- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οι «Pyroneers» στην Κωνσταντινούπολη θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FRC Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
H ομάδα αποτελείται από 8 μαθητές 15 και 16 χρονών
Τα μέλη της «Pyroneers» ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στην Κωνσταντινούπολη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Για πρώτη φορά στην ιστορία, εγκρίθηκε από την διεθνή διοργάνωση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Robotics Competition (FRC) η συμμετοχή ελληνικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι προκριματικοί θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη και οι τελικοί στο Huston της Αμερικής. H ομάδα με το όνομα «Pyroneers» αποτελείται από 8 Έλληνες μαθητές 15 και 16 χρονών και η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στον μεγαλύτερο διαγωνισμό που υποστηρίζεται και διοργανώνεται από Πανεπιστήμια όπως το Yale και το Harvard και εταιρείες όπως η Google, η Apple, η NASA, η BOSCH, η Disney, η 3M, η FedEx, η Ford, η Boeing κ.α.
Τα μέλη της «Pyroneers» έχουν γράψει ήδη ιστορία και ετοιμάζονται να γράψουν ακόμη μεγαλύτερη, αφού ήδη συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge (FTC) εκπαιδευτικής ρομποτικής (μεσαία κατηγορία) κερδίζοντας το 1ο βραβείο αναμέσα από 200 Ελληνικές ομάδες και προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στο Huston της Αμερικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, του Bezos Family Foundation της Amazon και του Πανεπιστημίου του Yale.
Αν και η συμμετοχή της ομάδας ήταν ήδη ένα κατόρθωμα, αφού για πρώτη φορά και πάλι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, πετύχαν να κερδίσουν και το πρώτο βραβείο στη κατηγορία FTC, Connecting Awards, μεταξύ 300 περίπου ομάδων από όλον τον κόσμο. Και το σερί των επιτυχιών κορυφώθηκε στην Ολυμπιάδα First Global 2024 πριν από λίγες μέρες, όπου τα παιδιά συμμετείχαν στην Εθνική Ομάδα της Ελλάδας και κατέλαβαν της 4η θέση μεταξύ 193 χωρών.
Το First Global 2004 διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους αγώνες.
Και επειδή Εκπαιδευτική Ρομποτική δεν είναι αυτό που ακούγεται, αλλά η εκμάθηση project plan, δηλαδή το πώς να σχεδιάζεις και να υλοποιείς αυτό που οραματίζεσαι, οι 8 μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους, την πρώτη ομάδα FRC First Robotics Competition στην ιστορία της Ελλάδας (ανώτερη και δυσκολότερη κατηγορία) και απογειώνονται για Κωνσταντινούπολη και ίσως και για τους τελικούς του Huston 2025.
Εδώ δεν μιλάμε πια για έτοιμα ρομπότ που πρέπει να τα προγραμματίσεις για να πραγματοποιήσουν αποστολές, όπως είναι οι δύο μικρότερες κατηγορίες FTC και FLL, αλλά για κατασκευή από τη αρχή. Τα παιδιά αγοράζουν αλουμίνια, γρανάζια από μηχανουργία, τα σχεδιάζουν και τα κόβουν, αγοράζουν ηλεκτρονικές πλακέτες και τις προσαρμόζουν και τις προγραμματίζουν φτιάχνοντας κώδικα, για να δώσουν εντολές με εκατομμύρια σενάρια στα γρανάζια και τους βραχίονες.
Μια από τις εντυπωσιακές ελληνικές ιστορίες που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μας θυμίσει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα και στην νέα γενιά που έρχεται, κάνοντας πράγματα που ο περισσότερος κόσμος ούτε μπορεί να τα φανταστεί. Διότι για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό, πρέπει να είσαι κάτω από 18 χρονών, να βρεις άλλους 6-9 συνομήλικούς σου που να έχουν τη διάθεση να θυσιάσουν εξόδους και Σαββατοκύριακα για προετοιμασία 6 μηνών, να καταγράψετε όλοι μαζί και να σχεδιάσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κατανείμετε εύστοχα ρόλους ανάλογα με τις δεξιότητες του καθενός (προγραμματιστές, μηχανικούς, υπεύθυνους στρατηγικής, προμήθειες, οργάνωση προπονήσεων, παρουσιαστές, συντονιστές κλπ) να συντονίσεις την διαδικασία και να βρεις χορηγούς. Καθόλου απλή διαδικασία την οποία υποχρεωτικά βάση κανονισμών, την καταγράφεις με κάθε λεπτομέρεια και την παρουσιάζεις και στον διαγωνισμό, σε ένα βιβλίο πρωτότυπα σχεδιασμένο 500 – 600 σελίδων. Κάτι που όχι σε 15χρονα, αλλά και σε φτασμένους project manager μεγάλων εταιρειών να την αναθέσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν.
Αν και η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναπτύσσεται ραγδαία και στην χώρα μας, είναι μια άγνωστη ακόμη στο ευρύ κοινό μέθοδος εκπαίδευσης, αλλά και αγώνισμα όπως το σκάκι και το μπριτζ. Απαιτεί στρατηγική, ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες, και πολλές πολλές ώρες προπόνησης. Απαιτεί τρομερό συντονισμό και απόλυτη αίσθηση της ομαδικής δουλειάς. Απαιτεί σχεδιασμό τρομερής ακρίβειας αφού πρέπει να προβλέψεις εκατομμύρια σενάρια, στρατηγικές και εύστοχες αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν σε έναν αγώνα.
Γι’ αυτό και αν και ήταν μια έμπνευση της Lego αμέσως αγκαλιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια και από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπλωθεί σε 198 χώρες του κόσμους σε μια δεκαετία με την κατηγορία FLL (First Lego League).
Και το 1ο βραβείο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του First Global στην Ελλάδα δεν είναι κάποια γεγονότα χωρίς αντίκτυπο. Η Ελλάδα ακούστηκε και πήρε πόντους στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και στον πανεπιστημιακό κόσμο, ως μια χώρα που διαθέτει ένα ικανό δυναμικό που μπορεί να συμπεριληφθεί σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Και το εγχείρημα των 8 μικρών πρωτοπόρων μαθητών, που επιχειρούν για πρώτη φορά και αυτόνομοι στην ανώτερη κατηγορία, ίσως να είναι μια υπόθεση εθνικής ιστορίας που αξίζει να την παρακολουθήσουμε.
Λεπτομέρειες εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
«Εξαιρετικά ανεπαρκής ο έλεγχος - Επιλέγει να μην τον εφαρμόσει»
Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς στους τεχνολόγους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.