Κοσμος

Ελβετία: Με ελικόπτερα μεταφέρουν νερό στις διψασμένες αγελάδες (βίντεο)

Η κλιματική αλλαγή έφερε ξηρασία στις ελβετικές Άλπεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελικόπτερο του στρατού στην Ελβετία μεταφέρει νερό για τις αγελάδες στα βουνά
Ελικόπτερο του στρατού στην Ελβετία μεταφέρει νερό για τις αγελάδες στα βουνά © YouTube

Στην Ελβετία δεν υπάρχει αρκετό νερό για τις αγελάδες στα βουνά. Με ελικόπτερα του στρατού γεμίζουν οι δεξαμενές των κτηνοτρόφων. Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελβετία ελικόπτερα του στρατού μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένα ζώα, μεταξύ των οποίων και αγελάδες, καθώς η ζέστη συνεχίζεται και οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, η χαμηλότερη βροχόπτωση φέτος οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καλέσουν τον στρατό για να προμηθεύσει νερό στα ζώα τους και να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ξηρασία να προκαλέσει ελλείψεις τροφής αργότερα στη διάρκεια της χρονιάς.

Μια επιχείρηση διάρκειας δύο εβδομάδων είναι τώρα σε εξέλιξη με ελικόπτερα Super Puma που πετάνε για να ξαναγεμίσουν τις σχεδόν άδειες δεξαμενές νερού που χρησιμοποιούνται από αγρότες για τις αγελάδες τους, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται συνήθως για να παρασκευαστεί το τυρί Γκριγιέρ, και για άλλα ζώα όπως γουρούνια και κατσίκες.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη νερού φέτος» δήλωσε ο Φρέντερικ Μένετρι, διευθυντής γεωργίας στο καντόνι Φρίμπουργκ. Και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη επίπτωση στα βοσκοτόπια, στην εκτροφή αλλά και στην πεδινή γεωργία».

Χωρίς την επείγουσα προμήθεια νερού, τα ζώα θα έπρεπε να μεταφερθούν από τα πιο ψηλά εδάφη για βόσκηση στις πεδινές περιοχές, όπου φύεται συνήθως το χειμωνιάτικο χόρτο κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Θα φάνε το χόρτο που υποτίθεται ότι θα έτρωγαν στη διάρκεια του χειμώνα, άρα η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αργότερα μέσα στη χρονιά» ξεκαθάρισε ο Μένετρι στο Reuters.

Swiss Army Airlifts Water to Animals Sweltering Under This Summer’s Heat

Οι κτηνοτρόφοι στην Ελβετία εκπέμπουν SOS - Δεν έχουν νερό για τις αγελάδες

Ο κτηνοτρόφος Ζακ Ρουφλού, τα 130 ζώα του οποίου χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού την ημέρα, δήλωσε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από πολύ λίγες βροχές.

«Από τις 27 Ιουνίου, είχαμε μόνο 30 λύτρα, είναι τίποτα» είπε και πρόσθεσε πως ο στρατός έφθασε ακριβώς στην ώρα. «Απείχαμε μιάμιση μέρα από το να μην έχουμε τίποτα απολύτως, ήταν πολύ κοντά» διευκρίνισε.

Από τη μεριά του ο διοικητής της ελβετικής εθνοφρουράς Ματίας Τούσερ δήλωσε πως έξι ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί για την επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου.

«Συνολικά τα ελικόπτερα μπορούν να ρίξουν περίπου 400.000 τόνους νερού στις δεξαμενές» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επιχείρηση είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2015 και του 2018. «Με την παγκόσμια υπερθέρμανση, υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοιου είδους αποστολές να είναι πιο συχνές στο μέλλον» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ