TV + Series

Φλόγα και Άνεμος: Το μεγάλο στοίχημα της ΕΡΤ

Τα γυρίσματα για το μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου «Φλόγα και Άνεμος» έχουν ήδη ξεκινήσει. Το καστ και οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακά

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλόγα και Άνεμος: Άρης Λεμπεσόπουλος και Καριοφυλλιά Καραμπέτη
Άρης Λεμπεσόπουλος και Καριοφυλλιά Καραμπέτη ως Γιώργος Παπανδρέου και Κυβέλη Ανδριανού © Facebook / Ρέινα Εσκενάζυ

Φλόγα και Άνεμος: Το μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου για τον έρωτα της Κυβέλης Ανδριανού και του Γεωργίου Παπανδρέου σε 12 επεισόδια τον Σεπτέμβριο στην ΕΡΤ1.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Πριν από τρία χρόνια, η Ιστορία Χωρίς Όνομα, το πολυβραβευμένο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου για τη ζωή και το θάνατο της Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και για τον θυελλώδη έρωτά της με τον Ίωνα Δραγούμη, μεταφέρθηκε στο θέατρο, καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές με αλλεπάλληλα sold out, και θριαμβεύοντας στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
Τώρα, ένα άλλο μεγάλο μπεστ σελλερ του καταξιωμένου συγγραφέα, το "αδελφάκι" της Ιστορίας χωρίς όνομα, όπως ο ίδιος το έχει αποκαλέσει, είναι έτοιμο να καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό: πρόκειται για το Φλόγα και Άνεμος, το ογκώδες μυθιστόρημά του για τη ζωή της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης Αδριανού, και τον πολυκύμαντο έρωτά της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας. Τα δώδεκα ωριαία επεισόδια που θα ξεκινήσουν να προβάλλονται τον Σεπτέμβριο από την ΕΡΤ1 έρχονται να πιστοποιήσουν όχι μόνο το ότι ο Στέφανος Δάνδολος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς της εποχής μας, αλλά και το γεγονός ότι η ιστορική μυθιστοριογραφία υψηλής στάθμης είναι απόλυτα εικονοποιήσιμη, έτοιμη να διασκευαστεί είτε στο θέατρο είτε στη τηλεόραση, προσφέροντας συγκινήσεις, πληροφορίες, γνώσεις και εικόνες της ανθολογίας του τόπου μας.

Στέφανος Δάνδολος, «Φλόγα και άνεμος», Ψυχογιός

Η Ιστορία χωρίς όνομα μιλούσε για την σκλαβωμένη ελληνική ψυχή, όπως αυτή εκφραζόταν μέσα από την ιδιοσυγκρασία μιας χώρας που βούλιαζε στην κατοχή των Γερμανών, καθώς και την ιδιοσυγκρασία μιας γυναίκας που ερχόταν αντιμέτωπη με τις προσωπικές της διαψεύσεις. 
Το Φλόγα και Άνεμος μιλάει για την ελεύθερη ελληνική ψυχή, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη δίψα για έρωτα, ζωή, πάθος δημοκρατία. Είναι δύο βιβλία που χωρίς να μοιάζουν μεταξύ τους, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που δεν είναι άλλο από το ταξίδι της Ελλάδας μέσα στον εικοστό αιώνα. Για αυτό ακριβώς αγαπήθηκαν από χιλιάδες αναγνώστες και για αυτό ακριβώς εκπέμπουν τόση γοητεία στις μεταφορές τους από το χαρτί. Δεν είναι μόνο η ζωντανή γραφή του Δάνδολου, δεν είναι μόνο η ευαισθησία του στο να κατανοεί τους μυθικούς χαρακτήρες που φέρνει στο φως, είναι ο τρόπος που πλέκει τον μύθο με την Ιστορία, ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνει την πραγματικότητα στην πλοκή του μυθιστοριογραφικού του ιστού. Το fiction γίνεται ένα με την αλήθεια, οι σκηνές των επινοημένων χαρακτήρων μπλέκονται επιδέξια με τα πάθη των αληθινών ηρώων, η μυθοπλασία και η Ιστορία καταλήγουν ένα σφιχτοδεμένο σκηνικό στο οποίο κυριαρχούν η ατμόσφαιρα, οι ανατροπές και η κινηματογραφική αφήγηση.

Γεώργιος Παπανδρέου και Κυβέλη Αδριανού
Γεώργιος Παπανδρέου και Κυβέλη Αδριανού

Τα γυρίσματα για το Φλόγα και Άνεμος έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές. Τηλεοπτική υπερπαραγωγή που αποδεικνύει ότι η ΕΡΤ έχει βαλθεί να μας καταπλήξει, μετά και το περσινό επιτυχημένο της άνοιγμα στην μυθοπλασία. Με την σκηνοθετική μπαγκέτα της άκρως ταλαντούχας Ρέινας Εσκενάζυ (η οποία έχει δοκιμαστεί τόσο στη τηλεόραση όσο και στο θέατρο με υπέροχες δουλειές), με το πρόσταγμα της Red Line Production, και με ένα σενάριο που ακολουθεί κατά βήμα το μυθιστόρημα περικλείοντας ογδόντα χρόνια ελληνικής ιστορίας (η διασκευή ανήκει στην εξαιρετική Ρένα Ρίγγα, σε επιμέλεια της Μαρίας Αθήνη, και με τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα), το τηλεοπτικό Φλόγα και Άνεμος είναι μια από τις πλέον αναμενόμενες σειρές της επομένης σεζόν, φιλοδοξώντας να γίνει το ελληνικό αντίβαρο στα ξένα period dramas που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Ρέινα Εσκενάζυ
Η Ρέινα Εσκενάζυ, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα της οποίας παίρνει σάρκα και οστά το «Φλόγα και Άνεμος»

Σημαντικοί ηθοποιοί απαρτίζουν το καστ, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη φοράει το μυθικό ένδυμα της θρυλικής Κυβέλης (η μεταμόρφωσή της συγκλονιστική, κρίνοντας από εικόνες που έχουν διαρρεύσει στα σόσιαλ), ο Άρης Λεμπεσόπουλος γίνεται Γεώργιος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Θέμιδα Μπαζάκα, ο Αργύρης Πανταζάρας σε ρόλο αινιγματικού ταγματάρχη της Χούντας, η Λένα Παπαληγούρα, η Πέγκυ Τρικαλιώτη που θα υποδυθεί την Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αναστάσης Ροϊλός που θα ερμηνεύσει τον Δημήτρη Χορν, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Αργύρης Αγγέλου, ο Δημήτρης Σαμόλης, η Μαρία Παπαφωτίου ως νεαρή Κυβέλη, ο Γιώργος Τριανταφυλλλίδης ως νεαρός Παπανδρέου, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ως Μήτσος Μυράτ, η Εύα Σιμάτου, η Δωροθέα Μερκούρη και πολλοί ακόμα γνωστοί και αγαπημένοι.

Φλόγα και Άνεμος: Καριοφυλιά Καραμπέτη και Δημήτρης Σαμόλης
Καριοφυλιά Καραμπέτη και Δημήτρης Σαμόλης

Προσωπικότητες από το ιστορικό γίγνεσθαι συνυπάρχουν με επινοημένους ήρωες στο σύμπαν του doc fiction που έχει δημιουργήσει ο Δάνδολος, με εικόνες που θα μας μεταφέρουν στη Χίο του 1920, στο Παρίσι του μεσοπολέμου, στην Αθήνα της κατοχής, και ακόμα στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, στη Νέα Υόρκη, και εν κατακλείδι στην Ελλάδα των συνταγματαρχών, με επίκεντρο την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου που  κατέληξε να γίνει το πρώτο λαϊκό συλλαλητήριο κατά της δικτατορίας. Μια διαδρομή γεμάτη ελληνική ιστορία: θεατρικές παραστάσεις, διχασμός, εμφύλιες συρράξεις, Βενιζέλος, Μεταξάς, εξορίες, οικογενειακά δράματα και προσωπικά πάθη, αγώνες για την ελευθερία, πολιτικές αναταράξεις, τραγούδια, παρασκήνιο, ένα ογκώδες παζλ που η Ρέινα Εσκενάζυ θα μας μεταφέρει στη μικρή οθόνη μέσα σε ένα πανάκριβο αισθητικό κάδρο από κοστούμια και σκηνικά, και φυσικά με τη συνοδεία της μουσικής του σπουδαίου Γιώργου Χατζηνάσιου, το ομώνυμο τραγούδι τίτλων του οποίου ερμηνεύει η μοναδική Ελευθερία Αρβανιτάκη. Από τα τηλεοπτικά στοιχήματα που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. 

Φλόγα και Άνεμος: Καστ και συντελεστές από γυρίσματα στη Χίο
Καστ και συντελεστές της σειράς «Φλόγα και Άνεμος» σε γυρίσματα στη Χίο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ