- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόκειται για μια εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο να αντιληφθούμε τις συνέπειες που έχουν οι καταναλωτικές μας συνήθειες στους φυσικούς πόρους έτσι ώστε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές και να κατανοήσουμε τα οφέλη που θα έχουμε από την αλλαγή της στάσης ζωής μας.
Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2011 από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει να κινητοποιήσει το κοινό να σκεφτεί τις συνέπειες που έχουν για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ευημερία μας οι καταναλωτικές μας συνήθειες και ο ξεπερασμένος τρόπος ζωής μας.
Μέσα από ένα διαλογικό διαδικτυακό τόπο διαθέσιμο σε 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ ο Πολύδωρος Σκουπιδάκης, η Παρασκευή Παρορμητική, ο Στράτος Στρουμπουλός και ο Μηνάς Ρουτίνας (οι χαρακτήρες των κινούμενων σχεδίων της εκστρατείας) δείχνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών αποφάσεων των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την αξία των απορριμμάτων καθώς και να παρακολουθήσουν με ποιους τρόπους τα απορρίμματα αντί να απορριφθούν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν, να ανταλλαχθούν ή να επισκευαστούν.
Φέτος η εκστρατεία επικεντρώνεται στη διαχείριση των αποβλήτων που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων της πράσινης οικονομίας. Παρά τους στόχους για την ανακύκλωση σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ λίγο τα απορρίμματα της ως πόρους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απορρίμματα θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δις ευρώ ετησίως, την αύξηση κατά 42 δις ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και τη δημιουργία πάνω από 400.000 θέσεων εργασίας έως το 2020.
Στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας Generation Awake οι επισκέπτες συνειδητοποιούν την αξία των απορριμμάτων παρακολουθώντας τους τρόπους με τους οποίους αντί τα απορρίμματα να θάβονται στις χωματερές πως μπορούν να αξιοποιηθούν. Η σελίδα της εκστρατείας στο facebook καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η μείωση της σπατάλης των τροφίμων και η μείωση της χρήσης του νερού, διαδίδοντας το μήνυμα ότι τα σκουπίδια που δεν μπορείτε να αποφύγετε μπορούν να γίνουν πολύτιμοι πόροι και η εξοικονόμηση πόρων σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.
Η εκστρατεία απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 25 έως 40 ετών που ζουν σε αστικές περιοχές και έχουν μικρά παιδιά. Με διασκεδαστικό τρόπο η εκστρατεία μεταδίδει το μήνυμα για τα πολύτιμα υλικά που υπάρχουν στα σκουπίδια και ενώ μπορούν να επανεισαχθούν στο οικονομικό μας σύστημα χάνονται εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μέχρι 31 Αυγούστου η εκστρατεία Generation Awake θα βρίσκεται στη Σκάλα Ωρωπού Αττικής.Στην έκθεση που παρουσιάζεται οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να κάνει στην καθημερινότητα του οικονομία στο νερό και την ενέργεια και πώς να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει. Επιπλέον τα Σαββατοκύριακα 23-24/8 και 30-31/8 οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν με τον κεντρικό ήρωα της εκστρατείας κ. Πολύδωρο Σκουπιδάκη και να κερδίσουν δώρα παίρνοντας μέρος στον τροχό της τύχης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.