- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Στη Σελήνη με ροβεράκι η Ελλάδα
«Είναι αυτό που περιμέναμε για να πάμε μαζί με τη NASA» στο φεγγάρι


Το πρόγραμμα «Hellas to the Moon» προχωρά καθώς η NASA έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή σκάφους που θα μεταφέρει το ελληνικό ρόβερ στη Σελήνη.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα που προκύπτει από την ύπαρξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) είναι πως συμμετέχουμε ως Ελλάδα στο σεληνιακό σκάφος (σ.σ. lander) μαζί με τη γερμανική, τη γαλλική, την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία και την ESA (European Space Agency). Ο ΕΛΔΟ είναι ένας από τους πέντε Οργανισμούς του είδους, που συμμετέχει σε αυτή την αποστολή στη Σελήνη μαζί με τη NASA, κάτι πολύ σημαντικό», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
Ο κ. Πρωτοπαπάς αποκάλυψε τη σημαντική νέα εξέλιξη στο πρόγραμμα "Hellas to the Moon", που αφορά το επόμενο στάδιο του προγράμματος σε σχέση με τον ΕΛΔΟ και την ελληνική επιστημονική κοινότητα: «Η Ελλάδα και ο ΕΛΔΟ συμμετέχουν στην αποστολή της NASA στη Σελήνη και μπορούμε να ανακοινώσουμε πως η NASA καθόρισε πρόσφατα το lander της Σελήνης, την εταιρεία και τον οργανισμό που θα κατασκευάσει το μεγάλο αυτό σεληνιακό σκάφος, μέσα στο οποίο θα βάλουμε το δικό μας σκάφος», τόνισε ο κ.Πρωτοπαπάς. «Έτσι και μετά από τον καθορισμό αυτό της εταιρείας από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είμαστε σε επαφή για να προχωρήσουμε για το δεύτερο στάδιο, είναι αυτό που περιμέναμε για να πάμε μαζί με τη NASA στη Σελήνη, να στείλουμε το μικρό ροβεράκι της Ελλάδας στη Σελήνη», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.
Οι εξελίξεις που φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην προσελήνωση
Η αμερικανική NASA μόλις ανακοίνωσε τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή αυτού του lander, με την εξέλιξη αυτή να φέρνει πιο κοντά την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη το 2024, με βάση το σχέδιο "Artemis". To έργο έχουν αναλάβει οι εταιρίες "Astrobotic", "Intuitive Machines" και "Orbit Beyond". Είναι αυτές οι τρεις εταιρείες που θα ετοιμάσουν τους "moon landers".
Η πρώτη αποστολή της "Orbit Beyond" είναι προγραμματισμένη για το 2020, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες προγραμματίζουν να εκτοξεύσουν το 2021, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή λειτουργίας της αμερικανικής NASA, έναν νέο τρόπο για εμάς στη NASA να κάνουμε δουλειές ("a new way for us at NASA to do business"), όπως είπε με την ευκαιρία των αναθέσεων ο Τόμας Τσούρμπουχεν (Thomas Zurbuchen), υπεύθυνος της διεύθυνσης επιστημονικών αποστολών της NASA.
Από τις τρεις εταιρίες δε, ήδη η "Orbit Beyond" έχει παρουσιάσει ένα μικρό ρόβερ επίδειξης (σ.σ demo rover) και ένα δείγμα του lander της σε εκδήλωση της NASA, ενώ και η "Astrobotic" έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να μεταφέρει rovers πάνω στο σεληνιακό όχημα (σ.σ lander), που θα κατασκευάσει. Τα ποσά που θα λάβει κάθε εταιρεία από τη NASA έχουν καθοριστεί σε 79,5 εκατομμύρια δολ. για την "Astrobotic", 77 εκατομμύρια για την "Intuitive Machines" και 97 εκατομμύρια δολάρια για την "Orbit Beyond".
Η σειρά των Ελλήνων επιστημόνων
Όπως εξήγησε, ο κ. Πρωτοπαπάς η Ελλάδα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσει και ένα σεληνιακό όχημα εκτός από το ρόβερ, οπότε «είναι πάνω σε αυτό το lander που θα τοποθετήσουμε εμείς το μικρό μας όχημα που θα πάει τα πειράματα στη Σελήνη. Τον κατασκευαστή αυτού του μεγάλου σκάφους, μέσα στο οποίο θα μπει το μικρό αυτό ελληνικό όχημα από την άλλη θα τον όριζε η NASA», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.
Έτσι λοιπόν έχουμε πλέον και τις προδιαγραφές και απευθυνθήκαμε στα πανεπιστήμια τα οποία έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους για να τις οριστικοποιήσουν με βάση τις προδιαγραφές που θα έχουμε πλέον από το lander (για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρόβερ) και να ξεκινήσουν έτσι και οι υπεύθυνοι των προτάσεων τις συνεργασίες τους με τον κατασκευαστή αυτού του σκάφους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ με τη νέα εξέλιξη να σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της δουλειάς των Ελλήνων επιστημόνων και των εταιριών, των οποίων οι προτάσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αμερικανική NASA σε πρώτο στάδιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμπεριέχουν κύτταρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας
Το περιεχόμενό του απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά»
Γιατί ονομάζεται έτσι
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.
Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλλαγές με την επάνοδο Τραμπ
Πώς λειτούργησε μέχρι την μεταμόσχευση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο
Υποστηρίζει ότι «δούλευαν χέρι-χέρι» για τον έλεγχο του περιεχομένου στη χώρα - Τι απαντά η Meta
Αναλυτικά τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ
Ο Ουίλμορ και η Γουίλιαμς είχαν αρχικά προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόλις μία εβδομάδα
Επιδιώκουν παράλληλα να αναβιώσουν το μαμούθ
Ελπίδες ότι θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της γνωστικής εξασθένησης
Πιο ανθρώπινο και διαισθητικό, αλλά και πιο ακριβό
Χρήστες αναφέρουν ότι οι ροές τους κατακλύστηκαν από ακατάλληλο υλικό λόγω δυσλειτουργίας του αλγόριθμου
Mετά από 22 χρόνια και 15 στην ιδιοκτησία του τεχνολογικού κολοσσού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.