Τεχνολογια - Επιστημη

5 videogame sequels που περιμένουμε με ανυπομονησία το 2023

Προβλέπεται άλλη μία εξαιρετική χρονιά για τα games.

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Alan Wake 2
Alan Wake 2

5 πολυαναμενόμενα blockbuster games του 2023: Alan Wake 2, Armored Core VI: Fires of Rubicon, Marvel’s Spider-Man 2, Star Wars Jedi: Survivor, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Alan Wake 2 (εντός του 2023)
Το πρώτο «Alan Wake» (2010) δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε για το Xbox 360. Σταδιακά, οι σκληροπυρηνικοί fans του κατάφεραν πείσουν τον κόσμο ότι, παρά τις ατέλειές του, το λιντσεϊκό, κλισέ και καινοτόμο – παραδόξως - δημιούργημα της Remedy είναι μια μοναδική εμπειρία που αδικήθηκε στις πρώτες εντυπώσεις. Εγώ, δεν είχα Xbox 360. Έπαιξα τη remastered έκδοσή του στο PS5, το 2021, όταν είχα ήδη παίξει το Control (2019) του ίδιου studio. Στο «Alan Wake», ο ομώνυμος πρωταγωνιστής είναι ένας best-selling Αμερικανός μυθιστοριογράφος, που υποφέρει από το διαβόητο «writer’s block» (συγγραφική ξηρασία, ας πούμε) εδώ και δύο χρόνια. Σε μια κίνηση αγανάκτησης, η σύζυγός του Άλις, τον σέρνει σε καταναγκαστικές διακοπές στο ειδυλλιακό Bright Falls, μια μικρή πόλη εμπνευσμένη αναμφίβολα από το Twin Peaks.

H ιστορία παίρνει σκοτεινή τροπή όταν κάποιος απαγάγει την Άλις. Σα να μην έφτανε αυτό, η μικρή κοινότητα του Bright Falls είναι ζεστή και φιλόξενη την ημέρα, αλλά σκιερή και δαιμονισμένη τη νύχτα. Σα να μην έφτανε ούτε αυτό, ο Άλαν συνειδητοποιεί ότι βιώνει τα γεγονότα μιας ιστορίας τρόμου που ο ίδιος έγραψε, χωρίς να το θυμάται. Η συνέχεια του Alan Wake ήταν στα σκαριά αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου, αλλά συρταρώθηκε λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Αυτός, παραδόξως, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους να είμαστε ενθουσιασμένοι για το Alan Wake 2. Αν η ωρίμανση της Remedy ως studio, σε συνδυασμό με την ωρίμανση του concept για ένα δεύτερο Alan Wake, παράγουν ένα φρέσκο αλλά παλαιωμένο βιντεογκεϊμικό οίνο, τότε στην υγειά της πολύχρονης αναβολής του. 

Alan Wake 2 Reveal Trailer | Game Awards 2021

Armored Core VI: Fires of Rubicon (εντός του 2023)

Αγαπώ τα Souls αλλά δε μ’ αρέσει να βλέπω σπουδαίους developers να λιμνάζουν. Όχι ότι λίμνασε η From Software με το εκπληκτικό της Elden Ring, αλλά καιρός είναι να δούμε και κάτι ριζικά διαφορετικό από την ομάδα του Hidetaka Miyazaki. Παλιό IP, που σίγουρα θα συναντήσουν για πρώτη φορά πολλοί από τους νεότερους. Μακριά από τη Souls φόρμουλα και γεμάτο δυνατότητες για κάτι συναρπαστικά φρέσκο. Η σειρά Armored Core είναι γνωστή για τις εξαιρετικά ταχύρρυθμες μάχες με mechs και την εκρηκτική δράση. Σύμφωνα με τον director, ένα από τα πιο μείζονα στοιχεία gameplay του Armored Core: Fires Rubicon θα είναι η εξατομίκευση του κάθε mech. Οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν την κάθε λεπτομέρεια του mech τους, για να πειραματιστούν με διάφορα μαχητικά στυλ ή να αφοσιωθούν σε ένα και το κυνήγι της τελειοποίησής του.

ARMORED CORE VI FIRES OF RUBICON – Reveal Trailer

Marvel’s Spider-Man 2 (Φθινόπωρο 2023)

Δεν είμαι μεγάλος φαν της Marvel. Δεν είμαι και Σκορσέζε, απλά ποτέ δεν ένιωσα τη σύνδεση και ποτέ δεν θα συμφωνήσω με τη δήλωση ότι «ο Iron Man έχει φοβερή ανάπτυξη χαρακτήρα». Λυπηθείτε με. Θυμάμαι αυτή την εκπληκτική Ε3 του 2016 που μας αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, το Death Stranding, το νέο God of War, μας έδωσε ένα φανταστικό τρέιλερ για το Breath of the Wild και μια ματιά στο Marvel’s Spider-Man της Insomniac. Insomniac; Νομίζω οι περισσότεροι περιμέναμε τη Sucker Punch στο IP, λόγω superhero προϋπηρεσίας με τα Infamous. Η Insomniac, όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι δικές μου ήταν σχετικά χαμηλές. Νόμιζα ότι το σύστημα μάχης θα είναι copy paste Arkham, ενώ για ένα πραγματικά δυνατό στόρι είχα ελάχιστες ελπίδες. Τελικά το σύστημα μάχης ήταν υπέροχο και η αφήγηση του Marvel’s Spider-Man έγινε μια από τις πιο συγκινητικές Spider-Man ιστορίες εκεί έξω. Insomniac, κυρίες και κύριοι. Ύστερα ήρθε το σύντομο αλλά νοστιμότατο Miles Morales και τώρα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο πιάτο. Το δίδυμο Miles και Peter συμπρωταγωνιστεί στο επόμενο Spider-Man game της Insomniac, ενάντια σε Venom, Kraven και ποιος ξέρει ποιον άλλον (στοίχημα ότι ο Osbourne θα γίνει ο Green Goblin). Ανυπομονούμε να δούμε τι έχει κάνει η Insomniac με τις νέες βιντεογκεϊμικές εκδοχές όλων αυτών των εμβληματικών χαρακτήρων (no pressure).

Marvel's Spider-Man 2 - PlayStation Showcase 2021: Reveal Trailer | PS5

Star Wars Jedi: Survivor (28 Απριλίου 2023)

H EA (Electronic Arts) δεν έχει καλό όνομα αυτές τις μέρες. Ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που αγκάλιασαν το «live service» μοντέλο, εκτιμώντας ότι τα παραδοσιακά single player games είναι είδος υπό εξαφάνιση. Παρότι τα παιχνίδια live service παραμένουν κυριότερη πηγή εσόδων για την EA, μείζονες οικονομικές αποτυχίες όπως το Anthem και κερδοφόρες αλλά απογοητευτικές κυκλοφορίες όπως το The Division, την έχουν ωθήσει να αναθεωρήσει. Το αστείο είναι, ότι όταν η ΕΑ ιδρύθηκε, το 1982, ήταν μια πραγματικά καινοτόμος εταιρεία που προώθησε την ιδέα των game developers (προγραμματιστών και σχεδιαστών) ως «καλλιτεχνών λογισμικού».

Η τελευταία σεκάνς του Star Wars Jedi: Fallen Order μου έμεινε αξέχαστη. Καθώς έπεφταν οι τίτλοι τέλους, ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που, επιτέλους, τα games έχουν και πάλι μια δυνατή, αφηγηματική, single player Star Wars περιπέτεια. Η EA και η Disney έδωσαν κάμποση εμπιστοσύνη στη Respawn κι η Respawn απέδωσε φανταστικά. To Star Wars Jedi: Fallen Order δεν είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα games που έπαιξα ποτέ, αλλά είναι μια εξαιρετική αρχή. Τώρα, είμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία του sequel, το οποίο φαίνεται να έχει εξελίξει την εμπειρία σε όλα τα επίπεδα.

Star Wars Jedi: Survivor - Official Reveal Trailer

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (12 Μαΐου 2023)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δήλωση «γυρνάμε στις ρίζες μας», όταν μια εταιρεία περιγράφει το 12ο sequel του επιτυχημένου της franchise, μεταφράζεται ως «αφενός επειδή η νοσταλγία τυφλώνει τους fans κι αφετέρου επειδή οι νέες μας ιδέες για κοστοβόρες προσθήκες δεν πιάνουν τόπου, θα σας ξαναπουλήσουμε το original design». Το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, δεν είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Τι άλλο να πει κανείς για το Breath of the Wild; Αγκαζέ με το Dark Souls ως prom queen και king στο δημόσιο διάλογο περί games, εδώ και χρόνια. Συνώνυμο πλέον του «καλού» open world και πανταχού παρόν σε λίστες αγαπημένων, «best of» και ούτω καθεξής. Τα λίγα που έχουμε δει στα trailer του The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, υπονοούν ότι το sequel χτίζει πάνω στους πυλώνες τις εμπειρίας και σκοπεύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να τους εξυψώσει. Η εξερεύνηση, η περιπέτεια, η δυνατότητα για πειραματισμό και εφευρετικό παιχνίδι απογειώνονται, με τα διάφορα ιπτάμενα νησιά και κτίσματα που εμφανίζονται σε ένα κατά τα άλλα οικείο Hyrule. Οι προσδοκίες μας ίπτανται επίσης.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – Official Trailer #2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ