- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν ο Στιβ Τζομπς μιλούσε για την ιδιωτικότητα το 2010 (video)
Ο συνιδρυτής της Apple είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ βρισκόταν στο ακροατήριο
Εδώ και χρόνια με υποθέσεις τύπου Ασάνζ, Σνόουντεν και διάφορων whistle blowers έχει γίνει γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα ότι τα δεδομένα που κοινοποιούμε στα social media δεν είναι και τα πλέον ασφαλή.
Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, με το μέγα σκάνδαλο της Cambridge Analytica οι ανησυχίες για την ασφάλειά μας ή μη στο Facebook έχουν και πάλι έρθει στο προσκήνιο. Ο συνιδρυτής της Apple πάντως, Στιβ Τζομπς ένα χρόνο πριν από το θάνατό του προειδοποιούσε...
Ξεκινώντας να αναλύει την άποψή του στην ιστορική πια συνέντευξη, ο Στιβ Τζομπς διαχώριζε τη θέση της Apple σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών της από άλλες εταιρείες της SiliconValley. Παρόντος του Ζούκενμπεργκ μίλησε για πληθώρα λαθών και για καταστάσεις που οι εταιρείες έπρεπε άμεσα να διορθώσουν, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Facebook.
Συνεχίζοντας, ο Τζομπς ξεκαθάρισε το πόσο σοβαρά έπαιρνε την εποχή εκείνη η Apple το θέμα της ιδιωτικότητας, δίνοντας για παράδειγμα ότι εναντιωνόταν και εκείνος προσωπικά στην προσθήκη της τοποθεσίας στα κινητά τηλέφωνα. «Γιατί να μπορεί ένας 14χρονος να παρακολουθηθεί και κάτι κακό να του συμβεί εξαιτίας των τηλεφώνων μας» αναρωτιέται.
Ανακοίνωσε ότι η Apple «βλέποντας» πως έχει χαθεί κάθε έννοια ιδιωτικότητας, τουλάχιστον έδινε τη δυνατότητα στο χρήστη να ενημερωθεί και να επιλέξει ο ίδιος αν θα ήθελε να εκτεθεί σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Το AppStore ανανεώθηκε και η Apple αρνήθηκε την είσοδο εταιρειών που απαιτούσαν πολλά προσωπικά δεδομένα.
Τόνισε την ανάγκη να γίνεται κάθε φορά η ερώτηση και να παρατίθενται τα στοιχεία για τα δεδομένα τα οποία ο χρήστης παραχωρεί στις εφαρμογές που κατεβάζει, ότι πιστεύει στον ανθρώπινο νου και είναι αισιόδοξος πως οι άνθρωποι θα καταλάβουν από μόνοι τους πόσο σημαντικά είναι τα προσωπικά τους στοιχεία.
Τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως αποδείχτηκε 8 χρόνια μετά από εκείνη την ομιλία, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά, τόσο για την κοινωνία, όσο φυσικά και για τους ίδιους. Η δύναμη που δίνουμε καθημερινά σε εφαρμογές και εταιρείες επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων παραχωρώντας τα στοιχεία μας είναι φυσικά τεράστια. Η κριτική της Silicon Valley, τότε που τον χαρακτήριζε οπισθοδρομικό, ήταν σκλήρη αλλά και άδικη και η διορατικότητα του πάντα αισιόδοξου Τζομπς σήμερα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μένει να δούμε αν σήμερα θα τον ακούσουμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί δεν επέστρεψε στη Γη
Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι πίσω από την απόφαση
Ο πρώην επικεφαλής της IEEE Standards Association, Κωνσταντίνος Καραχάλιος, μιλά στην ATHENS VOICE για τη μάχη απέναντι στον αλγοριθμικό εθισμό των παιδιών
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναγνωριστεί μια νέα, ιδιαίτερη νεύρωση
Έμοιαζε με... χιονάνθρωπο
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αναζήτηση, την αξιοποίηση και την αξία της πληροφορίας στη νέα ψηφιακή εποχή
To πρόγραμμα για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ
Η νευροεπιστήμη εξηγεί πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον χρόνο, την εστίαση και το άγχος
Ανησυχία επιστημόνων για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την εμφάνιση νέων στελεχών
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Wired
Εκατοντάδες χρήστες ζήτησαν και έλαβαν ακριβείς οδηγίες σύνθεσης δηλητηρίων και βιολογικών όπλων
Η McKinsey κατέγραψε τα πέντε πιο σημαντικά ευρήματα από τις Κάννες 2026 που αλλάζουν το marketing. Κανένα δεν μιλά για το θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης.
Τιμάται για το σύνολο της έρευνάς της, που άλλαξε τα δεδομένα για την ανθρώπινη εξέλιξη
Επιστήμονες ανέλυσαν 23.000 καθημερινές σκέψεις και κατέγραψαν τα τέσσερα κυρίαρχα μοτίβα
Μια συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την AGI, την ηθική, την ανθρώπινη νοημοσύνη και το μέλλον της Ευρώπης στην AI.
Τι θα σημαίνει «ψυχή» αύριο, όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αρχίσει να μας μοιάζει, όπως μας μοιάζουν οι Replicants στο «Blade Runner»;
Η μεγαλύτερη χαρτογράφηση της αφρικανικής σκόνης δείχνει τι πραγματικά αλλάζει στον αέρα που αναπνέουμε
Αδυναμίας σύνδεσης για πολλούς χρήστες και στην Ελλάδα
Mετά από 16 χρόνια παρατηρήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.