Τεχνολογια - Επιστημη

Explainer: Πώς θα καταλάβετε αν μια εικόνα έχει δημιουργηθεί με ΑΙ

Πλεονάζοντα άκρα, κακώς ταιριασμένα μοτίβα και θολά γράμματα μερικά από τα σημάδια

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου με εντελώς διαφορετικό ντύσιμο ήταν αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης
Οι φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου με εντελώς διαφορετικό ντύσιμο ήταν αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης © Χ/ New York Post

Εικόνες με ΑΙ: Πώς θα αναγνωρίσετε την τεχνητή νοημοσύνη πίσω από αυτές

Το deepfake υλικό και οι φωτογραφίες κατασκευασμένες με ΑΙ, μεταδίδονται όλο και περισσότερο και για τον ιστορικό του μέλλοντος η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου να κυκλοφορεί στους δρόμους με ένα λευκό φουσκωτό μπουφάν του οίκου Balenciaga ίσως να αποτιμάται ως σημείο μηδέν για την εποχή της κατασκευασμένης αλήθειας. Ίσως στο μέλλον θα είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε μια αληθινή φωτογραφία και μια εικόνα που παρήχθη από κάποιο λογισμικό.

Πώς θα ξεχωρίσετε τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με ΑΙ

Αν και οι εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη γίνονται ολοένα και καλύτερες, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια σημάδια που μπορείτε να ελέγξετε ώστε να καταλάβετε αν αυτές είναι αληθινές ή όχι.

Χέρια και άκρα

Το δεύτερο πιο σύνθετο ανθρώπινο μέρος (μετά το πρόσωπο) συνεχίζει να μπερδεύει τα AI μοντέλα, οδηγώντας σε παραπάνω δάχτυλα και παραμορφωμένες παλάμες, κάτι το οποίο συνέβη και στη viral εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου.

Λέξεις

Οι μηχανές εικόνων δεν είναι μηχανές κειμένου, και η δημιουργία εικόνων με στοιχεία που μοιάζουν με κείμενο είναι μια πολύ διαφορετική δουλειά από τη δημιουργία πραγματικού αναγνώσιμου κειμένου. Οι ανορθόγραφες λέξεις, τα γράμματα που θολώνουν μεταξύ τους και οι μυστηριώδεις χαρακτήρες μπορεί να είναι όλα σημάδια χρήσης της ΑΙ.

4 tips for detecting AI-generated images • FRANCE 24 English

Μαλλιά

Τα ανθρώπινα μαλλιά αποτελούνται από τούφες που ρέουν από το κεφάλι προς τα κάτω. Οι τούφες των μαλλιών της τεχνητής νοημοσύνης έχουν συχνά λιγότερο καθορισμένη αρχή και τέλος και μπορεί να φαίνονται ζωγραφισμένες από κοντά. Προσέξτε όμως - η κανονική συμπίεση εικόνας μπορεί επίσης να φέρει ανάλογα αποτελέσματα.

Συμμετρία

Στον πραγματικό κόσμο, τα αντικείμενα έρχονται συχνά σε ζεύγη ή ομάδες, όπως τα σκουλαρίκια ή τα μαχαιροπίρουνα. Είναι ασυνήθιστη κατάσταση να βρείτε αναντιστοιχίες. Ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ξεχάσουν τι συμβαίνει στην αριστερή πλευρά ενός προσώπου μόλις έρθει η ώρα να αποδώσουν τη δεξιά.

Υφές

Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, υφάσματα και υφές είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αποδοθούν. Στον πραγματικό κόσμο, τα τούβλα τείνουν να έχουν ομοιόμορφο μέγεθος και σχήμα σε ολόκληρο το κτίριο, ενώ το floral print σε μια ταπετσαρία θα είναι πανομοιότυπο κάθε φορά που επαναλαμβάνεται. Βοηθητικά, αυτό είναι ένα σημάδι όπου μια μικρή παραλλαγή είναι πιο πιθανό να είναι ψεύτικη από μια μεγάλη: η κακοτεχνία στη βελόνα μπορεί να οδηγήσει σε ένα λοξό μοτίβο σε ένα φόρεμα, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσει σε ένα σχέδιο να είναι διαφορετικό στο πάνω μέρος του ποδιού από το κάτω.

Γεωμετρία

Κοιτάξτε το χώρο στον οποίο βρίσκεται μια εικόνα και τα αντικείμενα μέσα σε αυτόν. Είναι οι ορθές γωνίες ορθογώνιες; Μήπως ένας τοίχος γίνεται απρόσκοπτα μέρος ενός ραφιού με βιβλία στο βάθος; Μπορείτε να φανταστείτε πώς ο καναπές χωράει πίσω από το τραπέζι που φαίνεται να εφάπτεται στον τοίχο; Αν όχι, η εικόνα μπορεί να έχει δημιουργηθεί από ένα σύστημα που δεν έχει κατανόηση του τρισδιάστατου χώρου.

Συνέπεια

Υπάρχουν πολλαπλές εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν το ίδιο πράγμα; Κάντε μια συγκριση. Η δημιουργία πολλαπλών εικόνων του ίδιου χώρου από διαφορετικές γωνίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές είναι ασήμαντη στον πραγματικό κόσμο και απόλυτη αιχμή του δόρατος στην τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμα και η Sora, που μπορει να δημιουργήσει βίντεο που κινούνται σε έναν εικονικό χώρο, σπάνια θα γυρίσουν πίσω για να δείξουν κάτι από το οποίο έχουν απομακρυνθεί, επειδή έτσι αποκαλύπτουν ότι έχουν «ξεχάσει» τι υπήρχε αρχικά.

Πώς να αποφύγετε την εξαπάτηση στο μέλλον

Προς το παρόν, οι τεχνικές γραμματισμού των μέσων ενημέρωσης μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για να είστε ενήμεροι για τις εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον. Το να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε το 100% των ψεύτικων εικόνων, αλλά θα σας εξοπλίσει ώστε να εντοπίζετε περισσότερες από αυτές και να γίνετε πιο ανθεκτικοί και σε άλλες μορφές παραπληροφόρησης. Να θυμάστε να ρωτάτε πάντα: Από πού προήλθε αυτή η εικόνα; Ποιος την μοιράζεται και γιατί; Διαψεύδεται από οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πληροφορία στην οποία έχετε πρόσβαση;

Όταν πρόκειται για τον εντοπισμό ιογενών εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά τι λένε οι άλλοι. Η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης διαθέτουν ένα εργαλείο αντίστροφης αναζήτησης εικόνων, το οποίο σας επιτρέπει να ελέγξετε πού έχει ήδη κοινοποιηθεί μια εικόνα στο διαδίκτυο και τι λένε οι άνθρωποι γι' αυτήν.

What are GANs (Generative Adversarial Networks)?

Η χρήση αυτού του εργαλείου μπορεί να σας επιτρέψει να δείτε αν ειδικοί ή αξιόπιστες δημοσιεύσεις έχουν διαπιστώσει ότι μια εικόνα είναι ψεύτικη, ή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το πρώτο μέρος στο οποίο κοινοποιήθηκε μια εικόνα. Εάν μια εικόνα που υποτίθεται ότι τραβήχτηκε από έναν φωτογράφο ειδήσεων δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από έναν ψευδώνυμο χρήστη του διαδικτύου σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, αυτός είναι ένας λόγος για να αμφισβητήσετε τη γνησιότητά της.

Αν είστε χρήστης του Twitter, η λειτουργία σημειώσεων της κοινότητας μπορεί συχνά να σας δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με μια εικόνα - αν και συχνά όχι για αρκετό καιρό μετά την πρώτη δημοσίευση ενός tweet. Αφού η εικόνα του Πάπα είχε ήδη γίνει viral, μια σημείωση προστέθηκε στο αρχικό tweet που την κοινοποίησε: «Αυτή η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και δεν είναι πραγματική».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.