Τεχνολογια - Επιστημη

Από το gov.gr στο CRM: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψηφιακού κράτους

Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από το gov.gr στο CRM: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψηφιακού κράτους
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο «6 χρόνια gov.gr Κλικ και έγινε!», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τρίτη 9 Ιουνίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στην εκδήλωση για τα έξι χρόνια της πλατφόρμας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το «κράτος του 2030». Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξηγεί στην ATHENS VOICE τι ακριβώς αλλάζει με το νέο CRM

Υπήρξε μια εποχή που η σχέση του πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο οριζόταν από ουρές, σφραγίδες και πολύπλοκες διαδικασίες. Έξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μετάβαση: από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην εκδήλωση για τα έξι χρόνια του gov.gr, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμα για το «κράτος του 2030», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σύστημα CRM του Δημοσίου και στις δυνατότητες που δημιουργεί η AI για τη λειτουργία του κράτους.

«Αποδείξαμε ότι με τη χρήση της τεχνολογίας το κράτος μπορεί να αλλάξει», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε πριν από τις εκλογές του 2019 με στόχο να απαντήσει σε ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών: ένα κράτος που λειτουργεί καλύτερα. Όπως σημείωσε, «η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την ταχύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως την ψηφιοποίηση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους. «Πίσω από κάθε περίπλοκη διαδικασία, πίσω από κάθε χαρτί το οποίο πραγματικά δεν χρειάζεται, πίσω από κάθε ταλαιπωρία του πολίτη μπορεί να κρύβεται και μία μικρή εστία διαφθοράς ή συναλλαγής», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η απλοποίηση των διαδικασιών περιορίζει τις δυνατότητες αυθαίρετων παρεμβάσεων.

Έφερε ως παραδείγματα την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων και την ηλεκτρονική επίδοση κλήσεων, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί ταυτόχρονα ως εργαλείο αποτελεσματικότητας και ισονομίας.

Από το gov.gr στο CRM: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψηφιακού κράτους
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο CRM, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμη υποδομή για την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών, ενώ προανήγγειλε ευρύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση.

Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμη περισσότερες εφαρμογές AI, από υπηρεσίες φωνής μέχρι εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν σύνθετες λειτουργίες του κράτους, όπως οι δημόσιες συμβάσεις.

Μεταξύ των νέων εφαρμογών που προανήγγειλε περιλαμβάνονται και υπηρεσίες φωνής που θα αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Όπως ανέφερε, η πρόσφατη συνεργασία με την ElevenLabs θα επιτρέψει στους πολίτες να συνομιλούν φυσικά με το gov.gr και να λαμβάνουν απαντήσεις χωρίς να απαιτείται πλοήγηση σε σύνθετα μενού ή φόρμες.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την τεχνολογία ως εργαλείο με «ιδεολογικό πρόσημο», υποστηρίζοντας ότι «σκοπός της είναι να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα», ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους ή τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αναφέρθηκε ειδικά στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και στα άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας ότι «οι ψηφιακές υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο κράτος χωρίς φυσική παρουσία και μετακινήσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε το gov.gr ως μια «ψηφιακή επανάσταση με ελληνική υπογραφή». Όπως σημείωσε, η ουσιαστικότερη επιτυχία του εγχειρήματος δεν ήταν οι ίδιες οι εφαρμογές αλλά η αλλαγή νοοτροπίας που προκάλεσαν. «Για δεκαετίες ο πολίτης έπρεπε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κράτους. Με το gov.gr το κράτος προσαρμόζεται στον πολίτη».

Από το gov.gr στο CRM: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψηφιακού κράτους
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο «6 χρόνια gov.gr Κλικ και έγινε!», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τρίτη 9 Ιουνίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η αριθμητική του gov.gr και η επόμενη ημέρα

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε και ο απολογισμός των έξι χρόνων λειτουργίας του gov.gr. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε στοιχεία που αποτυπώνουν το εύρος της χρήσης της πλατφόρμας. Σήμερα το gov.gr περιλαμβάνει 2.257 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ μόνο τον Μάιο εκδόθηκαν 5,6 εκατομμύρια έγγραφα και δηλώσεις και πραγματοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια άυλες συνταγές και παραπεμπτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ετήσια εξοικονόμηση πόρων εκτιμάται στα 312 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αποφευχθεί 19,1 εκατομμύρια μετακινήσεις πολιτών και ο χρόνος εξυπηρέτησης για τις δημόσιες υπηρεσίες έχει μειωθεί κατά 97%.

Μιλώντας στην ATHENS VOICE, χαρακτήρισε το gov.gr σημείο καμπής για τη χώρα. «Για όσους αρέσκονται να βάζουν χρονικά ορόσημα στην ιστορία της Ελλάδας, υπάρχει η Ελλάδα πριν και μετά τη μεταπολίτευση, πριν και μετά τον COVID, πριν και μετά το gov.gr», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεγαλύτερη αλλαγή δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση των πολιτών αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του κράτους. «Το ίδιο το Δημόσιο έμαθε να δουλεύει πιο γρήγορα, πιο ψηφιακά, να λογοδοτεί περισσότερο. Πλέον είναι πλήρως ιχνηλατήσιμη η σχέση του πολίτη με το κράτος. Το ίδιο το κράτος λογοδοτεί και δεν φοβάται να μετρηθεί με αριθμούς και ερμηνείες».

Η επόμενη μέρα του CRM

Η επόμενη φάση αυτής της μετάβασης είναι το CRM, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο περιβάλλον το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το Δημόσιο. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου στην AV, «μέχρι σήμερα το gov.gr ήταν πολλές μικρές εφαρμογές. Πλέον όλα αυτά πέφτουν σε ένα σύστημα, έτσι ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα και το κράτος αλλά και ο πολίτης για τα αιτήματά τους στο Δημόσιο και τη φάση στην οποία βρίσκονται».

Ο υπουργός περιέγραψε το CRM ως «το εργαλείο που θα επιτρέψει μια πιο προσωποποιημένη σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος». Και πρόσθεσε: «Στην πράξη, ένας πολίτης που απευθύνεται σε ένα ΚΕΠ ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των αιτημάτων του, ενώ οι υπηρεσίες θα γνωρίζουν το ιστορικό εξυπηρέτησης χωρίς να απαιτείται η επανάληψη των ίδιων διαδικασιών. Επιπλέον, το σύστημα θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για επιδόματα, προγράμματα ή παροχές που δικαιούνται».

Από το gov.gr στο CRM: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψηφιακού κράτους
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Οι τεχνικές πτυχές

Τις τεχνικές πτυχές του νέου συστήματος παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Όπως ανέφερε, το CRM αξιοποιεί τις ίδιες υποδομές που στήριξαν την ανάπτυξη του gov.gr, όπως το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, το κυβερνητικό νέφος και οι ενιαίοι κωδικοί πρόσβασης. Στόχος είναι η πολυκαναλική εξυπηρέτηση μέσω gov.gr, ΚΕΠ, τηλεφωνικού κέντρου και chatbot, με όλες τις υπηρεσίες να έχουν κοινή εικόνα των συναλλαγών και των αιτημάτων του πολίτη.

«Δεν ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία»

Στη συζήτηση για «το Δημόσιο που θέλουμε», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες - «αργήσαμε δεκαετίες να προσφέρουμε το αυτονόητο» - και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Το επιχείρημά του ήταν ότι αυτό που γίνεται δεν είναι ψηφιοποίηση του χάους: «δεν ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία, αλλά απλοποιούμε τη διοίκηση ώστε η τεχνολογία να λειτουργήσει ως επιταχυντής». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έφερε τη συζήτηση στο πεδίο της καθημερινότητας: το 2019, είπε, η εγγραφή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό απαιτούσε περισσότερα χαρτιά από την αγορά σπιτιού, ενώ σήμερα η αίτηση είναι απλή και διεκπεραιώνεται σχεδόν αυτόματα. Πρόσθεσε ότι ο επόμενος κύκλος αξιολόγησης στο δημόσιο ξεκινά την Παρασκευή, και ότι τα δεδομένα επιτρέπουν πλέον πιο στοχευμένη χάραξη πολιτικών και προσλήψεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY