TV + Series

Younger: O δημιουργός του Sex and the City «βουτάει» στον κόσμο του #MeToo

Πώς η τηλεόραση προσαρμόζεται άτσαλα στις κοινωνικές τάσεις της νέας εποχής

35919499_1602279026567080_6179805499051999232_n_1.jpg
Ντιάννα Βασιλείου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39_7118final.jpg

Με το hashtag #LizaToo ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη πέμπτη σεζόν της σειράς Younger του Darren Star. Η επιμελήτρια βιβλίων Λάιζα (Sutton Foster) σταματά να ανέχεται τα χυδαία σχόλια του συγγραφέα – σταρ του εκδοτικού οίκου που εργάζεται, L.L. Moore (Richard Masur), και συμμαχεί με άλλες γυναίκες που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τον ίδιο, για να αποκαλύψουν την αλήθεια. 

569431c61a00002e00ab0516.jpeg

Η κωμική σειρά του αμερικανικού δικτύου TV Land πραγματεύεται τις συνέπειες του ψέματος που αναγκάστηκε να πει μια 40χρονη χωρισμένη μητέρα για την ηλικία της, προκειμένου να επιστρέψει στον χώρο των εκδόσεων, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η Λάιζα μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις σε συνεντεύξεις για δουλειά, λόγω της ανύπαρκτης εργασιακής της εμπειρίας σε σχέση με την ηλικία της, αποφασίζει να παραστήσει την κουλ 26χρονη που πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και εξασφαλίζει τη θέση της βοηθού, και αργοτέρα επιμελήτριας βιβλίων,στον εκδοτικό οίκο Empirical.

 

[[{"fid":"544924","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"11":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"11"}}]]

 

Με το ζόρι στο κλίμα της εποχής

Σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει την κυρίαρχη κουλτούρα της Αμερικής τη δεδομένη στιγμή, αυτή του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, το σενάριο θέλει τη Λάιζα να συνειδητοποιεί πολύ αργά ότι τα σεξιστικά σχόλια του ισχυρού συγγραφέα των best-seller, L.L. Moore, συνιστούν παρενόχληση. Το πρόβλημα είναι ότι η σεναριακή τροπή μοιάζει μάλλον επιβεβλημένη και δεν έρχεται καθόλου φυσικά, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σεζόν. 

edward-ll-moore.jpg

Θυμίζει «δόλωμα» που απευθύνεται στο μοντέρνο και πολιτικά ευαισθητοποιημένο κομμάτι του πληθυσμού της Νέας Υόρκης και των άλλων μητροπόλεων, αλλά αδυνατεί να πείσει. Οι ασθμαίνουσες προσπάθειες των σεναριογράφων να παρακολουθήσουν την πολιτισμική μεταβολή που συντελέστηκε στην Αμερική, μετά τη σωρεία καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάματος, μοιάζουν με τις άγαρμπες απόπειρες της Λάιζα να χρησιμοποιήσει με φυσικότητα τη φρασεολογία των εικοσάρηδων. 

06-younger-recap.w710.h473.2x.jpg

Υπήρχαν όμως και καλές στιγμές στο πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου, στις οποίες φάνηκε με κωμικό τρόπο το χάσμα γενεών και αντιλήψεων ανάμεσα στη δυναμική διευθύντρια της Λάιζα, Νταϊάνα (MiriamShor), και τους millennials, τους 20 και κάτι της εταιρείας. Η πενηντάχρονη Νταϊάνα λέει ότι στην εποχή της δεν υπήρχε ο όρος παρενόχληση και ήταν σαν να μη συνέβη τίποτα. “Business as usual”, με δικά της λόγια. Ευτυχώς, από τότε, οι γυναίκες έχουν διανύσει πολύ δρόμο. 

Οι πρωταγωνιστές της σειράς διαβάζουν το σενάριο του πρώτου επεισοδίου της πέμπτης σεζόν.

Episode 1 Table Read Sneak Peek - 360 Video | Younger (Season 5) | TV Land

Ήδη από το δεύτερο επεισόδιο, το Younger φαίνεται να εγκαταλείπει τον εύκολο διδακτισμό και να επιστρέφει στην κανονική ροή της ιστορίας, με τις αναπόφευκτα αστείες περιπέτειες της Λάιζα στην προσπάθειά της να περάσει για 15 χρόνια νεότερη, στο επίκεντρο. Οι θεατές ακολουθούν τη σειρά, ακριβώς για αυτή την έξυπνη ελαφρότητά της, μέσω της οποίας θίγονται με φυσικότητα σημαντικά θέματα, όπως τα ζωτικά ψεύδη, οι διαφορετικοί εαυτοί που όλοι υποδυόμαστε για να επιβιώσουμε, αλλά και ο ηλικιακός ρατσισμός (ageism) στο εργασιακό περιβάλλον.

Δείτε το τρέιλερ της πέμπτης σεζόν που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες:

Melania Trump wears 'I don't care' jacket en route to child detention centre

Το «μυαλό» πίσω από τις μεγαλύτερους τηλεοπτικούς εθισμούς των 90s

Ο Darren Star είναι ο άνθρωπος που έκανε τους Αμερικανούς και τον μισό πλανήτη να κολλήσουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, για ατελείωτες ώρες. Βρισκόταν στο τιμόνι απενοχοποιημένα λαμπερών σειρών, όπως το Beverly Hills 90210 και το Melrose Place, σίριαλ που σημάδευσαν τηλεοπτικά τη δεκαετία του 1990. 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Δέκα αξέχαστες στιγμές από το Beverly Hills 90210 παρακάτω.

10 Memorable Moments of Beverly Hills 90210

Το Sex and The City αλλάζει τα τηλεοπτικά δεδομένα

Η αξέχαστη σειρά βγαίνει στον αέρα το 1998 και γίνεται εθισμός για εκατομμύρια γυναίκες. Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες ταυτίζονται με τους ρόλους τους και από τότε κάθε γυναικεία τηλεοπτική παρέα συγκρίνεται με την Κάρι, τη Μιράντα, τη Σαμάνθα και τη Σάρλοτ. Η σειρά επηρέασε καθοριστικά και τον χώρο της μόδας, καθώς είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα της, οι ενδυματολογικές επιλογές της στιλίστριας Πατρίτσια Φιλντ για την Κάρι, συζητιούνται ακόμα ως πρωτοποριακές και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ παραμένει ένα αδιαμφισβήτητο fashion icon.

Darren Star on Carrie and Mr. Big on "Sex and the City" - EMMYTVLEGENDS.ORG

Τη δεκαετία που μεσολάβησε από το τέλος του SATC και μέχρι την έναρξη του Younger, ο Star καταπιάστηκε με σειρές ήδη ξεχασμένες, όπως το Generation Y και το Miss Match, ενώ έκανε μια όχι και τόσο πετυχημένη απόπειρα αναβίωσης του Melrose Place,που κόπηκε μετά από έναν χρόνο. 

Το Younger στον απόηχο της εκστρατείας #MeToo

Το 2015 μοιάζει να ξαναβρίσκει τον λαμπερό εαυτό του και στο Younger ασχολείται με ένα θέμα που γνωρίζει καλά, τις φιλίες και τους έρωτες γυναικών που ζουν κι εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Όσο για τις αναφορές στο κίνημα #MeToo στο σενάριο της πέμπτης σεζόν, ο Darren Star είπε ότι ήθελε να ταράξει τα νερά κι αυτός έμοιαζε ο καλύτερος τρόπος να εκπλήξει τους θεατές, μένοντας συνεπής στον κόσμο που είχε δημιουργήσει. Ο σεναριογράφος και παραγωγός ανέφερε ότι ενώ στις προηγούμενες σεζόν γελάγαμε πολύ με τον ρόλο του γλοιώδους συγγραφέα L.L. Moore, συνειδητοποιήσαμε ότι «δεν το βρίσκαμε αστείο πια». 

younger_ep407_mp_8752_r-_embed_2017.jpg

Οι σεναριογράφοι χρησιμοποίησαν τον χαρακτήρα για να πουν μια ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά ο τρόπος έμοιαζε αρκετά επιτηδευμένος και όχι οργανικά ενταγμένος στο σενάριο. Όπως και να ΄χει, σε λίγες μέρες θα βγει στον αέρα το τρίτο επεισόδιο από τα συνολικά δώδεκα της σεζόν και θα μάθουμε ποιο θα είναι το επόμενο εμπόδιο που καλείται η Λάιζα να ξεπεράσει.

Δείτε το τρέιλερ του τέταρτου επεισοδίου του 5ου κύκλου που θα βγει στον αέρα την Τρίτη:

Younger Season 5 Episode 4 - The Talented Mr. Ridley (Preview) | Hilary Duff, Sutton Foster

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ