- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης έστειλε επιστολή στους Έλληνες τραπεζίτες όπου τους καλεί την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση εργασίας για την αξιοποίηση του πλαισίου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Υπουργός «το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι βασικός στόχος της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.»
Το πιο σωστό που έχει κάνει ποτέ ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα, ήταν η προώθηση των ηλιακών θερμοσιφώνων. Και η οικονομία ενισχύθηκε με ένα βιοτεχνικό κλάδο που διέπρεψε, και θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, και τα νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να μειώνονται. Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και σήμερα με την εξοικονόμηση ενέργειας. Με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα επανακάμψει ο κατασκευαστικός κλάδος και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων. Αντίστοιχα θα υπάρξουν και κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση έως και εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα τεράστια θα είναι τα οικονομικά οφέλη για το εθνικό σύστημα υγείας από την μείωση των ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΑ (International Energy Agency) για κάθε επένδυση ενός δολαρίου σε υποδομές εξοικονόμησης ενέργειας εξασφαλίζονται τέσσερα δολάρια από το σύστημα υγείας.
Επειδή όμως λεφτά δεν υπάρχουν από το κράτος υπάρχουν όμως στους ιδιώτες το Υπουργείο αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Μέσω του πλαισίου αυτού θα δημοπρατηθούν έργα ηλεκτροφωτισμού πόλεων και αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων ενώ η αποπληρωμή της ιδιωτικής συμμετοχής θα συνδέεται με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι η ανάγκη για τέτοιου είδους επενδύσεις ξεπερνούν τα 3-5 δις ευρώ, οι οποίες θα αποσβεστούν σε βάθος χρόνου από τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Τη διασφάλιση του αποτελέσματος της ενεργειακής εξοικονόμησης θα εξασφαλίσει το ΚΑΠΕ ως ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης. Αντίστοιχα για τα νοικοκυριά το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ θεωρεί «ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να είναι αρωγός στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς παροχής ανταποδοτικών ενεργειακών υπηρεσιών, όπου θα δοθεί ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την πράσινη καινοτομία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.