- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ταΰγετος: Επανεμφάνιση λύκων έναν αιώνα μετά
Μια γέλη εννέα λύκων εντοπίστηκε σε περιοχή του Ταϋγέτου από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Ο εντοπισμός της πρώτης αγέλης στον Ταϋγετο σχεδόν μετά από έναν αιώνα θεωρείται μια καλή είδηση για την διατήρησης του είδους, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβαθμίσει το καθεστώς απόλυτης προστασίας, λόγω αύξησης των πληθυσμών που προκαλούν ζημιές σε κτηνοτρόφους.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από περιστατικό θανάτωσης 40 αιγών και ενός ποιμενικού σκύλου στις 18 Οκτωβρίου 2024, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλαγονίας Μεσσηνίας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Μεσσηνίας (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ.), συλλέχθηκαν τοπικές πληροφορίες και πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές εργασίες πεδίου.
Στην πρώτη δειγματοληψία που πραγματοποίησε φέτος η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, καμία ένδειξη παρουσίας λύκων δεν βρέθηκε στις περιοχές της Πελοποννήσου που εξετάστηκαν, παρά τις ανέκδοτες αναφορές που είχαν έρθει ήδη από το 2019.
Οι φωτογραφικές παγίδες που είχαν τοποθετηθεί σε 30 χιλιόμετρα δασικών δρόμων απαθανάτισαν τελικά εννέα λύκους, τέσσερα ενήλικα και πέντε νεαρά άτομα.
Ως κορυφαίος θηρευτής, ο λύκος (Canis lupus) παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, καθώς περιορίζει για παράδειγμα τους πληθυσμούς φυτοφάγων ζώων που με τη βοσκή περιορίζουν τα δάση.
Χάρη στο καθεστώς απόλυτης προστασίας που απολάμβανε μέχρι σήμερα, το είδος έχει επιστρέψει και στην Πάρνηθα ύστερα από απουσία τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, η Σύμβαση της Βέρνης, η οποία εξασφαλίζει την προστασία της άγριας ζωής κυρίως στην Ευρώπη, ενέκρινε πριν 20 ημέρες τον περιορισμό του καθεστώτος προστασίας του λύκου κάτι που αποτελεί ευθεία υπονόμευση κάθε προσπάθειας για διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Καλλιστώ έχει αναλάβει την παρακολούθηση του είδους στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ η οργάνωση Αρκτούρος σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ακόμα 19 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το προηγούμενο ζεύγος πάντα στην Ουάσινγκτον επέστρεψε στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2023
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.