- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αλλαγή μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων
Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων
Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο οργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής για την βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανακοίνωσε την ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και νέο περιφερειακό σχεδιασμό βασισμένο στη διαλογή στη πηγή, στην αποκεντρωμένη ανακύκλωση και στην κοινωνική οικονομία.
Αναλυτικότερα η κ. Δούρου καταγγέλλοντας τη διαφθορά που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοινώνει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που θα προκύψει μέσα από τη διαβούλευση με τους Δήμους, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα. «Έχει έρθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά η νέα Περιφερειάρχης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης που χαρακτήρισε τα απορρίμματα ως χρυσορυχείο και ως πυλώνα ανάπτυξης, τα οποία όμως τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία. Την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτή την αξία και τον πλούτο γιατί είχε τη μονεταριστική λογική του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» ανέφερε ο Υπουργός ενώ επεσήμανε τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους Δήμους.
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασε και ο Υπεύθυνος Πολιτικής-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Αποβλήτων Michel Sponar ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ελαχιστοποίησης των χωματερών χωρίς όμως τη δημιουργία φαραωνικών έργων.
Τέλος όλοι συμφώνησαν σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων όπου όλα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται και όπου η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ο βασικός άξονας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε για τη δημοσιοποίηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού είναι ο Σεπτέμβριος του 2015. Ας ελπίσουμε το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί γιατί ο χρόνος πιέζει και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τρέχουν. Ας ευχηθούμε όπως ανέφερε στην ομιλία της και η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη « η επόμενη φορά να μην είναι άλλο ένα συνέδριο, αλλά μια αποτελεσματική εφαρμογή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης των όσων αποφασίστηκαν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του, ο αγαπημένος καρχαρίας της Μπουσάν επιστρέφει διαρκώς
Οι νεές προβλέψεις του ΟΗΕ
Η ιστορία μιας θάλασσας από πλαστικό, μιας κόκκινης ντομάτας και ενός απρόσμενου αγροτικού θαύματος.
Ο The Krank εξηγεί πώς γεννήθηκε η εικαστική παρέμβαση που προειδοποιεί για την απειλή των εξορύξεων
Η Σοφία Αξωνίδη του WWF Ελλάς εξηγεί γιατί η βιώσιμη διατροφή ξεκινά από το καθημερινό μας τραπέζι
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.