Τεχνολογια - Επιστημη

Κορωνοϊός: Το δίκτυο 5G και οι θεωρίες συνωμοσίας

Πώς ξεκίνησε η θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσα από το δίκτυο 5G;

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5G network Photo Mohamed Hassan I Pixabay
Photo Mohamed Hassan I Pixabay

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν την θεωρία συνωμοσίας που συνδέει τη μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο με το δίκτυο 5G.

Πριν δύο μέρες, το YouTube διέγραψε το κανάλι του Βρετανού David Icke, ένας από τους πιο γνωστούς συνωμοσιολόγους και ένας από τους ανθρώπους πίσω από τις θεωρίες που θέλουν τον κορωνοϊό να μεταδίδεται στο σώμα μας μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G. Πριν δύο χρόνια, το YouTube είχε διαγράψει και το αντίστοιχο κανάλι του Αμερικaνού παρουσιαστή-συνωμοσιολόγου Alex Jones, όπως είχε γίνει με τους αντίστοιχους λογαριασμούς του σε Facebook και Twitter. Πλέον, μετράμε δεκάδες επιθέσεις και εμπρησμούς σε κεραίες 5G σε όλο τον κόσμο, ενώ το δίκτυο 5G για κάποιους άλλους – ακόμα και από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους - είναι το «όχημα» της Κίνας για να μας κατασκοπεύσει μέσα από τα κινητά μας. Φαντάζομαι, πριν το «κινέζικο» 5G κανείς δεν μπορούσε να μας κατασκοπεύσει, ενώ τα προσωπικά μας δεδομένα μέσα από email και κοινωνικά δίκτυα ήταν πάντοτε ασφαλή.

Φαίνεται πως η πανδημία έγινε η καλύτερη αφορμή για ανθρώπους σαν τον David Icke για να αναπτύξουν τις θεωρίες τους σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο και μέσα σε ένα περιβάλλον ψευδοεπιστήμης και απίθανων θεωριών. Αυτή η περίοδος είναι η χαρά του συνωμοσιολόγου, κάποιοι περίμεναν χρόνια μία τέτοια περίοδο («doom on» όπως λένε) και βλέπουν πως κάποιες από τις θεωρίες τους – πάντα μέσα από τη δική τους κοσμοθεωρία – βγαίνουν «αληθινές». O 68χρονος David Icke, πρώην τερματοφύλακας της Κόβεντρι, συγγραφέας 20 βιβλίων και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών στο BBC τη δεκαετία του ‘80, δεν άργησε να ασχοληθεί με το θέμα των κεραιών 5G. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση, ο ίδιος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι είναι… γιος του Θεού και ότι όλοι οι μεγάλοι ηγέτες αυτού του πλανήτη – μαζί με τη βασιλική οικογένειας της Αγγλίας – είναι ερπετοειδή, μαζί με πάμπολλες άλλες απίθανες θεωρίες και αντισημιτικές δηλώσεις. Άρπαξε αμέσως την ευκαιρία και μέσα από καθημερινά videos, πολλές φορές μαζί με το γιο του, ανέπτυξε τη νέα θεωρία για τη σύνδεση του κορωνοϊού με τις κεραίες 5G και εν τέλει την υποδούλωση των ανθρώπων, σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Ώστιν του Τέξας, ο Alex Jones μέχρι πριν λίγες μέρες μαντζούνια και σκευάσματα για την καταπολέμηση και του κορωνοϊού μέσα από το site InfoWars, με το αμερικανικό Food & Drug Administration να παρεμβαίνει επί του θέματος. Μέχρι και οδοντόκρεμα κατά του κορωνοϊού υπήρχε προς πώληση. Και λευκαίνεις τα δόντια σου και «θωρακίζεσαι» από τον ιό. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Το έχουμε δει το «έργο» και στην Ελλάδα.

5G network Photo Ria Sopala I Pixabay
Photo Ria Sopala I Pixabay

Πώς εμπιστεύεσαι την υγεία σου σε έναν άγνωστο τηλεπωλητή και συνωμοσιολόγο αγοράζοντας περίεργα σκευάσματα και δεν εμπιστεύεσαι το γιατρό σου ή της οδηγίες του Υπουργείου Υγείας; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πρώτη στιγμή, τόνισαν «Οι ιοί δεν διαδίδονται μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και της κινητής τηλεφωνίας».

Η δημοπράτηση του δικτύου 5G θα γίνει στο τέλος του 2020 στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας σε κάποιες χώρες. Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας γρήγορες ταχύτητες (πολύ υψηλότερες από το σημερινό 4G) και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σίγουρα, απαντήσεις ως προς την ασφάλεια του δικτύου και την υγεία των πολιτών πρέπει να δοθούν και έχουν δοθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει «δαιμονοποίηση» και «τεχνοφοβία».

Δεν είναι μόνο ο κάθε David Icke και Alex Jones που μπορείς να πεις ότι απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο – αν και πολύ διευρυμένο και mainstream τελευταία – «doomsday» κοινό που τη «βρίσκει» με θεωρίες συνωμοσίας και την καταστροφή του κόσμου. Διάσημοι ηθοποιοί σαν τον Woody Harrelson και John Cusack «τουίταραν» για τις βλαβερές παρενέργειες των 5G κεραιών, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και σελέμπριτι (από τον ράπερ Wiz Khalifa μέχρι το μέλος της κριτικής επιτροπής του show «Βρετανία Έχεις Ταλέντο», Amanda Holden). Κανείς από τους παραπάνω δεν έχει σπουδάσει ιατρική ή φυσική, αλλά διέδωσαν σε εκατομμύρια followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη θεωρία.

Η θεωρία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς 5G και πόσο βλαβερές είναι για τον άνθρωπο, μας πηγαίνει πολλούς μήνες πίσω, πριν τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Ουχάν της Κίνας και τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Τότε, αρκετοί συνέδεσαν τις κεραίες 5G με την εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο, όπως στο παρελθόν με τα κινητά τηλέφωνα ή ακόμα παλαιότερα τα καλώδια υψηλής τάσης. Τώρα, ακόμα περισσότεροι συνδέουν τις κεραίες 5G με τη μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο.

Στις 22 Ιανουαρίου, η βέλγικη τοπική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» δημοσίευσε μία συνέντευξη με τον Dr. Kris Van Kerckhoven, έναν άγνωστο ιατρό παθολόγο από την πόλη Putte, κοντά στην Αμβέρσα. Η συνέντευξη είχε τον τίτλο «To 5G βλάπτει την υγεία και κανείς δεν το ξέρει» και ο Van Kerckhoven συνέδεσε τις κεραίες 5G και με τη μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο, χωρίς να δοθούν σοβαρές αποδείξεις ή μέσα από κάποια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα. Από τότε, η συνέντευξη έχει κατέβει από το site της εφημερίδας, έμεινε πάνω μόνο λίγες ώρες, αλλά το μήνυμα διαδόθηκε πιο γρήγορα και από την ίδια την πανδημία. Και όλα αυτά μέσα από μία μικρή τοπική εφημερίδα, έναν άγνωστο γιατρό και τη θεωρία-«απόδειξη» πως από το 2019 έχουν κατασκευασθεί πολλές κεραίες 5G γύρω από την πόλη Ουχάν. Η καραντίνα, οι διάφορες απαγορεύσεις μετακινήσεων και η πρωτόγνωρη και άγνωστη συνθήκη που ζούμε, είναι το κατάλληλο «καύσιμο» για τον κάθε συνωμοσιόλογο.

Από τον Dr. Άγνωστο του Βελγίου στον David Icke και τα μαντζούνια του Alex Jones, το anti-5G κίνημα έχει αποκτήσει πολλούς ακόλουθους και στην Ελλάδα. Αν κάνετε ένα απλό search στο Google ή στο Youtube με τον απλό όρο «κεραίες 5G» θα σας βγάλει εκατοντάδες αποτελέσματα από την Ελλάδα, με πολλά κείμενα και video να ξεπερνάνε τα όρια του εξωφρενικού. Στις 15 Μαΐου, μάλιστα, έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κατά της τοποθέτησης των κεραιών 5G, των εμβολιασμών, του… κβαντικού τατουάζ στο σώμα μας και τις εισροές μεταναστών (ναι, όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο).

Πριν ακολουθήσουμε τυφλά τις θεωρίες κάποιου περίεργου τύπου που φωνάζει στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ, με σκοπό συνήθως να σου πουλήσει κάτι, ας σκεφτούμε πιο λογικά και να ψάξουμε για πιο αξιόπιστες πηγές για την ενημέρωσή μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ