Περιβαλλον

Σρι Λάνκα: Τόνοι πλαστικού απειλούν τις παραλίες (βίντεο)

Μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σρι Λάνκα: Μάχη με τον χρόνο για να καθαρίσουν οι παραλίες από τόνους πλαστικού που έφθασαν στις ακτές μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
Σρι Λάνκα: Μάχη με τον χρόνο για να καθαρίσουν οι παραλίες από τόνους πλαστικού που έφθασαν στις ακτές μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ © EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Δραματική η κατάσταση στη Σρι Λάνκα, με τόνους πλαστικού να κατακλύζουν τις παραλίες μετά τη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ.

Αντιμέτωτη με τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της βρίσκεται η Σρι Λάνκα, καθώς τόνοι πλαστικού έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τις παραλίες.

Η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, ανοικτά της πρωτεύουσας Κολόμπο, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα από πλαστικά να βρεθούν στη θάλασσα.

Ήδη, οι αρχές στη Σρι Λάνακ απαγόρευσαν το ψάρεμα σε μια ζώνη μήκους 80 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο «MV X-Press Pearl» (σημαία Σιγκαπούρης), το οποίο καίγεται εδώ και 9 ημέρες, στα ανοικτά του Κολόμπο. Ο κίνδυνος να κοπεί στα δύο και να δημιουργηθεί μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, με εκατοντάδες τόνους μαζούτ στον Ινδικό Ωκεανό, είναι μεγάλος. Εκατομμύρια πλαστικοί κόκκοι, που προέρχονται από το φορτίο του πλοίου, έχουν αρχίσει να φθάνουν σε κοντινές παραλίες, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media.

Σύμφωνα με τις αρχές στη Σρι Λάνκα, το πλοίο μετέφερε 28 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα από αυτούς τους κόκκους από πολυαιθυλενοξείδιο, που προορίζονται για τη βιομηχανία συσκευασιών. Συνολικά 8 κοντέινερ έπεσαν στη θάλασσα.

Plastic from burning ship cover Sri Lanka beach | Ash-grey plastic pellets wash ashore | World News
Plastic from burning ship cover Sri Lanka beach | Ash-grey plastic pellets wash ashore | World News

Σρι Λάνκα: Μαζική κινητοποίηση για να καθαριστούν οι ακτές από τους κόκκους πλαστικού

Περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζουν «τιτάνιο» το έργο να καθαριστούν οι ακτές που έχουν ρυπανθεί από αυτούς τους κόκκους, αναμεμειγμένους με πετρέλαιο και άλλα συντρίμμια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, προερχόμενα από το κατεστραμμένο πλοίο.

«Είναι ίσως η μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση στην ιστορία μας» δήλωσε η Νταρσανί Λαχανταπούρα, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPA).

Το «MV X-Press Pearl» έχει μήκος 186 μέτρα. Εκτός από τα καύσιμα στη δεξαμενή του, μεταφέρει:

  • 278 τόνους μαζούτ και
  • 50 τόνους πετρελαίου ντίζελ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, το Νεγκόμπο, μια αλιευτική περιοχή, απειλείται από μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα και η παραλία του, δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, έχει κλείσει για το κοινό. Αν και η φωτιά φαίνεται πως έχει τεθεί υπό έλεγχο, χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πετρελαϊκής ρύπανσης.

Gravitas: Sri Lanka douses cargo ship after 6 days

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ