Visual Browsing
Θάσος ©Unsplash/ Razvan Alexandru
ΤΕΥΧΟΣ 749

Θάσος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

«Εύκολο» νησί, που µπορείς να το γυρίσεις σε µία µέρα
Θάσος ©Unsplash/ Razvan Alexandru
Θάσος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Απέχει µόλις δύο ώρες από Θεσσαλονίκη, οπότε είναι ιδανική επιλογή για τους Βορειοελλαδίτες. Και όχι µόνο. «Εύκολο» νησί, που µπορείς να το γυρίσεις σε µία µέρα. Διαθέτει δεκάδες επιλογές για κολύµπι σε γαλαζοπράσινα νερά, βλάστηση και πεύκα για σκιές, φυσική οµορφιά απίστευτη.

Τι να δεις
Την αγναντεύεις και πνίγεται το µάτι σου στο πράσινο, στοργικά την κοιτά εκτός από εσένα και το Υψάριο, το όρος που υπό τους πρόποδές του η Θάσος αναπτύσσεται και σε περιµένει για να σου ξεδιπλώσει τις χάρες και τις χαρές της! Εάν δεν επισκεφτείς το ορεινό χωριό Θεολόγος, είναι σαν να µη βρέθηκες στο νησί. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πυκνή βλάστηση, παραδοσιακοί οικισµοί µε υπέροχα αρχοντικά, αλλά και καλό φαγητό, αν το ψάξεις λίγο, γιατί έχει και έντονη «τουριστική» πλευρά. Στα Λιµενάρια, µία από τις πιο τουριστικές πλευρές της Θάσου, σε περιµένει το λαογραφικό µουσείο µε συλλογές αρχαιολογικών ευρηµάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αν πάλι θέλεις να ηρεµήσεις και να δροσιστείς, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι η πλέον ενδεδειγµένη πρόταση. Στο χωριό Ποταµιά βρίσκεται το µουσείο Βαγή, αφιερωµένο στο γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή, ο οποίος διακρίθηκε στην Αµερική και ασχολήθηκε µε την τεχνική της άµεσης γλυπτικής πάνω σε ποικιλόµορφες πέτρες. Αν ψάχνεσαι για µονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Αγ. Παντελεήµονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές -απαιτούν σεµνό ντύσιµο από τους επισκέπτες.

Πού να κολυµπήσεις
Έχει τουλάχιστον 20 παραλίες- θεές αυτό το νησί! Εξαιρετικού κάλλους, απαράµιλλης καθαρότητας! Οι ακρογιαλιές της θυµίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές θάλασσες, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρµονικά µε τη σκιά των πεύκων της. Έχουµε και λέµε: Ψιλή Άµµος όνοµα και πράγµα. Λιβάδι για κολυµβητικές εµπειρίες, ένας παράδεισος µε τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωµένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσµικές εµφανίσεις. Αλυκή και Παράδεισος στη νότια πλευρά του νησιού, µε πολύ νέο κόσµο. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς και Χρυσή Αµµουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για χρυσές αµµουδιές. Ροσογκρεµός για ερηµικές αποδράσεις. Χωρίς φύκια ή πέτρες, χαλαρώνεις, όπου κι αν βρεθείς, έχοντας το φυσικό τοπίο διαρκώς δίπλα σου. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόµετρα χωµατόδροµος, αλλά αξίζει τον κόπο για τη Σαλιάρα, µόνο που θα παρκάρεις µακριά. Στα Μεταλλεία θα καταλάβεις τι θα πει Θάσος στα καλύτερά της. Σηµειωτέον πως µε περίµετρο 90 χιλιόµετρα περίπου, µπορείς να κάνεις τον κύκλο του νησιού κάθε µέρα γευόµενος τις χάρες µιας άλλης παραλίας.

Πού να µείνεις
Η Θάσος διαθέτει πολλά καταλύµατα, από µεγάλα ξενοδοχεία µέχρι µικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, για όλα τα βαλάντια. Τα τηλέφωνα της Ένωσης Ξενοδόχων είναι 25930-22101-2 και του Συλλόγου Ενοικιαζοµένων Δωµατίων Θάσου 25930 23950.

Πού να φας & να πιεις
Ο χάρτης της Θάσου θα σε οδηγήσει στις ονειρικές θάλασσές της και τα γραφικά ορεινά χωριά της, οι διαδροµές στο νησί όµως θα σου αποκαλύψουν γαστρονοµικές εκπλήξεις. Στις ταβέρνες της θα γευτείς συνταγές µε θασίτικο λάδι και ντόπιο τσίπουρο. Οι Θασίτες ξέρουν από ψάρι και ψαροµεζέ, φυσικά στα µαγειρευτά δεν παίζονται, ενώ και τα ψητά δεν πάνε πίσω. Καζαβίτη, Θεολόγος, Λιµένας και Λιµενάρια έχουν άπειρες επιλογές. Φεύγοντας να πάρεις: το περιλάλητο θασίτικο γλυκό καρυδάκι, το µέλι τους το ξακουστό, τα λάδια, τις ελιές, τα τυροκοµικά τους και τη µυρωδάτη ρίγανη. Αυτά παίρνεις για σένα και τους φίλους σου, άντε και τίποτα handcraft για το έθιµο.


∆ήµος: 2593023118
Αστυνοµία: 2593022500
Λιµεναρχείο: 2593022106
Πρώτες Βοήθειες: 2593022222

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5