Τεχνολογια - Επιστημη

Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής

Είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο και ο πατέρας του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής © Twitter

Νόμπελ Ιατρικής 2022: Νικητής ο γενετιστής Σβάντε Πάαμπο - Είχε κερδίσει και ο πατέρας του το βραβείο.

Με το Νόμπελ Ιατρικής τιμήθηκε για φέτος ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο. O Πάαμπο τιμήθηκε «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τα γονιδιώματα εξαφανισμένων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Μέχρι την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν τα βραβεία Φυσικής και Χημείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα βραβεία Λογοτεχνίας και Ειρήνης, ενώ τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής Νόμπελ, την επόμενη Δευτέρα.

Ποιος είναι ο Σβάντε Πάαμπο

Ο Σβάντε Πάαμπο (1955) είναι Σουηδός γενετιστής, διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Max Planck στη Γερμανία.
Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από εσθονή μητέρα· πατέρας του είναι ο σουηδός νομπελίστας Sune Bergstrom (Νόμπελ Ιατρικής 1982). Σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής.
Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. 
Ο νικητής του Νόμπελ Ιατρικής για το 2022, Σβάντε Πάαμπο
Ο νικητής του Νόμπελ Ιατρικής για το 2022, Σβάντε Πάαμπο © Lammel/ullstein bild via Getty Images
Ο ίδιος γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από Εσθονή μητέρα· πατέρας του είναι ο νομπελίστας Sune Bergström (Νόμπελ Ιατρικής 1982). Ο Πάαμπο σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής. Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Neanderthal Man: In Search of Lost Genomes που έκανε αίσθηση και βρήκε ανταπόκριση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ