TV + Series

Emmys 2021: 6 στιγμές που ξεχώρισαν στην 73η τελετή απονομής

Η φετινή διοργάνωση είχε αρκετές ατέλειες, στιγμές αμηχανίας, επιτηδευμένης αγωνίας, ενθουσιασμού και... πλήξης

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μικέλα Κόελ, νικήτρια στην 73η τελετή απονομής Emmys
Η Μικέλα Κόελ, νικήτρια στην 73η τελετή απονομής Emmys © Rich Fury / Staff/Getty Images Entertainment

Βραβεία Emmy 2021: Μικέλα Κόελ, #EmmysSoWhite, Τζιν Σμαρτ, Κόναν Ο' Μπράιεν - 6 στιγμές που ξεχώρισαν στην 73η τελετή απονομής

Πριν από μερικά χρόνια ίσως να έμοιαζε μακρινό σενάριο, όμως σήμερα είναι γεγονός: από τη θέαση σειρών και άλλων προγραμμάτων στην τηλεόραση, ζούμε πλέον στην εποχή του streaming με απεριόριστο διαθέσιμο περιεχόμενο –πρωτότυπο και παλαιότερο– που βρίσκεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Παραγωγές των υπηρεσιών αυτών, που γιγαντώθηκαν στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, ήταν επόμενο ότι θα σάρωναν τα βραβεία Emmy που απονεμήθηκαν στην 73η τελετή του θεσμού το βράδυ της Κυριακής. 

Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου η εκδήλωση έγινε στη Νέα Υόρκη χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, με τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν μόνο διαδικτυακά και την απουσία κόκκινου χαλιού, φέτος η λαμπερή διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Event Deck του Λος Άντζελες, με περιορισμένο αριθμό παρευρισκόμενων (500 στον αριθμό) να κάθονται τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το σημείο βρίσκεται κοντά στο Microsoft Theatre, όπου παραδοσιακά δίδονται τα Emmys.

Για πρώτη φορά, οι υπηρεσίες streaming κατέκτησαν όλες τις σημαντικές κατηγορίες. «Το Στέμμα» («The Crown») του Netflix κέρδισε το βραβείο «Καλύτερο Δράμα», το «Γκαμπί της Βασίλισσας» («The Queens Gambit») επίσης του Netflix το βραβείο «Καλύτερη Μίνι-Σειρά» και η επιτυχημένη σειρά «Ted Lasso» της Apple TV+ πήρε τον τίτλο της «Καλύτερης Κωμωδίας». Οι σειρές αυτές, καθώς και το «Hacks» στην πλατφόρμα HBO Max και το «Mare of Easttown» του HBO, ήταν οι κυρίαρχες της βραδιάς. Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και οι: Ολίβια Κόλμαν, Τζέισον Σουντέικις, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζίλιαν Άντερσον

Η φετινή τελετή κύλησε, όπως αναμενόταν, με αρκετές ατέλειες στη διεξαγωγή, εναλλασσόμενες στιγμές αμηχανίας, επιτηδευμένης αγωνίας, ενθουσιασμού (οι γυναίκες δημιουργοί κατέκτησαν έναν μεγάλο αριθμό βραβείων) και πλήξης. 

EMMYS 2021: Τα highlights της απονομής

73rd Emmys Opening

Ο εναρκτήριος λόγος

Ο Αμερικανός ηθοποιός και stand-up κωμικός Σέντρικ Αντόνιο Κάιλς ή αλλιώς Cedric the Entertainer υποσχέθηκε ως οικοδεσπότης της βραδιάς να παρουσιάσει μια διαφορετική τελετή από αυτές που έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Και πράγματι, από τα πρώτα κιόλας λεπτά εμφάνισής του, αντί για τον καθιερωμένο εναρκτήριο λόγο, ο Σέντρικ άρχισε να τραγουδάει «Τηλεόραση, έχεις αυτό που χρειάζομαι» υπό τη μουσική του τραγουδιού «Just a Friend» του Biz Markie, ο οποίος πέθανε τον προηγούμενο Ιούλιο. Στο τραγούδι, τον συνόδευσαν οι Ρίτα Γουίλσον, LL Cool J, Lil Dicky κ.α. Ωστόσο, σύντομα επανήλθε στον παραδοσιακό μονόλογο με αναφορές στο Met Gala, τη Nicki Minaj και τον Billy Porter.

Writing for a Limited or Anthology Series or Movie: 73rd Emmys

Η Μικέλα Κόελ κέρδισε το πρώτο της Emmy

Μετά την περιφρόνηση από τις Χρυσές Σφαίρες, η μίνι σειρά του HBO «I May Destroy You» (επιτέλους) δικαιώθηκε όταν έλαβε έξι υποψηφιότητες για Emmy.

Και το βράδυ της Κυριακής, η Μικέλα Κόελ – η δημιουργός, πρωταγωνίστρια, σεναριογράφος και συν-σκηνοθέτρια – κέρδισε το πρώτο Emmy της καριέρας της στην κατηγορία «Καλύτερου Σεναρίου Μίνι Σειράς». Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη μαύρης γυναίκας στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στον ευχαριστήριο λόγο της, η Μικέλα Κόελ είπε στους θεατές να «γράψουν το παραμύθι που τους τρομάζει, που τους κάνει να αισθάνονται αβέβαιοι, που δεν είναι άνετο». «Σας προκαλώ», συμπλήρωσε. «Η ορατότητα αυτές τις ημέρες φαίνεται κάπως να ισοδυναμεί με την επιτυχία. Μην φοβάστε να εξαφανιστείτε από αυτή, από εμάς για λίγο και να δείτε τι είναι εκείνο που έρχεται κοντά σας στην ησυχία. Αφιερώνω αυτή την ιστορία σε κάθε επιζώντα σεξουαλικής κακοποίησης».

#EmmysSoWhite

Παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν τις πιο diverse υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού με 38 ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και χρώματος στο δέρμα στις κατηγορίες ερμηνείας, κανένας από αυτούς δεν έλαβε βραβείο. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει σε τέτοιου είδους θεσμό. Ανάμεσα σε αυτούς που αγνοήθηκαν ήταν οι Μπίλι Πόρτερ και Εμτζέι Ροντρίγκεζ (Pose), Κέναν Τόμσον και Μπόουεν Γιάνγκ (Saturday Night Live) και ο Μάικλ Κ. Γουίλιαμς που πέθανε πρόσφατα (Lovecraft Country).  

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων 15 νικητών της βραδιάς – όλοι λευκοί – δημιουργήθηκε το hashtag #EmmysSoWhite, το οποίο άρχισε γρήγορα να σκαρφαλώνει ψηλά στα trends του Τουίτερ. Να σημειωθεί εδώ ότι ένας σημαντικός αριθμός παρουσιαστών και μουσικών στα Emmy ήταν μαύροι, αλλά όχι οι νικητές των βραβείων.

Variety Special (Live): 73rd Emmys

Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν, νικητής της καρδιάς μας

Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν, ο οποίος πρόσφατα και σχεδόν μετά από 30 χρόνια ολοκλήρωσε την καριέρα του ως οικοδεσπότης βραδινής εκπομπής, δεν κέρδισε κάποιο βραβείο το βράδυ κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Emmys. Αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του στον χώρο και το διασκέδασε όσο κανένας άλλος. Ζητωκραύγαζε κατά την ομιλία του προέδρου των Emmys, ανέβηκε στη σκηνή σε ανύποπτο χρόνο και πανηγύριζε με άλλους νικητές και γενικά πείραζε τον κόσμο, δημιουργώντας αστείες στιγμές που έγιναν viral στα social media.

Lead Actress in a Drama: 73rd Emmys

To «The Handmaid’s Tale» έφυγε με άδεια χέρια

Η πλατφόρμα Hulu έγραψε ιστορία στην τελετή της Κυριακής, αλλά αντίστροφα. Το πολυβραβευμένο «The Handmaid’s Tale», η σειρά που επέστρεψε την περσινή άνοιξη με την τέταρτη – και κατά γενική ομολογία, όπως φάνηκε και από τα νούμερα τηλεθέασης – καλύτερη σεζόν μέχρι στιγμής, είχε συνολικά 21 υποψηφιότητες. Ήταν σίγουρο ότι θα κέρδιζε μερικά βραβεία στα Creative Arts αλλά και τα Primetime Emmys. Ωστόσο, το δυστοπικό δράμα έχασε σε όλες τις κατηγορίες, κάνοντας ρεκόρ ως η σειρά με τις περισσότερες ήττες μέσα σε έναν χρόνο. Μεταξύ άλλων, η πρωταγωνίστρια και παραγωγός Ελίζαμπεθ Μος έχασε το βραβείο «Α' Γυναικείου» από την Ολίβια Κόλμαν, τη «βασίλισσα Ελισάβετ» στην τρίτη και τέταρτη σεζόν του «Στέμματος». 

Lead Actress in a Comedy: 73rd Emmys

Η συγκινητική ομιλία της Τζιν Σμαρτ και η αφιέρωση στον σύζυγό της

Η Τζιν Σμαρτ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Emmy Α’ Γυναικείου Ρόλου σε κωμική σειρά για τον ρόλο της στη σειρά «Hacks» της πλατφόρμας HBO Max. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αφιέρωσε αυτή τη νίκη στον σύζυγό της, «φίλο και αδερφή ψυχή» Ρίτσαρντ Γκίλιλαντ, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο. «Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς εκείνος, χωρίς να βάζει την καριέρα του πίσω ώστε να μπορέσω να εκμεταλλευτώ όλες τις ευκαιρίες που βρήκα», είπε. Αυτό ήταν το τέταρτο Emmy που κερδίζει στην καριέρα της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ