- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Tι είναι η αναγεννητική πόλη;
Στον πυρήνα της ιδέας της βρίσκεται η κατανόηση ότι είναι απαραίτητο οι πόλεις να αναγεννήσουν ενεργά τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται και που απορροφούν

Πώς η ιδέα της «αναγέννησης» υπερβαίνει τη βιωσιμότητα
Αναγεννητική ή αναγεννώμενη είναι η πόλη που βασίζεται σε μια περιβαλλοντικά ενισχυτική, αποκαταστατική σχέση με τα φυσικά συστήματα από τα οποία η πόλη αντλεί πόρους για τη συντήρησή της, διατηρώντας μια συμβιωτική, αμοιβαία επωφελή σχέση με την ενδοχώρα της. Η αναγεννητική πόλη ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και βελτιώνει ενεργά την παραγωγική ικανότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτάται. Την ιδέα ανέπτυξε για πρώτη φορά μια Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις Πόλεις και την Κλιματική Αλλαγή, που συγκλήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μέλλοντος από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Αστικής Ανάπτυξης του Αμβούργου (HCU), μεταξύ 2008 και 2011. Η Επιτροπή αποτελούνταν από ειδικούς σχεδιασμού, επιστήμονες του κλίματος, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, πολιτικούς και επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα. Η έκθεση «Αναγεννητικές πόλεις» του Αμβούργου το 2010, το βιβλίο «Δημιουργία αναγεννητικών πόλεων» του Χέρμπερτ Ζιραρντέ και τα ετήσια φόρουμ για το μέλλον των πόλεων εκλαΐκευσαν την ιδέα και δημιούργησαν παραδείγματα όπως η Βιτεμβέργη στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ.
Στον πυρήνα της ιδέας της αναγεννητικής πόλης βρίσκεται η κατανόηση ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε πέρα από την περιοριστική περιγραφή της βιωσιμότητας και να υιοθετήσουμε ένα ευρύτερο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που να δίνει έμφαση στην ανάγκη οι πόλεις όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αναγεννήσουν ενεργά τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται και που απορροφούν. Ενώ ο αρχικός ορισμός της αειφόρου ανάπτυξης δηλώνει ότι «η αειφόρος ανάπτυξη είναι μια ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», η αναγεννητική αστική ανάπτυξη αναγνωρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα και κλίμακα της κατανάλωσης πόρων, η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες γίνεται ήδη εξαιρετικά επισφαλής. Επομένως, υπό το φως των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση και την υπέρβαση πόρων, οι αναγεννητικές πόλεις προσπαθούν όχι μόνο να μην καταναλώνουν φυσικούς πόρους με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που μπορούν να ανακτήσουν τα οικοσυστήματα, αλλά αντιστρέφουν την τάση βελτιώνοντας ενεργά την αναγεννητική ικανότητα των οικοσυστημάτων.
Επί του παρόντος, οι περισσότερες πόλεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από πόρους που καταναλώνονται και σπαταλώνται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προέλευσή τους ή ο τελικός προορισμός τους. Η συνηθισμένη κατάσταση των πόλεων είναι η εξής:
- Οι εισροές πόρων όπως το νερό, τα τρόφιμα, η ενέργεια, καταναλώνονται, αφήνοντας πίσω τους μορφές αποβλήτων και ρύπανσης στον αέρα, το νερό και τη γη.
- Προκειμένου να καλυφθεί το αυξανόμενο υψηλό επίπεδο ενεργειακής ζήτησης, οι πόλεις εισάγουν και καίνε ορυκτά καύσιμα των οποίων η παραγωγή μολύνει τον αέρα και αυξάνει το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
- Οι πρώτες ύλες εξάγονται συνεχώς για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και πολύ συχνά εξέρχονται από την αλυσίδα κατανάλωσης με τη μορφή απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, που δεν μπορούν να επαναπορροφηθούν από τη φύση.
- Τα θρεπτικά συστατικά και ο άνθρακας απομακρύνονται από τη γεωργική γη καθώς τα τρόφιμα συλλέγονται, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και καταναλώνονται, ενώ τα απορρίμματα που προκύπτουν πετιούνται σε ποτάμια και παράκτια ύδατα, χωρίς συνήθως να επιστρέφουν στις γεωργικές εκτάσεις.
- Τα ποτάμια και οι ωκεανοί μολύνονται όλο και περισσότερο από λύματα, τοξικά απόβλητα και απορροές ορυκτών.
Αυτή η επιβλαβής σχέση στην οποία οι πόλεις δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν με αμοιβαία επωφελή τρόπο με τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται, θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αστικοποίησης. Η αναγεννητική αστική ανάπτυξη βασίζεται στην κατανόηση ότι οι αστικές περιοχές θα συνεχίσουν να προσφέρουν στα άτομα την προοπτική μιας βελτιωμένης ποιότητας ζωής και την ικανότητα να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες και τις φιλοδοξίες τους, πρέπει να ενστερνιστούν τον ρόλο τους στη διασφάλιση της υποστήριξης της ζωής στη γη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση ενός μοντέλου αστικής ανάπτυξης, που επιτρέπει στις πόλεις να αλληλεπιδρούν συμβιωτικά με το περιβάλλον τους και να βελτιώνουν ενεργά τις υποβαθμισμένες συνθήκες των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων τους.
Η ανάπτυξη μιας αναγεννητικής πόλης απαιτεί αλλαγή παραδείγματος που επιδιώκει να μιμηθεί τα κυκλικά μεταβολικά συστήματα που βρίσκονται στη φύση, όπου όλα τα απόβλητα γίνονται οργανικά θρεπτικά συστατικά για νέα ανάπτυξη. Στις αναγεννητικές πόλεις δίνεται προτεραιότητα στο κλείσιμο του κύκλου των αστικών πόρων, που σημαίνει την εξεύρεση αξίας σε εκροές που θεωρούνται συμβατικά ως απόβλητα και τη χρήση τους ως εισροές πόρων σε τοπικά και περιφερειακά συστήματα παραγωγής. Για παράδειγμα, μια αναγεννητική πόλη επαναφέρει το επεξεργασμένο νερό στον υδρολογικό κύκλο, προμηθεύεται τροφή από αστικούς και περιαστικούς παραγωγούς, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά από τα λύματα και τα απόβλητά της, μειώνει την εξάρτησή της από τα προϊόντα πετρελαίου και ενισχύει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως από τοπικές πηγές. Το κλείσιμο των βρόχων πόρων με αυτόν τον τρόπο, είναι το πρώτο θεμελιώδες βήμα προς την αναγεννητική ανάπτυξη. Το δεύτερο βήμα είναι να εργαστούμε ενεργά για την αναγέννηση των υλικών και των πόρων που χρησιμοποιεί η πόλη, καθιστώντας την αναγεννητική πόλη κόμβο παραγωγής. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ανάπτυξη υποδομών υπηρεσιών οικοσυστήματος εντός της αστικής περιοχής, που βελτιώνει την αυτάρκεια των πόλεων και την ικανότητά τους να καλύπτουν τη δική τους ζήτηση για ενέργεια, τρόφιμα, νερό και αγαθά από πόρους εντός των ορίων της πόλης ή από τις περιβάλλουσες περιοχές.
Πέρα από τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της αστικοποίησης, η εφαρμογή της αναγεννητικής πόλης σημαίνει επίσης δημιουργία ευκαιριών για τοπική οικονομική ανάπτυξη, βελτιωμένη βιωσιμότητα και ευημερία, καλύτερους δημόσιους χώρους, βελτιωμένη κοινωνική ισότητα και συνοχή, μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή και ισχυρότερη αστική ανθεκτικότητα. Η εφαρμογή των αναγεννητικών πόλεων γίνεται με την υιοθέτηση μιας σειράς διαδικασιών και λύσεων πολιτικής, που δημιουργούν πόλεις οι οποίες αποτελούν δυναμικά κέντρα δημοκρατίας, δημόσιας δέσμευσης, ανθρώπινης ανάπτυξης, καινοτομίας, αστικών αναπλάσεων, ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ωδή στο all time flower party της Βασιλέως Ηρακλείου
Όταν τα 60s καλοκαίρια έσταζαν Ολύμπιανς και μπιτς πάρτι!
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Το χρονικό των ρίχτερ τον Ιούνιο του 1978
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Το καφενεία-σήμα της γειτονιάς και ο θρυλικός ιδιοκτήτης του
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Ο νεκρός Αμάτους αγκαλιάζει αυτή τη γη. Η Λουζιτανία είναι η πατρίδα του, αλλά ο μοναχικός του τάφος είναι η Μακεδονική γη μακριά από την πατρίδα του»
Ο κομβικός δρόμος του κέντρου περνά μια κάθε άλλο παρά ζωηρή φάση
Το DNA ενός ιστορικού κτηρίου του 1912
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα καφέ μπαρ με στιλ και χαρακτήρα
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια τους
Η πάλαι ποτέ «συνοικία των εξοχών», το τραμ και το αβέβαιο μέλλον της περιοχής
Πρώτη, δευτέρα, πρώτη, δευτέρα, αλλά έχει και τα καλά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.