρίχνει στο τραπέζι τις αναφορές της αισθητικής τους ταυτότητας, δείχνει σε όποιον είναι πρόθυμος να δει πίσω από τα εμπόδια της μυθοπλασίας και της προσωπικής καλλιτεχνικής οπτικής του RZA πώς και γιατί οι Wu-Tang Clan έγιναν η πιο επιδραστική hip hop κολεκτίβα του κόσμου. Real life through fantasy, music through real life, σε λίγες ώρες στην Πλατεία Νερού με το ιστορικό live των Wu-Tang Clan στο φινάλε του φεστιβάλ Release Athens 2023.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ