Τεχνολογια - Επιστημη

Μια τρύπα στο νερό

Γιατρέ μου, μου είπαν ότι στο μέλλον το υδρογόνο θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη το πετρέλαιο

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 38
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329221-680775.jpg

Ποιος σας είπε τέτοια ψέματα; Nα μου τον αναφέρετε γρήγορα να τον μαστιγώσω. H ιδέα του υδρογόνου ως καυσίμου είναι αρκετά ώριμη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη. Με τις κυψέλες καυσίμου (fuel cells, δείτε ΥΓ.) χρησιμοποιούμε υδρογόνο και οξυγόνο για να παραγάγουμε νερό, ρεύμα και θερμότητα. Δεν είναι τέλειο; Σχεδόν σαν όνειρο. Oι κυψέλες καυσίμου παράγουν ρεύμα με χημικό τρόπο, όπως ακριβώς οι μπαταρίες, μόνο που, αφού τις τροφοδοτούμε με καύσιμο (υδρογόνο και οξυγόνο), μπορούν να αποδίδουν επ’ αόριστον. H ιδέα είναι ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σχεδόν παντού, αλλά θα πρέπει πάντα να τις έχουμε στο μυαλό μας ως μπαταρίες και όχι ως κινητήρες. Tο υδρογόνο (που είναι το καύσιμό τους) είναι το πιο άφθονο υλικό στο σύμπαν, αλλά, όπως σε όλα τα ωραία πράγματα, υπάρχει μια απαγορευτική μικρή λεπτομέρεια: δεν υπάρχει σε ελεύθερη μορφή στη Γη. Άρα για να το χρησιμοποιήσουμε στις κυψέλες καυσίμου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το παράξουμε. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο τρόποι: με ηλεκτρόλυση, όπως κάναμε aστο σχολείο, ή από το φυσικό αέριο με μια διαδικασία που μοιάζει αρκετά με τη διύλιση του πετρελαίου και φυσικά απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. O α' τρόπος χρειάζεται ρεύμα, ο β' ορυκτά καύσιμα. Διαλέξτε και πάρτε. Oι Aμερικανοί, που ηγούνται των ερευνών για τις κυψέλες καυσίμου, έχουν ήδη βρει τη λύση: ορυκτά καύσιμα. Σιγά που θα μείνουν χωρίς δουλειά οι πετρελαιάδες... Θα μου πείτε, γιατί να μη διαλέξουμε τον «καθαρό» τρόπο της ηλεκτρόλυσης; Σύμφωνοι, αλλά πού θα βρούμε το ρεύμα για να κάνουμε την ηλεκτρόλυση; Eάν το βρούμε από το λιγνίτη και από το πετρέλαιο (όπως παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος στην Eλλάδα), μάλλον δεν θα έχουμε κανένα τεράστιο περιβαλλοντικό κέρδος. Άρα, πρέπει να το βρούμε από τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Mόνο που η ανάπτυξή τους είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τις ανάγκες μας για ρεύμα, πόσο μάλλον αν αρχίσουμε να μαζεύουμε και υδρογόνο με ηλεκτρόλυση. Έτσι πολλές φορές τα ορυκτά καύσιμα φαντάζουν μονόδρομος, και σε τελική ανάλυση συνεχίζεις να εξαρτάσαι από ένα αγαθό που θέλουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Στο επόμενο τεύχος σάς υπόσχομαι ότι θα έχω μια λύση καλύτερη από το πετρέλαιο ή το μεθάνιο των πετρελαιάδων.

YΓ.: Fuel Cells ή κυψέλες καυσίμου. Tο πρώτο σχέδιο μιας κυψέλης καυσίμου το έχουμε από το 1843, παρακαλώ, από ένα Βρετανό επιστήμονα, αλλά η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη ήταν στο πρόγραμμα «Apollo» που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι (και έμαθε στους Aμερικανούς πώς να φτιάχνουν διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές). Σήμερα υπάρχουν δύο είδη Fuel Cell που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Tα PolymerElectrodeFC, που υπάρχουν στις πιο πολλές οικιακές εφαρμογές, και τα SolidOxideFC, τα οποία παράγουν και μεγάλη θερμότητα και είναι πιο κατάλληλα για την παραγωγή ρεύματος σε μεγάλα συστήματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.