- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ιταλία: Κατέρρευσε στη θάλασσα η διάσημη «Αψίδα των Εραστών» ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου
Ισχυρές καταιγίδες και μεσογειακοί κυκλώνες διέλυσαν το εμβληματικό τοπόσημο της Απουλίας
Κατέρρευσε στη θάλασσα η «Αψίδα των Εραστών» στην Ιταλία ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου - Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά τοπόσημα της Αδριατικής
Ο διάσημος φυσικός σχηματισμός «Αψίδα των Εραστών» στο Σαντ’ Αντρέα του Μελεντούνιο, στην Απουλία της Ιταλίας, κατέρρευσε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, έπειτα από σφοδρές καταιγίδες και έντονα κύματα που έπληξαν τη νότια χώρα.
Ο βραχώδης θόλος, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπόσημα της Αδριατικής ακτής και αγαπημένο σημείο για προτάσεις γάμου, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, αποτελούσε σύμβολο του Σαλέντο, μιας από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ιταλίας.
«Είναι ένα χτύπημα στην καρδιά. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της ακτογραμμής μας –και ολόκληρης της Ιταλίας– εξαφανίστηκε», δήλωσε ο δήμαρχος του Μελεντούνιο, Μαουρίτσιο Τσιστερνίνο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι ισχυροί άνεμοι, η θαλασσοταραχή και οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών αποδυνάμωσαν σταδιακά τη βραχώδη δομή, οδηγώντας στην τελική κατάρρευση το Σάββατο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη ζημιά που έχει προκαλέσει η παράκτια διάβρωση στο τοπίο του Σαλέντο.
«Η φύση έχει ανατραπεί. Ό,τι υπήρχε πριν από 30 χρόνια δεν υπάρχει πια. Πρέπει να βρούμε πόρους για μια συνολική παρέμβαση», πρόσθεσε ο Τσιστερνίνο. «Είναι σαν κηδεία», σχολίασε ο αρμόδιος για τον τουρισμό, Φραντσέσκο Στέλλα.
Τα μεσογειακά κυκλωνικά συστήματα, γνωστά ως medicanes, όπως ο Κυκλώνας Χάρι που έπληξε την περιοχή τον Ιανουάριο, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε λιμάνια, κατοικίες και οδικά δίκτυα, αναδιαμορφώνοντας τις ακτογραμμές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ενισχύει αυτά τα φαινόμενα.
«Με τη Μεσόγειο να καταγράφει ένα από τα θερμότερα έτη της το 2025, οι θερμότερες θάλασσες τροφοδοτούν ακραία καιρικά γεγονότα», εξήγησε ο καθηγητής οικολογίας και κλιματικής κρίσης του Πανεπιστημίου της Κατάνια, Κρίστιαν Μούλντερ.
Οι καταστροφικοί άνεμοι που ξεπερνούν τα 97 χλμ./ώρα και τα κύματα που φτάνουν τα 15 μέτρα έχουν αφήσει πίσω τους μια εκτεταμένη ζώνη καταστροφής στη νότια Ιταλία. Στις 25 Ιανουαρίου, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του Κυκλώνα Χάρι, μια κατολίσθηση στη Νισέμι της Σικελίας άνοιξε χάσμα μήκους 4 χιλιομέτρων, καταπίνοντας δρόμους, αυτοκίνητα και τμήματα του αστικού ιστού.
(Mε πληροφορίες Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.