Τεχνολογια - Επιστημη

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός - Περισσότερο από 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοσμική έκρηξη
© Unsplash

Εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός - Περισσότερο από 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα

Ξεκίνησε ως ένα ασήμαντο τρεμόπαιγμα στον νυχτερινό ουρανό. Όμως οι προσεκτικότερες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι οι αστρονόμοι είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, ένα γεγονός που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου που καταβρόχθισε μια τεράστια μαύρη τρύπα.

Η έκλαμψη, που εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, είναι περισσότερο 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα και έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής περισσότερο από τρία χρόνια, καθιστώντας την την πιο ενεργητική έκρηξη που έχει καταγραφεί.

«Έμεινε απαρατήρητη για έναν χρόνο, καθώς σταδιακά έγινε πιο φωτεινή», δήλωσε ο Δρ Philip Wiseman, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επικεφαλής των παρατηρήσεων. Μόνο όταν οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν πόσο μακρινή ήταν, οι αστρονόμοι εκτίμησαν τη σχεδόν αδιανόητη κλίμακα του γεγονότος.

«Υπολογίσαμε ότι πρόκειται για μια πύρινη σφαίρα 100 φορές το μέγεθος του ηλιακού συστήματος με φωτεινότητα περίπου 2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου» δήλωσε ο Wiseman. «Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το γεγονός έχει απελευθερώσει περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος στη διάρκεια της ζωής του, που διαρκεί 10 δισεκατομμύρια χρόνια».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη, γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα της βύθισης ενός τεράστιου νέφους αερίου, πιθανώς χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας, στο στόμιο μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Το νέφος αερίου μπορεί να προήλθε από το μεγάλο σκονισμένο «ντόνατ» που συνήθως περιβάλλει τις μαύρες τρύπες – αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να το έβγαλε από την τροχιά του και να το έριξε στην κοσμική καταβόθρα.

Ο AT2021lwx δεν είναι το λαμπρότερο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Μια πιο φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμμα, γνωστή ως GRB 221009A, εντοπίστηκε πέρυσι, αλλά το γεγονός αυτό διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά. Αντίθετα, το νέο συμβάν διαρκεί ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική απελευθέρωση ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ