Περιβαλλον

Η ξηρασία χτυπά την Ελβετία - Μειώνεται ανησυχητικά το νερό σε λίμνες

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίμνη στην Ελβετία
Λίμνη στην Ελβετία © Pixabay

Στην Ελβετία δεν έβρεξε όπως άλλες χρονιές και αυτό φαίνεται σε μεγάλες λίμνες, όπου η στάθμη μειώνεται επικίνδυνα.

Η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες στην Ελβετία είναι η πιο χαμηλή για τον μήνα Αύγουστο, έπειτα από μια χρονιά φειδωλή σε βροχές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τις λίμνες Κωνσταντίας, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν. Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για Αύγουστο.

«Υπάρχει μια κατάσταση χαμηλής στάθμης στην Ελβετία, κυρίως στο κεντρικό οροπέδιο και νότια του Τιτσίνο», του ιταλόφωνου τμήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα Τετάρτη (17/8) η Μισέλ Ομπερχάνσιλ, αξιωματούχος της υπηρεσίας δεδομένων του τμήματος υδρολογικών πληροφοριών του ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η αιτία; Η «απουσία βροχοπτώσεων το 2022», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι λίμνες Κωνσταντίας, Λουκέρνης, Λουγκάνο και Βάλεν δεν είναι οι μοναδικές που έχουν επηρεαστεί. Η λίμνη Ματζόρε, η οποία, σε υψόμετρο 193 μέτρων, είναι η πιο χαμηλή στην Ελβετία και η λίμνη Ζουγκ «εξακολουθούν να δίνουν τιμές πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο», εξήγησε η Ομπερχάνσιλ.

Με την εξαίρεση των λιμνών Γιούρα και της λίμνης Τουν, η στάθμη του νερού σε όλες τις άλλες μεγάλες ελβετικές λίμνες είναι επίσης κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Την ίδια ώρα η στάθμη πολλών ποταμών είναι επίσης χαμηλή.

«Η ροή του Ρήνου και του Ρους δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις για τον Αύγουστο» είπε ακόμη η Ομερχάνσιλ.

Σύμφωνα με την ίδια, η βροχή που προβλέπεται να πέσει τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «μετριάσει ελαφρά» την κατάσταση αυτή στην Ελβετία. Όμως αυτό «δεν θα είναι αρκετό».

Η είδηση για τη χαμηλή στάθμη στις λίμνες έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού στην Ελβετία για τις διψασμένες αγελάδες σε οροπέδια της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ