Περιβαλλον

Food waste: Γιατί να σπαταλάμε τα τρόφιμα;

Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων συνεπάγεται κέρδος

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 909
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιορισμός σπατάλης τροφίμων
© Rachel Claire/Pexels

Food waste: Οργανισμοί και επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σχέδιο όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων (food waste) εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη, με τον αγροτικό τομέα να αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των εκπομπών αερίων ρύπων. Όταν τα υπολείμματα τροφίμων απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται και απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο δεν είναι ο μόνος ρύπος που εκπέμπεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Τα στραγγίσματα, ένα τοξικό υγρό που σχηματίζεται όταν το νερό της βροχής αναμιγνύεται με τα απόβλητα που αποσυντίθενται, μπορεί επίσης να μολύνουν τα κοντινά υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Επομένως, η σπατάλη τροφίμων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον και γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν την ελαχιστοποίηση του food waste στη στρατηγική ESG, δηλαδή για το Περιβάλλον (Environment), την Κοινωνία (Society) και την εταιρική Διακυβέρνηση (Governance).

Foodwaste: Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε φάση παραγωγής και διάθεσης, τα απόβλητα τροφίμων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Η προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων σε σχέση με αυτήν που καταναλώνεται, αυξάνει υπέρμετρα τη γεωργική παραγωγή και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις (2021) της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο γεωργικός τομέας συμβάλλει κατά 10% στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βασικές πηγές ρύπανσης να αποτελούν οι πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων από την καλλιέργεια του εδάφους και την κτηνοτροφία. Η εφαρμογή υπεύθυνων στρατηγικών προμήθειας και διάθεσης τροφίμων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας από αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις έως ασθένειες μικροβιακής αιτιολογίας. Κάθε βήμα που λαμβάνεται για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ωστόσο, η υιοθέτηση σειράς στρατηγικών διάθεσης αποβλήτων τροφίμων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων. Για παράδειγμα, ένας κομποστοποιητής που εγκαθίσταται εντός του χώρου παρασκευής τροφίμων καθιστά αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ως προς τη συμβολή του περιορισμού της σπατάλης τροφίμων στην αποτελεσματικότερη εταιρική διακυβέρνηση, κατά τους ειδικούς, χαμένο φαγητό σημαίνει χαμένο κέρδος. Σύμφωνα με μελέτη, υπολογίζεται πως κάθε 1 ευρώ που επενδύεται για τη μείωση της απώλειας τροφίμων, αποφέρει κατά μέσο όρο 14 ευρώ. Εξάλλου, η υιοθέτηση στρατηγικής υπεύθυνων προμηθειών και η μείωση του κόστους σπατάλης τροφίμων αποδεικνύει και στους εταίρους μιας επιχείρησης την εφαρμογή πρακτικών χρηστής διακυβέρνησης.

Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί την εξασφάλιση σειράς πιστοποιήσεων, όπως το πρότυπο LEED για την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων που ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα ελαχιστοποίησης του foodwaste. Σε κάθε περίπτωση, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σαφές σχέδιο δράσης μηδενικών αποβλήτων με στόχο την απόρριψη όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ