Τεχνολογια - Επιστημη

Threads: Θα «τελειώσει» το Twitter η νέα εφαρμογή της Meta;

Και τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των δεδομένων μας;

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Threads: Θα «τελειώσει» το Twitter η νέα εφαρμογή της Meta;
© EPA/JOHN G. MABANGLO

Τhreads: Θα γίνει νέα εφαρμογή της Meta το νέο Twitter; Ποια εφαρμογή συλλέγει περισσότερα δεδομένα.

Η Meta θα προσπαθήσει να εκθρονίσει το Twitter ως το απόλυτο ψηφιακό φόρουμ, με τη δική της εφαρμογή ονόματι «Threads». Το «Threads» θα γίνει διαθέσιμο την Πέμπτη 6 Ιουλίου, εν μέσω απανωτών αναταραχών για το Twitter του Έλον Μασκ. Οι αμφιλεγόμενοι χειρισμοί του ιδιοκτήτη των Tesla και Space-X δοξάζονται ως καινοτομία από μερικούς, ενώ άλλοι έχουν πειστεί ότι θα πρέπει να «μετοικήσουν» σε ένα πιο λογικά διαχειριζόμενο περιβάλλον. Το Threads της Meta μετρά 5 εκατομμύρια χρήστες από τις πρώτες ώρες που η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη για το κοινό.

Threads - Η νέα εφαρμογή της Meta που διεκδικεί τη θέση του Twitter

Η πιο πρόσφατη διχαστική απόφαση ήταν η προσωρινή εφαρμογή «ορίων ρυθμού» του Twitter, τα οποία εμποδίζουν τους δωρεάν, μη επαληθευμένους χρήστες να βλέπουν περισσότερα από 800 tweets την ημέρα. Κρίνοντας από τα screenshots που έχουν κυκλοφορήσει, οι ομοιότητες του «Threads» με το Twitter είναι αναντίρρητες.

Threads: Θα «τελειώσει» το Twitter η νέα εφαρμογή της Meta;

«Το Threads είναι το μέρος όπου κοινότητες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τα πάντα, από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν σήμερα μέχρι αυτά που θα είναι επίκαιρα αύριο. Ό,τι κι αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ακολουθήσετε και να συνδεθείτε απευθείας με τους αγαπημένους σας δημιουργούς και άλλους που αγαπούν τα ίδια πράγματα — ή να δημιουργήσετε πιστούς δικούς σας ακόλουθους για να μοιραστείτε τις ιδέες, τις απόψεις και τη δημιουργικότητά σας με τον κόσμο», αναφέρει η περιγραφή της εφαρμογής στο AppStore της Apple.

Τα στιγμιότυπα οθόνης της διεπαφής της εφαρμογής υποδεικνύουν ότι το Threads θα αρχίσει να προτείνει λογαριασμούς για παρακολούθηση αναλύοντας τη δραστηριότητά σας στο Instagram, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του που συχνά σας κατακλύζουν με αναρτήσεις από άγνωστα άτομα και περιμένουν να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό δίκτυο από την αρχή. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Threads είναι πιθανώς η τεράστια βάση χρηστών του Instagram, με περίπου δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα από το 2021 σύμφωνα με το TechDrivers.

Threads: Θα «τελειώσει» το Twitter η νέα εφαρμογή της Meta;

Η ωμή δύναμη δισεκατομμυρίων χρηστών στις πλατφόρμες σου δεν είναι ποτέ αδύναμο χαρτί. Εξάλλου, δε θα ήταν η πρώτη φορά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «κλέβει» ένα concept και δημιουργεί την πιο επιτυχημένη εκδοχή του. Όπως τα Instagramstories«σκότωσαν» το Snapchat και το Facebook οποιαδήποτε παρόμοια πλατφόρμα προηγήθηκε του ίδιου, έτσι δεν αποκλείεται και το «Threads» να αρπάξει τη σκυτάλη με το ζόρι από το ράμφος του Twitter.

Ο Chief Product Officer της Meta, Κρις Κοξ, χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα του «Threads» το ότι η πλατφόρμα θα διαχειρίζεται πιο «λογικά», χτυπώντας κάτω από τη μέση τον διαβόητα ιδιοσυγκρασιακό Μασκ. Αναπόφευκτα, ο Μασκ δεν άργησε να αντεπιτεθεί: «Ευτυχώς που τις “τρέχουν” τόσο λογικά», δήλωσε αναφερόμενος στις υπόλοιπες πλατφόρμες τις Meta.

Εκεί, φυσικά, υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα να θιχτεί. Εξετάζοντας τις επίσημες περιγραφές έκδοσης στο AppStore και για τις δύο εφαρμογές, είναι σαφές ότι το Threads συγκεντρώνει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε σύγκριση με το Twitter.

Instagram and Meta launch new app to rival Twitter

Το Threads περιλαμβάνει 14 παραμέτρους δεδομένων, που καλύπτουν τομείς όπως η υγεία, οι οικονομικές λεπτομέρειες, οι αγορές, το ιστορικό αναζήτησης, τα αναγνωριστικά και οι ευαίσθητες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, το Twitter συλλέγει δεδομένα με βάση μόνο 7 παραμέτρους, οι οποίες περιλαμβάνουν τοποθεσία, αναγνωριστικά, περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες, στοιχεία επικοινωνίας, δεδομένα χρήσης, ιστορικό περιήγησης και αγορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ