Τεχνολογια - Επιστημη

Πού κρύβονται τελικά οι εξωγήινοι;

Νέα δεδομένα φανερώνουν πως δεν έχουμε ψάξει αρκετά...

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112-1.jpg

Πού είναι τελικά οι εξωγήινοι; Για δεκαετίες, οι άνθρωποι ψάχνουν για τεχνητά σήματα, χωρίς αποτέλεσμα. Νέα δεδομένα φανερώνουν πως δεν έχουμε ψάξει αρκετά. Αν ο όγκος του προς διερεύνηση διαστήματος ήταν ίσος με όλους τους ωκεανούς της Γης, η ανθρωπότητα έχει εξερευνήσει ποσότητα «νερού» που ισούται με τη χωρητικότητα μιας μπανιέρας.

Σε πολλές ταινίες, ο γαλαξίας είναι γεμάτος ζωή, αλλά στη πραγματικότητα, προγράμματα όπως η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) δεν έχουν εντοπίσει κανένα ίχνος. Αυτή η έλλειψη ευρημάτων ονομάστηκε αρχικά «η Μεγάλη Σιωπή» από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας και φυσικό David Brin.

«Συχνά λέμε ότι ψάχνουμε για περίπου 40 χρόνια, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού», δήλωσε ο Shubham Kanodia, πτυχιούχος αστρονομίας στο Penn State University και συν-συγγραφέας μιας νέας έρευνας που έχει υποβληθεί στο The Astronomical Journal. «Θέλαμε να δούμε πόσο πραγματικά έχουμε ψάξει και πόσο χρειάζεται στην ουσία να ψάξουμε».

Οι ερευνητές θεωρούν τα ραδιοτηλεσκόπια ως το ιδανικό μέσο για την έρευνα εξωγήινων σημάτων, διότι τα ραδιοσήματα ταξιδεύουν εύκολα μέσω της διαστρικής σκόνης και σε ορισμένα μέρη του ραδιοφάσματος, ελαχιστοποιούνται οι παρεμβολές υποβάθρου. Είναι η κοσμική «ήσυχη ζώνη» όπου μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα έναν αχνό ψίθυρο σε όλη την διαστρική έκταση, όπως το θέτει ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου SETI.

Μαζί με τους συναδέλφους του, ο Kanodia δημιούργησε ένα αυστηρό μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυση προηγούμενων αναζητήσεων του SETI. Οι ερευνητές εξέτασαν οκτώ ξεχωριστές παραμέτρους, όπως το εύρος του ουρανού που έψαχνε το κάθε ραδιοτηλεσκόπιο, την ευαισθησία του και τη δύναμη ενός δυνητικού σήματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, από το συνολικό πιθανό χώρο αναζήτησης, το SETI έχει εξετάσει μόλις το 1 πεντακισεκατομμυριοστό από το σύνολο του διαστήματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ