Περιβαλλον

Μελέτη: Τοξικά μέταλλα στα αγριολούλουδα απειλούν τις μέλισσες στις πόλεις

Τι ζητούν οι επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελέτη: Τα αγριολούλουδα μπορεί να απορροφούν τοξικά μέταλλα που περνούν στις μέλισσες
Μελέτη: Τα αγριολούλουδα μπορεί να απορροφούν τοξικά μέταλλα που περνούν στις μέλισσες © Angela Orenda/ Unsplash

Μελέτη: Τα αγριολούλουδα μπορεί να απορροφούν τοξικά μέταλλα που περνούν στις μέλισσες

Τα αγριολούλουδα μπορεί να απορροφούν τοξικά μέταλλα από το έδαφος των αστικών περιοχών και να μεταδίδουν τις τοξίνες στις μέλισσες, σύμφωνα με μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι τα κοινά φυτά, όπως το λευκό τριφύλλι και ο κομβόλβουλος, που αποτελούν ζωτικής σημασίας τροφή για τους επικονιαστές στις πόλεις, μπορούν να συσσωρεύουν αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο και μόλυβδο από μολυσμένα εδάφη.

Τα μέταλλα αυτά έχει διαπιστωθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι βλάπτουν την υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, οι οποίοι τρέφονται με το μολυσμένο νέκταρ. Αυτό οδηγεί σε μείωση του μεγέθους των πληθυσμών και σε θάνατο. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μετάλλων στο νέκταρ μπορούν να εμποδίσουν τη μάθηση και τη μνήμη των μελισσών, γεγονός που υποβαθμίζει τις ικανότητές τους στην αναζήτηση τροφής.

Τα μολυσμένα εδάφη τείνουν να βρίσκονται σε εδάφη που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για κτίρια και εργοστάσια, τα οποία έχουν εκπλύνει αυτούς τους ρύπους στο έδαφος. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη συνιστούν τώρα να ελέγχονται οι αστικές περιοχές για ρύπους και να καθαρίζονται ενδεχομένως πριν φυτευτούν αγριολούλουδα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Ecology and Evolution, διεξήχθη στη μεταβιομηχανική πόλη των ΗΠΑ, το Κλίβελαντ του Οχάιο, η οποία έχει αφήσει περισσότερα από 33.700 κενά οικόπεδα, καθώς οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. Κάποτε ήταν κέντρο παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, καθώς και διύλισης πετρελαίου και κατασκευής αυτοκινήτων. Όλες αυτές είναι βιομηχανίες που δυνητικά μολύνουν το έδαφος με ιχνοστοιχεία μετάλλων.

Οι ερευνητές εξήγαγαν και εξέτασαν νέκταρ από μια σειρά αυτοφυών ανθοφόρων φυτών που είναι δημοφιλή στους επικονιαστές και βρέθηκαν να αναπτύσσονται σε όλη την πόλη. Ο μόλυβδος βρέθηκε σταθερά στις υψηλότερες συγκεντρώσεις, αλλά διαφορετικά είδη φυτών συσσώρευσαν διαφορετικές ποσότητες και τύπους μετάλλων.

Το φυτό κιχώριο με τα έντονα μπλε άνθη (Cichorium intybus) συσσώρευσε τη μεγαλύτερη συνολική συγκέντρωση μετάλλων, ακολουθούμενο από το λευκό τριφύλλι (Trifolium repens), το άγριο καρότο (Daucus carota) και το βλίτο (Convolvulus arvensis).

Οι πόλεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τη μόλυνση των εδαφών από μέταλλα και το επίπεδο της μόλυνσης συνήθως αυξάνεται με το μέγεθος της πόλης. Οι πηγές περιλαμβάνουν τη σκόνη τσιμέντου και τα ορυχεία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το να φυτεύουν αγριολούλουδα για τις μέλισσες, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Δρ Σάρα Σκοτ, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και πρώτη συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αγριολούλουδα ως πηγή τροφής για τις μέλισσες και τα αποτελέσματά μας δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να φυτεύουν αγριολούλουδα στις πόλεις.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ότι η υγεία του εδάφους είναι επίσης σημαντική για την υγεία των μελισσών. Πριν φυτέψετε αγριολούλουδα σε αστικές περιοχές για να προσελκύσετε μέλισσες και άλλους επικονιαστές, είναι σημαντικό να εξετάσετε την ιστορία της γης και τι μπορεί να υπάρχει στο έδαφος - και αν είναι απαραίτητο να μάθετε πρώτα αν υπάρχει διαθέσιμη τοπική υπηρεσία ελέγχου και καθαρισμού του εδάφους».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.