Τεχνολογια - Επιστημη

Το τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε μοναδικές εικόνες από τη «χαίτη» στο Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής

Τι λέει η NASA για τις λεπτομερείς εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τη «χαίτη» στο Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής
Εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τη «χαίτη» στο Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής © NASA Webb Telescope

James Webb: Μοναδικές εικόνες από το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής - Η δήλωση της NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς εικόνες της «χαίτης» του Νεφελώματος της Αλογοκεφαλής σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη. Το νεφέλωμα βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, νότια του αστέρα Αλνιτάκ της ζώνης του Ωρίωνα, και μια από τις περιοχές του Συμπλέγματος Νεφών του Ωρίωνα.

James Webb: Εικόνες από το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα νεφελώματα. Το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου από το οποίο αποτελείται, θυμίζει κεφαλή αλόγου. Το νεφέλωμα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1888 από την Σκοτζέζα Γουιλαμίνα Φλέμινγκ στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και θεωρείται εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων στον γαλαξία μας.

«Οι εικόνες αυτές δείχνουν το πάνω μέρος της “χαίτης του αλόγου” ή το άκρο αυτού του εντυπωσιακού νεφελώματος, καταγράφοντας με άνευ προηγουμένη ανάλυση την περιπλοκότητα της περιοχής», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA. Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει την περιοχή όπου ένα αέριο ψυχρών μορίων υδρογόνου (μπλε) μεταλλάσσεται σε ενεργοποιημένα, «ιονισμένα» άτομα υδρογόνου (κόκκινο).

Σύμφωνα με τη NASA, το νεφέλωμα είναι αυτό που οι αστροφυσικοί αποκαλούν «περιοχή φωτοδιάσπασης ή PDR», στην οποία το υπεριώδες φως (UV) από νεαρά και τεράστια αστέρια δημιουργεί μια φυσαλίδα αντιδραστικά ουδέτερου, θερμού αερίου και σκόνης, που περιβάλλεται από περισσότερα ιονισμένα αέρια. «Καθώς το υπεριώδες φως εξατμίζει το σύννεφο σκόνης, τα σωματίδια σκόνης παρασύρονται από το σύννεφο, μεταφέρονται με το θερμαινόμενο αέριο», ανέφερε η NASA σε δήλωσή της σχολιάζοντας τις νέες φωτογραφίες και πρόσθεσε: «Το James Webb εντόπισε ένα δίκτυο λεπτών χαρακτηριστικών που παρακολουθούν αυτήν την κίνηση. Οι παρατηρήσεις επέτρεψαν επίσης στους αστρονόμους να διερευνήσουν πώς η σκόνη μπλοκάρει και εκπέμπει φως και να κατανοήσουν καλύτερα το πολυδιάστατο σχήμα του νεφελώματος».

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb από το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.