TV + Series

Οι Φλίνστoουνς έχουν γενέθλια σήμερα - Γίνονται 61 ετών (βίντεο)

Η σειρά κινουμένων σχεδίων που έκανε «θραύση» στην Ελλάδα και συνεχίζει να ξυπνά γλυκιές αναμνήσεις

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σειρά Φλίνστοουνς: Ο «Φρεντ» και ο «Μπάρνι» παίζουν μπόουλινγκ
Σειρά Φλίνστοουνς: Ο «Φρεντ» και ο «Μπάρνι» παίζουν μπόουλινγκ © YouTube

Οι Φλίνστoουνς, η σειρά κινουμένων σχεδίων, έκανε «πρεμιέρα» σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 1960, κατακτώντας μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων.

«Παλιό αλλά καλό» αναφέρει το ρητό, και στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Φλίνστoουνς» η φράση αυτή πάει «γάντι». Ο Φρεντ, η Βίλμα, η Σταλίτσα, ο Μπάρνι, η Μπέτυ και ο Μπαμ-Μπαμ έκαναν πρεμιέρα σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου το 1960.

Το story εκτυλίσσεται στην παλαιολιθική εποχή, με τους πρωταγωνιστές όμως να ζουν όπως οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Σε αυτό το δημοφιλές καρτούν υπάρχουν αυτοκίνητα, ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό. Στον ελεύθερο τους χρόνο ο Φρεντ και ο Μπάρνι παίζουν μπόουλινγκ, πηγαίνουν σινεμά και αγοράζουν burger από ταχυφαγείο. Το πέτρινο αυτοκίνητο που μετακινείται, όταν ο οδηγός κυλά τα πόδια του στο έδαφος, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στη σειρά «Φλίνστoουνς». Επίσης, ένας πετρόσαυρος χρησιμοποιείται ως αεροπλάνο, ενώ η ηλεκτρική σκούπα για το σπίτι είναι ένα μικρό μαμούθ.

Οι περιπέτειες των Flintstones άρχισαν να προβάλλονται από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις 30 Σεπτεμβρίου 1960. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε την 1η Απριλίου 1966, με τους φανατικούς της τηλεοπτικής σειράς να θεωρούν ότι είναι «ψέμα» η είδηση πως δεν θα υπάρξει συνέχεια. Τα πρώτα 61 επεισόδια ήταν ασπρόμαυρα και το 1962 κυκλοφόρησαν τα έγχρωμα. Στόχος των δημιουργών ήταν η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων να μην απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και στο ενήλικο κοινό.

Στην Ελλάδα η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία στα 90's, όταν προβαλόταν από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και σήμερα η εισαγωγή στους τίτλους αρχής ξυπνά γλυκιές αναμνήσεις. Ανάρπαστα είχαν γίνει και τα αυτοκόλλητα που υπήρχαν σε σοκοφρέτες της εποχής, με τα παιδιά στο σχολείο να κάνουν ανταλλαγές, προκειμένου να συμπληρώσουν το σχετικό άλμπουμ.

The Flintstones Opening and Closing Theme 1960   1966

Οι δημιουργοι των Φλίνστοουνς και η ατάκα «Γιάμπα Ντάμπα Ντου»

Δημιουργοί της σειράς Φλίνστοουνς ήταν ο Μεξικανός Γουίλιαμ Χάνα (William Hanna) και ο Αμερικανός Τζόσεφ Μπαρμπέρα (Joseph Barbera). Το συγκεκριμένο δίδυμο βρίσκεται πίσω από πολλά διάσημα κινούμενα σχέδια, όπως το Σκούμπι Ντου. Ο Γουίλιαμ Χάνα ήταν και ο δημιουργός του Τομ και Τζέρι μεταξύ άλλων. 

Ο «Φρεντ» συνήθιζε να λέει τη φράση «Γιάμπα Ντάμπα Ντου». Ο ηθοποιός που «δάνεισε» τη φωνή του στον συγκεκριμένο χαρακτήρα της σειράς κινουμένων σχεδίων εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη ατάκα από ένα διαφημιστικό για κρέμα μαλλιών που έπαιζε εκείνη την περίοδο στην αμερικανική τηλεόραση.

Οι Flintstones σημείωσαν τεράστια επιτυχία, κυριάρχησαν στην prime time ζώνη και έγιναν η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων με τόσο μεγάλη απήχηση. Πέρασαν 30 χρόνια για να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ από μια άλλη οικογένεια που έχει γράψει τη δική της ιστορία, αυτήν των Simpsons.

Η Βίλμα και ο Φρεντ χορεύουν, ενώ ο Μπάρνι παίζει σαξόφωνο και η Μπέτι χτυπά το τρίγωνο - Η σειρά κινουμένων σχεδίων Φλίνστοουνς προβλήθηκε για έξι χρόνια από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC στην prime time ζώνη
Η Βίλμα και ο Φρεντ χορεύουν, ενώ ο Μπάρνεϊ παίζει σαξόφωνο και η Μπέτι παρακολουθεί - Η σειρά κινουμένων σχεδίων Φλίνστοουνς προβλήθηκε για έξι χρόνια από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC © YouTube

Οι Φλίνστοουνς συνεχίζουν να έχουν την αποδοχή του αμερικανικού κοινού, με θεματικά πάρκα να λειτουργούν σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ντακότα και η Αριζόνα.

Οι Φλίνστοουνς στον κινηματογράφο, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο καστ

Το 1994 οι «Φλίνστοουνς» μεταφέρονται στον κινηματογράφο. Με μπάτζετ 46 εκατ. δολάρια η ταινία «(Meet) The Flintstones» έκανε παγκόσμιες εισπράξεις 342 εκατ. δολάρια. Σκηνοθέτης ήταν ο Brian Levant.

Ο ηθοποιός John Goodman υποδύθηκε τον Φρεντ, ο Rick Moranis τον Μπάρνι, η Elizabeth Perkins τη Βίλμα και η Rosie O'Donnell την Μπέτυ.

Στο καστ της ταινίας περιλαμβάνονται επίσης η Χάλι Μπέρι και η θρυλική Ελίζαμπεθ Τέιλορ -στην τελευταία της εμφάνιση σε κινηματογραφική ταινία, υποδυόμενη τη μητέρα της Βίλμα. Το τραγούδι της ταινίας «(Meet) The Flintstones» υπογράφει και ερμηνεύει η «εκρηκτική» μπάντα B-52.

The Flintstones (1994) Official Trailer - John Goodman, Rosie O'Donnell Movie HD

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ