Τεχνολογια - Επιστημη

Hogwarts Legacy: Μποϊκοτάζ στο επιτυχημένο Harry Potter game

Λάτρεις του μαγικού κόσμου, πολέμιοι της δημιουργού του

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από το παιχνίδι Hogwarts Legacy.

Hogwarts Legacy: Το Harry Potter game δέχεται μποϊκοτάζ λόγω της στάσης της J.K. Rowling απέναντι στην τρανς κοινότητα

Το Hogwarts Legacy ήταν για πολλούς ένα ονειρεμένο videogame. Η γενιά που μεγάλωσε βλέποντας Harry Potter και παίζοντας videogames, έπαιξε και μερικά με τον Harry Potter, αλλά κανένα με υψηλές  βλέψεις. Το Hogwarts Legacy, αντί για ένα ακόμα «movie game», σαν όλα αυτά που συνόδευαν τις κυκλοφορίες των ταινιών, θα ήταν μια αληθινή, διαδραστική βουτιά στο μαγικό κόσμο της J.K. Rowling. Για πολλούς, αυτό ήταν και το πρόβλημα με το game της Avalanche Software.

Η ιστορία με τις δηλώσεις της Rowling είναι παλιά, αλλά αναδύθηκε ξανά και κατέλαβε, ίσως για πρώτη φορά, τον κόσμο του gaming. Πολλά επεισόδια θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, αλλά όλα αφορούν το ίδιο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή την ταυτοποίηση της Rowling ως TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminist). Ο όρος TERF περιγράφει, κατά κύριο λόγο, τη μερίδα των φεμινιστών που απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Για το λόγο αυτό, αρκετοί gamers και μη, LGBTQ+ και μη, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το πολυαναμενόμενο Hogwarts Legacy.

Hogwarts Legacy - Official Reveal Trailer | PS5

Μία από τις χαρακτηριστικές, παρελθοντικές δηλώσεις της Rowling που γνώρισε ηχηρή αντίδραση, ήταν η κριτική της σε άρθρο του Devex.com. Το άρθρο χρησιμοποιούσε τη φράση «άτομα που έχουν έμμηνο ρύση» και η Rowling δεν δίστασε να το σχολιάσει. «Είμαι βέβαιη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτά τα άτομα. Κάποιος να με βοηθήσει», έγραψε και συνέχισε επιτελώντας γραπτώς μια προσπάθεια να ανακαλέσει τη λέξη «women». Αργότερα, έδωσε μια απάντηση στις κατηγορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των δημοσιεύσεών της. «Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με όποιον τρόπο αισθάνεται αυθεντικό και άνετο γι' αυτό. Θα πορευόμουν στο πλάι σου αν υπέφερες διακρίσεις λόγω του ότι είσαι τρανς. Ταυτόχρονα, η ζωή μου έχει διαμορφωθεί από το γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι εμπεριέχει μίσος το να το λέω».

Το μποϊκοτάζ του Hogwarts Legacy δεν είναι αυστηρά οργανωμένο. Διεξάγεται κυρίως σε ατομικό επίπεδο, με την απόφαση να μην αγοράσει κανείς το παιχνίδι και τη δημόσια εναντίωση στην αγορά του από άλλους. Έχουν υπάρξει και ορισμένες συλλογικές κινήσεις. Μια από τις πιο ακραίες, ήταν η δημιουργία της ιστοσελίδας havetheystreamedthatwizardgame.com, η οποία δεν λειτουργεί πλέον. Στη σελίδα αυτή, αναζητούσες streamers του Twitch, για να δεις αν έχουν παίξει σε stream τους το Hogwarts Legacy. Παράλληλα, αρκετές gaming ιστοσελίδες απαγόρευσαν το διάλογο περί του παιχνιδιού στη πλατφόρμα τους, ενώ το δημοφιλές site Resetera δημοσίευσε και επίσημη ανακοίνωση κατά της Rowling.

Συμμετέχει η J.K Rowling στη δημιουργία του Hogwarts Legacy; To 2020, η Αvalanche Software έδωσε μια απάντηση στη σελίδα FAQ (Frequently Asked Questions) για το Hogwarts Legacy:

«J.K. Η Rowling δεν συμμετέχει στη δημιουργία του παιχνιδιού, αλλά ως δημιουργός του wizarding world (το «The Wizarding World» είναι το franchise πολυμέσων φαντασίας και κοινό φανταστικό σύμπαν με επίκεντρο τη σειρά μυθιστορημάτων του Χάρι Πότερ της J. K. Rowling) και μία εκ των σπουδαιότερων αφηγητών στον κόσμο, το εκπληκτικό της σώμα γραφής είναι το θεμέλιο όλων των έργων του Wizarding World. Αυτή δεν είναι μια νέα ιστορία από την J.K. Rowling, ωστόσο, έχουμε συνεργαστεί στενά με την ομάδα της σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει σύμφωνο με τις μαγικές εμπειρίες που περιμένουν οι fans».

Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, η Warner Bros Games αποκάλυψε ότι το Hogwarts Legacy πούλησε 12 εκατομμύρια μονάδες τις πρώτες δύο εβδομάδες. Με τα έσοδά του να φτάνουν τα 850 εκατομμύρια δολάρια, έγινε το πιο κερδοφόρο ντεμπούτο παιχνιδιού για τον εκδότη και ένα από τα μεγαλύτερα λανσαρίσματα στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ