Η Μεσόγειος έχασε 41% των θαλάσσιων θηλαστικών και 34% των ψαριών τα τελευταία 50 χρόνια
Όμως στο Ιόνιο η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη


Το 41% των θαλάσσιων θηλαστικών (δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.α.) και το 34% των συνολικών πληθυσμών χαριών (εμπορικών και μη) χάθηκαν από τη Μεσόγειο κατά τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η οποία χαρακτηρίζει «υπό πολιορκία» την κλειστή θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής την Κιάρα Πιρόντι του JRC και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Scientific Reports", προειδοποιούν ότι οι πιέσεις στη Μεσόγειο ωθούν τα οικοσυστήματά της πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή, οπότε η κατάσταση πλέον θα είναι μη αναστρέψιμη.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών έχουν υπάρξει στη Δυτική Μεσόγειο και στην Αδριατική (περίπου 50% μέσα στην τελευταία 50ετία), ενώ οι μικρότερες απώλειες υπήρξαν στο Ιόνιο (μόνο 8%), η θάλασσα του οποίου φαίνεται πως βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση.
Το 93% των ιχθυαποθεμάτων, δηλαδή των πληθυσμων των ψαριών της Μεσογείου που αποτελούν αλιευτικούς πόρους, αντιμετωπίζουν υπερεκμετάλλευση, δηλαδή αλιεύονται περισσότερο από όσο μπορούν να αναπαραχθούν, με συνέπεια αρκετά να βρίσκονται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης.
Στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι ζουν συνολικά 10.000 έως 12.000 θαλάσσια είδη, αλλά αυτή η εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους, όπως η ρύπανση των υδάτων, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι πίσω από αυτούς τους κινδύνους βρίσκεται ένα «δομικό» πρόβλημα της Μεσογείου: το θαλάσσιο οικοσύστημά της έχει χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς εκ φύσεως δεν παράγει σε αφθονία φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Αυτό καθιστά την Μεσόγειο ευάλωτη σε έξωθεν απειλές, είτε ανθρωπογενείς είτε φυσικές.
Για να βελτιώσει την κατάσταση και να ενημερώσει καλύτερα τους αλιείς, τις κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό, πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία αειφορίας MedFish4Ever (Ψάρια στη Μεσόγειο για Πάντα).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης
Γιατί τις έκανε και ποιες ήταν οι σωστές και λάθος απαντήσεις;
Οι επιστήμονες τον παρομοιάζουν με εκείνον της σειράς The Last of Us
Ποσοστό που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου
Ή μήπως απλώς ο συνήθης ύποπτος;
Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει αντικείμενα - Η αυτοματοποίηση κερδίζει έδαφος
Το μέλλον της εργασίας δεν είναι είτε άνθρωπος είτε μηχανή. Είναι άνθρωπος και μηχανή.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση
Το μέλλον της τέχνης είναι πράσινο, συμμετοχικό και γεμάτο νόημα
Ίχνη μελανιού δείχνουν πως το κείμενο ανήκει στον Επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο
Οι τρεις βασικοί στόχοι της εταιρίας από δω και πέρα
Στόχος μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030
Για πότε έχει οριστεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του
Ξέρουμε τι φύλο είναι το εργαλείο ΑΙ που έχει τρελάνει τον κόσμο
Τι έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από ιρλανδική αρχή
Θα προσκρούσει με ταχύτητα 242 χλμ/ώρα - Πού θα καταλήξει η μάζα μετάλλου μισού τόνου
Πού μεταφέρεται ο κύριος κόμβος παραγωγής
To πείραμα που έκαναν επιστήμονες
Το συμβούλιο διατηρεί πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του
Όσο πιο ακριβής η ερώτηση, τόσο πιο χρήσιμη η απάντηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.