Τεχνολογια - Επιστημη

Ρομπότ μαζεύει σμέουρα πιο γρήγορα κι από τον άνθρωπο (βίντεο)

Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για το Brexit...

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
robot-smeoura
Ρομποτικός συλλέκτης σμέουρων Πηγή Guardian

Το πρώτο στον κόσμο ρομπότ που μπορεί να μαζεύει σμέουρα με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από τους ανθρώπους είναι γεγονός.

Ένα ρομπότ που άρχισε να δοκιμάζεται στη Βρετανία, είναι το πρώτο στον κόσμο που μαζεύει σμέουρα (φραμπουάζ). Εντάσσεται σε μια προσπάθεια των καλλιεργητών της χώρας να μειώσουν το εργατικό κόστος και τις ελλείψεις σε εποχικό εργατικό δυναμικό (Βουλγάρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Ουκρανούς κ.α.), που αναμένονται λόγω του επικείμενου Brexit.

Το ρομπότ, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία-τεχνοβλαστό Fieldwork Robotics του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, θα μπορεί να μαζεύει τουλάχιστον 25.000 σμέουρα τη μέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρυθμό των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να κόψουν περισσότερα από 15.000 σε μια οκτάωρη βάρδια.

Με ύψος ανθρώπου (1,8 μέτρα), το κινούμενο με ρόδες μηχάνημα διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος καθοδηγείται από τρισδιάστατες κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, καθώς και από το σχετικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να κόψει ένα φρούτο, το οποίο πετάει σε ένα δίσκο, όπου γίνεται η διαλογή των σμέουρων ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι, ώστε να τοποθετηθούν σε ξεχωριστές συσκευασίες και να φύγουν για τα σούπερ-μάρκετ.

The world's first raspberry-picking robot can pick 25,000 a day

Το ρομπότ, που κόστισε γύρω στις 700.000 λίρες, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Hall Hunter, την μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία παραγωγής μούρων, η οποία εφοδιάζει μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (Tesco, Marks & Spencer, Waitrose). Προς το παρόν, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», δοκιμάζεται σε ένα θερμοκήπιο της εταιρείας κοντά στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ.

Μετά τις δοκιμές, η βελτιωμένη έκδοση του ρομπότ αναμένεται να αρχίσει να παράγεται μαζικά το 2020, έχοντας τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες αντί για μόνο ένα, οι οποίοι θα μαζεύουν σμέουρα ταυτόχρονα και πιο γρήγορα (το πολύ σε δέκα δευτερόλεπτα ο καθένας βραχίονας αντί για ένα λεπτό σήμερα). Ο δημιουργός του ρομποτιστής δρ Μάρτιν Στέλεν του Πλίμουθ σκοπίμως, όπως είπε, διάλεξε να ξεκινήσει με ένα από τα πιο δύσκολα μαλακά φρούτα όπως το σμέουρο, ώστε να συνεχίσει με άλλα πιο εύκολα στη συλλογή μούρα, φρούτα και λαχανικά. Ήδη δοκιμές που έχουν γίνει στην Κίνα, έχουν δείξει ότι το ρομπότ μπορεί επίσης να μαζέψει ντομάτες και κουνουπίδια.

Επειδή τα ρομπότ δεν κουράζονται, είναι σε θέση να δουλεύουν για 20 ώρες τη μέρα, οπότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι εμφανίζουν παραγωγικότητα σαφώς μεγαλύτερη από ένα άνθρωπο. Ήδη διάφοροι γεωργοί στη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρομπότ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.