Ταξιδια

To θερμόμετρο έφτασε τους -62°C στο πιο κρύο χωριό του κόσμου και οι φωτογραφίες θα σου κόψουν την ανάσα

Καλώς όρισες στο Oymyakon

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
coldfinal.jpg

Το Oymyakon είναι ένα μικρό χωριό της Σιβηρίας το οποίο θεωρείται η πιο κρύα περιοχή που εξακολουθεί να κατοικείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

cold2.jpg
Image credits: m_troeva

Πριν από μερικές ημέρες η θερμοκρασία έφτασε τους  -62°C, γεγονός που εμένα προσωπικά με έκανε να αισθανθώ κάποιες τύψεις όταν παραπονέθηκα για τον αέρα της Αθήνας.
cold1.jpg
Image credits: anastasiagav

cold3.jpg
Image credits: __mnana__

Όσοι γενναίοι έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί για να φωτογραφίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να ζήσουν την εμπειρία του απόλυτου κρύου, έχουν γυρίσει πίσω δηλώνοντας πως το σάλιο πάγωνε πάνω στα χείλη τους και πονούσε σαν μικρές καρφίτσες ενώ αν καθόσουν για παραπάνω από μερικά λεπτά έξω, οι βλεφαρίδες σου κινδύνευαν να γίνουν παγάκια.

cold5.jpg
Image credits: chychakhup

Παρόλα  αυτά, οι 500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του χωριού δεν φαίνεται πως πτοούνται από τις σχεδόν εξωπραγματικές θερμοκρασίες. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να πάνε στο σχολείο κανονικά, τουλάχιστον μέχρι το θερμόμετρο να δείξει -52°C και οι μεγαλύτεροι αναμένονται στα καθημερινά πόστα των δουλειών τους.

cold6.jpg

cold7.jpg
Image credits: Vera Salnitskaya

Ακόμα και οι πωλητές του δρόμου δεν φοβούνται το κρύο, όπως αυτή εδώ η κυρία που πουλάει ψάρια αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ότι δεν υπάρχει ψυγείο για να κρατήσει φρέσκια την πραμάτεια της.
Άλλοι πάλι βλέπουν το χιονισμένο τοπίο σαν ευκαιρία για δημιουργικές φωτογραφίες.

cold8.jpg
Image credits: chugunovpetrs

Βέβαια η μπαλαρίνα δεν γνωρίζουμε αν όντως κάνει ισορροπία ή απλά έχει παγώσει σε αυτό το σημείο.

Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από τον ποταμό Oymyakon και σύμφωνα με τους ντόπιους η λέξη σημαίνει "το μέρος που τα ψάρια πηγαίνουν για να περάσουν τον χειμώνα" ή "γάργαρο νερό". Βέβαια ορισμένοι φιλόλογοι υποστηρίζουν πως η λέξη " οymyakon" σημαίνει "παγωμένη λίμνη". Μάλλον το δεύτερο ταιριάζει καλύτερα.

cold9.jpg

cold10.jpg
Image credits: khakhsaat_djulus

Παρόλο που οι χειμώνες εδώ μοιάζουν σαν μια λευκή κόλαση, τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά με την θερμοκρασία να φτάνει εώς και τους 30 °C. Πολύ πιο λογικές καιρικές συνθήκες!

cold11.jpg

Αν έχεις σκοπό να κάνεις sightseeing, πρέπει να βιαστείς διότι ο ήλιος βρίσκεται στον ουρανό για μόνο τρεις ώρες κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών. Τον Ιούνιο όμως η μέρα κρατάει για 21 ώρες.

Εμείς θα αρκεστούμε στις όμορφες φωτογραφίες.

cold12.jpg

cold13.jpg

cold14.jpg

cold15.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ