Ταξιδια

Σαμοθράκη

Γράφει ο Κρίτων Αρσένης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46277-96196.jpg

Μπορεί να σας κάνω να βαρεθείτε, αλλά ο λόγος που επιλέγω να μιλήσω για τη Σαμοθράκη δεν είναι μόνο γιατί είναι ένας μοναδικός παγκοσμίως τόπος, αλλά και επειδή είναι από τα νησιά στην Ελλάδα που έχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες να στηρίξουν μια ανθρώπινη ανάπτυξη στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός ο βράχος στη μέση της θάλασσας έχει από παραλίες με δέντρα να φτάνουν ως το νερό έως αμμόλοφους και ερημικά τοπία. Από αλλεπάλληλους καταρράκτες, βάθρες και πλατανώνες έως ελαιώνες και βραχότοπους. Από μοναδικά παραδοσιακά χωριά έως ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, με σεβασμό στην κλίμακα του νησιού. Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου και διάσπαρτα εκκλησάκια και μεσαιωνικούς πύργους. Από παγωμένα νερά των ποταμών έως ιαματικές πηγές στα Θέρμα. Από δρυοδάσος στην άνοδο για το Φεγγάρι, το υψηλότερο βουνό του Αιγαίου, έως βραχοσειρές. Κατσικάκι γεμιστό, μέλι, τυριά, ελιές, μερικοί μόνο από τους τρόπους να γευτείς το νησί.

Η Σαμοθράκη προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες σε κάθε έναν από εμάς που έχουμε την αγαθή τύχη να την επισκεφτούμε. Όλοι μας φεύγοντας έχουμε την ίδια έγνοια: Πώς θα διατηρηθεί αυτός ο παράδεισος; Ο μόνος τρόπος είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοβίωτα εισοδήματα στους κατοίκους του, μέσα από την προστασία όλων αυτών των μοναδικών τοπικών χαρακτηριστικών. Να δημιουργηθούν επιχειρήσεις για να μας ξεναγούν στις ομορφιές, να παράγουν τοπικά προϊόντα, να μας φιλοξενούν σε καταλύματα βυθισμένα μέσα στην κυρίαρχη ομορφιά και όχι κυρίαρχα μέσα σε υποβαθμισμένη ομορφιά. Να βοηθηθούν οι καλλιτέχνες που μπορούν να εμπνευστούν από την παράδοση για να φτιάξουν αυθεντικά χειροτεχνήματα και τόσα άλλα που πρέπει σαν πολιτεία να ενισχύσουμε, να αναδείξουμε, να τα κάνουμε κυρίαρχες επιχειρηματικές και μη πρακτικές.

Για να σωθεί η Σαμοθράκη θέλει πυξίδα. Να επιλέξει την κατεύθυνση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της αξιοβίωτης κατοίκησης στο νησί και την παράδοση αυτής της απαράμιλλης ομορφιάς στις γενιές που έρχονται.

* Ο Κρίτων Αρσένης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ