Τεχνολογια - Επιστημη

Η Google τιμά με το doodle της την Coccinelle, την πρώτη τρανς Γαλλίδα ηθοποιό

Με αφορμή την επέτειο από τα γενέθλιά της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kosinel

Η Google με το σημερινό της Doodle τιμά την πρώτη τρανς Γαλλίδα ηθοποιό, Coccinelle.

Tην Γαλλίδα Coccinelle, το πρώτο άτομο στη χώρα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου τιμά με το σημερινό της Doodle η Google. Η Coccinelle γεννήθηκε σαν σήμερα στο Παρίσι, στην οδό Νοτρ Νταμ ντε Ναζαρέτ αριθ. 66 στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού, και πήρε το καλλιτεχνικό όνομα Coccinelle (γαλλικά για την "πασχαλίτσα") όταν μπήκε στο χώρο του θεάματος, κάνοντας το ντεμπούτο της ως τρανσέξουαλ showgirl το 1953 στο Chez Madame Arthur όπου η μητέρα της ήταν πωλήτρια λουλουδιών. Αργότερα εμφανιζόταν τακτικά στο διάσημο νυχτερινό κέντρο Le Carrousel de Paris, στο οποίο εμφανίζονταν επίσης τακτικά άλλες διάσημες τρανς γυναίκες, όπως η April Ashley και η Marie-Pier Ysser.

Το 1958 ταξίδεψε στην Καζαμπλάνκα για να υποβληθεί σε κολποπλαστική από τον Georges Burou. Είπε αργότερα: "Ο Δρ Burou διόρθωσε το λάθος που είχε κάνει η φύση και έγινα μια πραγματική γυναίκα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός είπε απλώς: "Καλημέρα, δεσποινίς" και ήξερα ότι είχε πετύχει".

Τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι του Premier rendez-vous, μιας ταινίας του 1941 σε σκηνοθεσία του Henri Decoin. Έγινε αίσθηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έκανε την επιθεώρηση Cherchez la femme που έπαιξε για 7 μήνες στο Olympia στο Παρίσι μεταξύ 1963 και 1964. Το 1987 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία της με τίτλο Coccinelle par Coccinelle.

Παντρεύτηκε τον Γάλλο δημοσιογράφο Francis Bonnet το 1960. Ο γάμος της με τον Bonnet διαλύθηκε το 1962. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Παραγουανό χορευτή Mario Costa το 1963, ο οποίος πέθανε το 1977. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον επίσης τρανσέξουαλ ακτιβιστή Thierry Wilson το 1996.

Έγινε πολύ γρήγορα αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης μετά την επιστροφή της στη Γαλλία μετά την επέμβαση, με εμφάνιση και σκηνική πράξη βασισμένη σε εξέχοντα σύμβολα του σεξ της εποχής. Η ιστορικός Joanne Meyerowitz έγραψε ότι "η πιο σεξουαλικοποιημένη MTF εμφανίστηκε στον εντυπωσιακό Τύπο στις ιστορίες για την Coccinelle, η οποία εργαζόταν στο Le Carrousel στο Παρίσι". Το 1959 εμφανίστηκε στην ταινία Europa di notte του σκηνοθέτη Alessandro Blasetti. Την ίδια χρονιά, ο ιταλός τραγουδιστής Ghigo Agosti της αφιέρωσε το τραγούδι Coccinella, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και διαμάχη. Η Coccinella εμφανίστηκε το 1962 στην αργεντίνικη ταινία θρίλερ Los Viciosos και ήταν η πρώτη Γαλλίδα τρανς γυναίκα που έγινε μεγάλη σταρ, όταν ο Bruno Coquatrix έγραψε το όνομά της με κόκκινα γράμματα στην πρόσοψη του Paris Olympia για την επιθεώρηση Cherchez la femme του 1963. Αργότερα εμφανίστηκε στο ισπανικό ρομαντικό δράμα Días de viejo color του 1968. Στην ισραηλινή αργκό, η λέξη coccinelle.

Η Coccinelle εργάστηκε εκτενώς ως ακτιβίστρια υπέρ των τρανσέξουαλ, ιδρύοντας την οργάνωση "Devenir Femme" (Να γίνεις γυναίκα), η οποία είχε σκοπό να παρέχει συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη σε όσους επιθυμούν χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου. Βοήθησε επίσης στην ίδρυση του Κέντρου Βοήθειας, Έρευνας και Πληροφόρησης για την Τρανσεξουαλικότητα και την Ταυτότητα Φύλου. Επιπλέον, ο πρώτος της γάμος ήταν η πρώτη ένωση που αναγνωρίστηκε επίσημα από την κυβέρνηση της Γαλλίας, καθιερώνοντας το νόμιμο δικαίωμα των διαφυλικών ατόμων να παντρεύονται. Η αυτοβιογραφία της Coccinelle του 1987 εκδόθηκε από τον Daniel Filipacchi.

Η Coccinelle νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο τον Ιούλιο του 2006 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου στη Μασσαλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ