- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ecovoice: ΑΧΕΛΩΟΣ
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη μιλάει με τον Γιώργο Παπαναστασίου για τα έργα εκτροπής του Αχελώου
Με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητάει μερική ανάκληση των έργων της εκτροπής του Αχελώου, με το σκεπτικό πως η σήραγγα εκτροπής απειλείται με σοβαρές ζημιές. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο ζητάει να επιτραπεί η συνέχιση του έργου ύψους τουλάχιστον 65 εκ. ευρώ και εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Εδώ και 18 χρόνια τα έργα εκτροπής του Αχελώου έχουν ακυρωθεί πέντε φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2009 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς προκύπτουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S τονίζουν ότι η εκτροπή του Αχελώου επιφυλάσσει υπέρογκο οικονομικό κόστος, αφού το έργο δεν συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε με αποτέλεσμα να επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον Έλληνα φορολογούμενο και φυσικά απρόβλεπτες οικολογικές επιπτώσεις. Καλούν λοιπόν την Κυβέρνηση να παραδεχτεί πως η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό φάντασμα μιας εποχής που πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί και να προχωρήσει σε ακύρωση του έργου.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Παπαναστασίου Γιώργος έστειλε στην ATHENS VOICE για το θέμα του Αχελώου την παρακάτω δήλωση.
«Στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου έχω σαφή, ξεκάθαρη και διατυπωμένη θέση. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο τεκμηριωμένα θα αποτελέσει καταστροφική παρέμβαση με διαστάσεις περιβαλλοντικές, οικονομικές ακόμη και κοινωνικές. Επιπλέον, οι ασάφειες στο σχεδιασμό και την λειτουργία του αλλά και το ελλιπές νομικό πλαίσιο της χώρας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων της, δεν δημιουργούν συνθήκες διασφάλισής του, είτε σε ό,τι αφορά την πλήρωση των σκοπών και στόχων για το οποίο κατασκευάζεται, είτε για την προστασία των ιδιαίτερα ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων που συντηρεί κατά μήκος και στις εκβολές του ο ποταμός Αχελώος (όπως για παράδειγμα η προστατευόμενη από τη συνθήκη RAMSAR Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού).
Εδώ και χρόνια φορείς και τοπική κοινωνία της Αιτωλ/νίας καθώς επίσης περιβαλλοντικές οργανώσεις παγκόσμιας δραστηριότητας έχουν τοποθετηθεί κατά της εκτροπής, εκθέτοντας τα επιχειρήματα αλλά και τις προτάσεις τους προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά μου ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας όπου συμμετείχα με την ιδιότητα του Προέδρου ΤΕΕ Αιτωλ/νίας το 2006 πρότεινα την έκδοση σχετικού ψηφίσματος όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί προς αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων. Το σχετικό μάλιστα ψήφισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
Ο Αχελώος έχει ήδη «δικαιωθεί» επανειλημμένες φορές όπως γνωρίζετε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μέλλον του τώρα βρίσκεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ελπίζω αυτή τη φορά όσοι επιμένουν στη λογική της Εκτροπής να πεισθούν πως δεν μπορεί η ανάπτυξη της μιας περιοχής να προϋποθέτει την καταστροφή της άλλης. Αν μη τι άλλο δεν είναι δίκαιο.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του, ο αγαπημένος καρχαρίας της Μπουσάν επιστρέφει διαρκώς
Οι νεές προβλέψεις του ΟΗΕ
Η ιστορία μιας θάλασσας από πλαστικό, μιας κόκκινης ντομάτας και ενός απρόσμενου αγροτικού θαύματος.
Ο The Krank εξηγεί πώς γεννήθηκε η εικαστική παρέμβαση που προειδοποιεί για την απειλή των εξορύξεων
Η Σοφία Αξωνίδη του WWF Ελλάς εξηγεί γιατί η βιώσιμη διατροφή ξεκινά από το καθημερινό μας τραπέζι
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.