Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε 100 δισ. δολάρια σε 13 μήνες - Στα «τάρταρα» η μετοχή της Μeta

Zητά υπομονή από τους επενδυτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε παρουσίαση της Meta © ΕPA Pool

Μάρκ Ζάκερμπεργκ: Έχασε 100 δισ. δολάρια λόγω της υποχώρησης της μετοχής της Meta

Οι κλυδωνισμοί που δέχεται η μετοχή της Meta από το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για τη χρήση του γ' τριμήνου, έρχονται να προστεθούν στην αξία που έχει χάσει η μητρική εταιρεία της Facebook και ο ιδιοκτήτης της, Μαρκ Ζάκερμπέργκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του Ζάκερμπεργκ έχει υποχωρήσει κατά 100 δισ. δολάρια μέσα στους τελευταίους 13 μήνες, αφήνοντας τον επικεφαλής της Meta με συνολική περιουσία 38,1 δισ. δολαρίων όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτή ανερχόταν σε 142 δισ. δολάρια.
 
Ο Ζάκερμπεργκ έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, φέρνοντας τον στη 23η θέση του σχετικού πίνακα. Ο ίδιος είχε βρεθεί κάποτε στην τρίτη θέση της λίστας, πίσω μόνο από τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς.

Την ίδια ώρα στο conference call μετά τις ανακοινώσεις των μεγεθών της Meta, ο Ζάκερμπεργκ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα υψηλά κόστη που έχει η ανάπτυξη της εκδοχής εικονικής πραγματικότητας της Meta, το λεγόμενο metaverse, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη που φέρνει σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά της δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, ανακοίνωσε μεν έσοδα που υπερέβησαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά αφενός είδε κερδοφορία της να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις και αφετέρου  έδωσε μία αδύναμη εκτίμηση για τα μεγέθη της στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, το τεχνολογικό μεγαθήριο του Μαρκ Ζάκενμπεργκ ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη μόλις 1,64 δολ. ανά μετοχή (4,4 δισ.) την ώρα που η αγορά προέβλεπε 1,89 δολ. Ακόμα πιο χαρακτηριστική ήταν η κάμψη της κερδοφορίας της σε ετήσια βάση, καθώς το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν στα 3,22 δολ. ανά μετοχή (9,19 δισ.).

Όπως δείχνει ωστόσο η κίνηση του τίτλου του τεχνολογικού κολοσσού, οι επενδυτές - που τον έχουν οδηγήσει ήδη σε απώλειες άνω του 60% φέτος - μέχρι στιγμής δεν συμμερίζονται την προσέγγιση του επικεφαλής της Meta.

Ο Ζάκερμπεργκ πάντως εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Meta, σε τομείς όπως τα βίντεο σύντομης μορφής, το επαγγελματικό messaging και το metaverse, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Απλώς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα προς το παρόν πόσο μεγάλη θα η ανταμοιβή που θα προσφέρουν.

«Πιστεύω ότι θα διευθετήσουμε καθένα από αυτά θέματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και εκτιμώ την υπομονή και πιστεύω ότι όσοι είναι υπομονετικοί και επενδύουν μαζί μας θα καταλήξουν να ανταμειφθούν», ανέφερε.

Η νέα δέσμευση της Meta να επενδύσει τόσο πολλά στο metaverse έγινε μόλις λίγες ημέρες αφότου ένας από τους βασικούς επενδυτές της εταιρείας έστειλε ανοιχτή επιστολή ζητώντας περιορισμό των δαπανών σε αυτό τον τομέα. Ζήτησε συγκεκριμένα από την εταιρεία να περιορίσει τις δαπάνες στο metaverse στα 5 δισ. δολάρια το χρόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ