- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πεινασμένη αρκούδα έφαγε 40 κιλά μέλι στο όρος Πάικο
Σε απόγνωση οι μελισσοπαραγωγοί - Παίζουν ραδιόφωνο για να την απομακρύνουν
Όρος Πάικο: Λεία πεινασμένης αρκούδας τα μελίσσια των παραγωγών - Έφαγε περίπου 40 κιλά μέλι - Τουλάχιστον 10 χρόνια είχε να εμφανιστεί στην περιοχή.
«Χέρι» σε πολλά κιλά μέλι έβαλε πεινασμένη αρκούδα, σε μελίσσια στους πρόποδες του όρους Πάικου, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε μια περιοχή όπου είχε να εμφανιστεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αρκούδα έφαγε περίπου 40 κιλά μέλι και κατέστρεψε 15 με 20 μελίσσια.
Το μεγαλόσωμο θηλαστικό «συνέλαβαν» επ’ αυτοφώρω οι αυτόματες κάμερες που τοποθέτησαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», αφού ειδοποιήθηκαν για τις καταστροφές από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Γουμένισσας.
«Το μέλι που έφαγε η αρκούδα ήταν το περσινό που έχουν βάλει οι παραγωγοί για να τρέφονται οι μέλισσες. Ακόμα δεν έχει φετινή παραγωγή, δεν έχει τόση ανθοφορία. Η αρκούδα έφαγε επίσης και τον γόνο των μελισσών», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης. Πρόσθεσε δε, ότι στην περιοχή είχε να εμφανιστεί αρκούδα τουλάχιστον 10 χρόνια και απέδωσε την παρουσία της στην αύξηση του πληθυσμού της, αλλά και στην τροφή που αφθονεί στους πρόποδες του Πάικου.
«Ειδικά φέτος, έμειναν πολλά κάστανα στα δέντρα γιατί οι παραγωγοί δεν πήραν καλές τιμές και δεν τα μάζεψαν, οπότε υπήρχε άφθονη τροφή, είτε στα κλαδιά, είτε κάτω στο έδαφος», επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδης.
Το ραδιόφωνο παίζει για να διώχνει την αρκούδα στο όρος Πάικο
Από τις αρχές Φεβρουαρίου που οι μελισσοκόμοι διαπίστωσαν τις ζημιές στα μελίσσια τους, ειδοποιήθηκαν το Δασαρχείο και η «Καλλιστώ», στελέχη της οποίας μετέβησαν στην περιοχή για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης ζημιών.
«Συστήσαμε και ακολουθήθηκε από παραγωγούς, να μετακινήσουν τα μελίσσια μέσα σε ηλεκτροφόρες περιφράξεις και να βάλουν ένα ραδιοφωνάκι να παίζει, προκειμένου ο θόρυβος να φοβίζει και να απομακρύνει το ζώο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών από άγρια ζώα στις καλλιέργειες, στην μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία θα δοθούν σε ανοικτή εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων».
Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΛΓΑ (Υποκατάστημα Θεσ/νίκης), του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας), της οργάνωσης «Καλλιστώ» και του έργου LIFE ARCPROM.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 5 το απόγευμα, στο γραφείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας «Ο Άγιος Τρύφων» (έναντι Δημαρχείου Γουμένισσας).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.