- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Ύδρα των Amalia & The Architects
«Το τοπίο του νησιού, η ιστορία του και η ζωή προσφέρουν πολλά ερεθίσματα για δημιουργική σκέψη και πράξη»
Ο τραγουδοποιός, Amalia, μιλάει για τη δική του Ύδρα.
Η αλήθεια είναι πως πάντα προτιμούσα το βουνό ως απόδραση από τον αθηναϊκό καύσωνα. Το 2021 όμως πήγα για πρώτη φορά στην Ύδρα και απέκτησα έναν νέο αγαπημένο προορισμό. Η πολύ μικρή πόλη του νησιού, παρά τις πολλές της ανηφόρες, δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς εύκολα από έναν «μουσειακό» χώρο, όπως η Οικία Κουντουριώτη ή το Μουσείο Τέτση, μέχρι ένα καφέ, μια ταβέρνα ή μια παραλία, μέσα σε 10-15 λεπτά. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού. Από τέχνη του 17ου αιώνα και του 18ου-20ού αιώνα στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο Μουσείο Ύδρας αντίστοιχα, το Μουσείο Τέτση και την ιστορική Οικία Κουντουριώτη, μέχρι τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης του ΔΕΣΤΕ και του Καλλιτεχνικού Σταθμού της ΑΣΚΤ (Οικία Τομπάζη), φεύγεις από το νησί «χορτασμένος» ενώ σπάει και το καλοκαιρινό μοτίβο του θάλασσα-φαΐ-ύπνος-ποτό. Συγκεκριμένα στην Οικία Κουντουριώτη, εκτός από λαογραφική τέχνη, υπάρχουν και αίθουσες με έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου και του Παναγιώτη Τέτση.
Η πόλη έχει κηρυχθεί διατηρητέα οπότε δεν συναντάς αυτοκίνητα ή μηχανάκια και οι κάτοικοι έχουν σεβαστεί το βραχώδες τοπίο του νησιού, χτίζοντας και στρώνοντας μονοπάτια χωρίς να το ισοπεδώνουν. Ένα ακόμη αγαπημένο στοιχείο του νησιού είναι οι γάτες του. Η παρουσία τους σε κάθε γωνιά της πόλης, με τα βλέμματά τους να είναι από φιλικά μέχρι και επικριτικά, σου δίνει την εντύπωση πως σε αυτές ανήκει πραγματικά το νησί. Οι βραχώδεις παραλίες είναι ιδανικές για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία, ενώ το απότομο βάθος, με το που βουτάς στα νερά τους, δημιουργεί ένα υπέροχο βαθύ μπλε χρώμα που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα μέρη αν δεν κολυμπήσεις πολύ. Το τοπίο του νησιού, η ιστορία του και η ζωή προσφέρουν πολλά ερεθίσματα για δημιουργική σκέψη και πράξη. Όλα αυτά σε μια πανέμορφη και ήσυχη νησιώτικη πόλη που τη διασχίζεις ολόκληρη μέσα σε 20 λεπτά.
* Οι Amalia & The Architects είναι το σόλο πρότζεκτ του τραγουδοποιού Amalia (he/they) και μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του E.P. με τίτλο «Growing out Of». Τα τραγούδια του κινούνται στο φάσμα της indie rock/pop με κάποια folk στοιχεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού να πας και τι να κάνεις αυτό το τριήμερο
Μια οικογενειακή μονάδα στη Σαμοθράκη επενδύει στη βιώσιμη φιλοξενία
Όσα αξίζει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφία, blogs και social media φιλοξενούν διαρκώς απόψεις για την «ορθή» θέση του σκιάστρου
Γιατί οι καλύτερες ιστορίες γράφονται καθ’ οδόν
Η εκπαίδευση λειτουργεί σαν αόρατη γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, γενιές και προοπτικές.
Το φαινόμενο εντάσσεται σε αυτό που η τουριστική βιομηχανία αποκαλεί πλέον «set-jetting»
Η αμήχανη στιγμή που θέλετε να πάτε στο WC και η πόρτα του είναι οριακά κρυστάλλινα διάφανη
Γιατί στην Κένυα περπατούν όλοι, τα σαμαράκια έχουν όνομα και το Hotel είναι καφέ
Τα δύο ελληνικά νησιά κατέχουν τη δεύτερη θέση στη λίστα
Ανάμεσα στα μέρη του πλανήτη που παραμένουν αυθεντικά, ποιοτικά και αναλλοίωτα
Μιλήσαμε με τον Σταύρο Ιωαννίδη για την αποστολή στο Νεπάλ με την ομάδα του ΣΚΑΪ, και τη σειρά ντοκιμαντέρ Prime Time, που θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στις 00.15
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη (Ιανουάριος 2026) του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)
Με πρώτη στην κατάταξη την Πάρο
Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία θέση είναι εντυπωσιακή
Κάποια συμβάντα ξεπέρασαν τα όρια της απερισκεψίας
Ιδιαίτερα δυναμική έχει το wellness tourism
Ιδανικές μικρές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για να ζήσετε τις γιορτές διαφορετικά
Η λέξη προέρχεται από τα υψηλής γαστρονομίας sushi bars
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.