Τεχνολογια - Επιστημη

Σήμερα περνάει από τη Γη ο «πράσινος κομήτης»

Το ταξίδι του προς τη Γη διήρκεσε περίπου 50.000 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σήμερα περνάει από τη Γη ο «πράσινος κομήτης»

«Πράσινος κομήτης»: Σήμερα περνάει από τη Γη - Το ταξίδι του προς τη Γη διήρκεσε περίπου 50.000 χρόνια

Ο «πράσινος κομήτης» που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σήμερα, Τετάρτη. Οι αστρονόμοι λένε ότι το ταξίδι του αντικειμένου προς τη Γη διήρκεσε περίπου 50.000 χρόνια.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστρονόμοι δείχνουν μια ευδιάκριτη πράσινη απόχρωση γύρω από το σώμα του κομήτη. Όσοι, όμως, περιμένουν μια λαμπερή σμαραγδένια λωρίδα στον ουρανό θα απογοητευτούν. Η φωτεινότητά του βρίσκεται ακριβώς στο όριο του ορατού με γυμνό μάτι.

«Μπορεί να έχετε δει αυτές τις αναφορές που λένε ότι θα έχουμε αυτό το φωτεινό πράσινο αντικείμενο που θα φωτίσει τον ουρανό», λέει ο Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. «Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, μακριά από τη φωτορύπανση και κάτω από σκοτεινούς ουρανούς, ίσως μπορέσετε να δείτε μια κηλίδα στον ουρανό - αν ξέρετε τι ψάχνετε.

Οι επίδοξοι αστρονόμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το εντοπίσουν χρησιμοποιώντας κιάλια, στα οποία θα εμφανίζεται ως μια αχνή λευκή θολούρα.

«Ακόμη και ένα μικρό ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να το βρείτε», λέει ο Μάσεϊ.

Οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από πάγο και σκόνη. Καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, ο πάγος εξατμίζεται και η σκόνη ανακινείται για να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική μακριά ουρά τους.

«Αν είστε τυχεροί, θα δείτε μια υποψία της ουράς να βγαίνει από αυτόν, οπότε θα μοιάζει περισσότερο με έναν κλασικό κομήτη», λέει ο Μάσεϊ.

Θα πλησιάσει τη Γη πλησιέστερα σε απόσταση περίπου 41 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (26 εκατομμυρίων μιλίων) σήμερα. Για να τον βρείτε, ο Μάσεϊ προτείνει να ψάξετε πρώτα για τον Πολικό Αστέρα, που βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο του ουρανού. Η καλύτερη στιγμή για να το δείτε θα είναι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όταν το φεγγάρι θα έχει δύσει. Εκείνη τη στιγμή ο κομήτης θα εμφανιστεί ακριβώς στα δεξιά του πολικού αστέρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ