Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα σημαντική αναβάθμιση για την ασφάλεια των χρηστών του Google Chrome

Τι αλλάζει ριζικά με το νέο update

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα σημαντική αναβάθμιση για την ασφάλεια των χρηστών του Google Chrome
© Growtika/Unsplash

Google Chrome: Τι αλλάζει με το νέο update στην Ασφαλή Περιήγηση των χρηστών.

Ριζικά αλλάζει η λειτουργία της «Ασφαλούς Περιήγησης» στο Google Chrome, με την τυπική λειτουργία προστασίας σε υπολογιστές και iOS να γίνεται πλέον σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, ο ηλεκτρονικός κολοσσός φιλοδοξεί να αυξήσει κατά 25% τον αποκλεισμό σε απόπειρες phishing. Η διαδικασία που ακολουθούσε η Google έως τώρα ήταν η χρήση λίστας ιστοσελίδων και αρχείων που θεωρούνταν επικίνδυνα, η οποία και ανανεωνόταν ανά μία ώρα. Ωστόσο η απόφαση για την προστασία σε πραγματικό χρόνο ελήφθη όταν έγινε κατανοητό πως πολλές κακόβουλες ιστοσελίδες ανέβαιναν στο web για 10 λεπτά το πολύ, χρόνος αρκετός ώστε να συμβεί κάτι ζημιογόνο.

Η λειτουργία της Ασφαλούς Περιήγησης χρησιμοποιείται για προστασία από κακόβουλο και ανεπιθύμητο λογισμικό, απόπειρα phishing κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία και σε καθημερινή βάση, αξιολογούνται περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια διευθύνσεων URL, ενώ αποστέλλονται περίπου 3 εκατομμύρια προειδοποιήσεις στους χρήστες. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το update της Google, το οποίο και θα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για τη βελτίωση των διαδικασιών απορρήτου. Έτσι θα διασφαλίζεται πως κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Google, δεν θα γνωρίζει την ιστοσελίδα που επισκέπτεται ένας χρήστης.

Η Google παροτρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν και τη λειτουργία της Βελτιωμένης Ασφαλούς Περιήγησης (Enhanced Safe Browsing), προστατεύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το Chrome αλλά και τους λογαριασμούς Gmail. Η Βελτιωμένη Ασφαλής Περιήγηση κάνει χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να προσφέρει επιπλέον προστασία από κακόβουλα extensions του Google Chrome. Μέσω αυτής, ελέγχονται οι διευθύνσεις URL, τα «κατεβασμένα» αρχεία, προφανώς τα εγκατεστημένα Chrome extensions, καθώς και οι Πληροφορίες Συστήματος. Έτσι, η πληροφορία που συλλέγεται θα συνδυάζεται με το λογαριασμό του χρήστη στη Google, ώστε να αυξάνεται η προστασία κατά τη χρήση διαφόρων apps.

Τέλος σημαντική αναβάθμιση υπάρχει και στα λειτουργικά συστήματα iOS και συγκεκριμένα στον έλεγχο των κωδικών πρόσβασης. Μέσω του update, θα επισημαίνονται όχι μόνο οι παραβιασμένοι κωδικοί, αλλά και αυτοί που θεωρούνται αδύναμοι, ή έχουν επαναχρησιμοποιηθεί.

Η Ασφαλής Περιήγηση αποτελεί ένα concept που ξεκίνησε το 2005 και με τα χρόνια εξελίχθηκε στην παροχή εργαλείων για προστασία από κάθε είδους απειλή, σε σταθερούς υπολογιστές, laptop και κινητά τηλέφωνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ