Τεχνολογια - Επιστημη

Τραμπ: Έχουμε αγοραστή για το TikTok - Ποιοι «ακούγονται» για την απόκτηση της πλατφόρμας

Η συμφωνία που ναυάγησε τον Απρίλιο και τα νέα σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινητά τηλέφωνα που δείχνουν το TikTok
Τραμπ: Έχουμε αγοραστή για το TikTok - Ποιοι «ακούγονται» για την απόκτηση της πλατφόρμας © Unsplash / Collabstr

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα ανακοινώσει τον αγοραστή του TikTok σε δύο εβδομάδες

Τα σενάρια για την εξαγορά του TikTok είναι πολλά και διαφορετικά τους τελευταίους μήνες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει γνωστό το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχει αγοραστής, τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει σε δύο εβδομάδες.

«Παρεμπιπτόντως, έχουμε έναν αγοραστή για το TikTok. Νομίζω ότι πιθανότατα θα χρειαστώ την έγκριση της Κίνας και νομίζω ότι ο Πρόεδρος Xi πιθανότατα θα τη δώσει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εκπομπή «Sunday Morning Futures with Maria Bartiromo» του Fox News, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μια ομάδα πολύ πλούσιων ανθρώπων».

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Παραμένει ασαφές εάν η κινεζική κυβέρνηση θα δώσει τις «ευλογίες» της για την πώληση του TikTok από τον ιδιοκτήτη του με έδρα την Κίνα.

Trump: 'very wealthy people' set to buy TikTok | REUTERS

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία για την πώληση του TikTok τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, μια συμφωνία που θα μεταβίβασε τον πλειοψηφικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ σε αμερικανική ιδιοκτησία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Αλλά ναυάγησε αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει μια ακόμη 75ήμερη καθυστέρηση για τη λειτουργία της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ παρέτεινε ξανά την προθεσμία κατά 90 ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Οι συζητήσεις με την Κίνα σχετικά με την πώληση του TikTok βρίσκονται σε εξέλιξη στο υψηλότερο επίπεδο και θα συνεχιστούν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, σε ενημέρωση τη Δευτέρα. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε άλλη μια παράταση 90 ημερών και πρόκειται απλώς να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε αυτήν τη συμφωνία και να διασφαλίσουμε ότι το TikTok θα παραμείνει διαθέσιμο για τον αμερικανικό λαό - αυτός είναι ο κύριος στόχος του προέδρου, προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλειά τους».

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές του TikTok

Ίσως ο πιο πιθανός αγοραστής για το TikTok είναι η ομάδα επενδυτών που ήταν έτοιμοι να το αποκτήσουν τον Απρίλιο, προτού οι δασμοί προκαλέσουν στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.  Για να συμμορφωθεί η συμφωνία με τον νόμο, η ByteDance δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 20% της πλατφόρμας. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι δραστηριότητες της εφαρμογής στις ΗΠΑ δεν μπορούν να συντονιστούν με την ByteDance σχετικά με τον αλγόριθμο της εφαρμογής ή τις πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων. Κατά τη στιγμή της παράτασης του Απριλίου από τον Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δεν κατονόμασε τα μέρη με τα οποία συζητούσε μια συμφωνία εξαγοράς του TikTok. Ωστόσο, η πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις δήλωσε στο CNN ότι νέοι και υπάρχοντες επενδυτές του TikTok στις ΗΠΑ, η ByteDance και η κυβέρνηση Τραμπ είχαν προχωρήσει στη συμφωνία.

Νωρίτερα φέτος, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των Politico, NPR και Bloomberg, ανέφεραν ότι η Oracle — ο τρέχων τεχνολογικός συνεργάτης της TikTok στις ΗΠΑ — ήταν ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για να αναλάβει τις δραστηριότητες της εφαρμογής στις ΗΠΑ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τους Αμερικανούς επενδυτές της εφαρμογής, όπως η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων General Atlantic και η επενδυτική εταιρεία Susquehanna International Group.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι υποψήφιοι αγοραστές που έχουν επίσης υψώσει τα χέρια τους για να αποκτήσουν τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στις ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια ομάδα με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο πρώην ιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers και ιδρυτή του Project Liberty, Frank McCourt, και τον σταρ του "Shark Tank" Kevin O'Leary, με την υποστήριξη του συνιδρυτή του Reddit, Alexis Ohanian. 

Μια άλλη πιθανή ομάδα αγοραστών περιλαμβάνει τον influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Jimmy Donaldson, γνωστότερο ως MrBeast, και τον ιδρυτή του Employer.com, Jesse Tinsley. 

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Perplexity δήλωσε τον Μάρτιο ότι επιδιώκει να αποκτήσει το TikTok. Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, η εταιρεία ανέφερε ότι ήταν «σε προνομοιακή θέση για να ανακατασκευάσει τον αλγόριθμο του TikTok χωρίς να δημιουργήσει μονοπώλιο, συνδυάζοντας τεχνικές δυνατότητες παγκόσμιας κλάσης με ανεξαρτησία από την Little Tech».

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY