- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Ανέπαφο μόνο το 2,8% των οικοσυστημάτων
Η σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας
Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, όπως έχει θεσμοθετηθεί εδώ και περίπου μισό αιώνα.
Πρόκειται για μία ημέρα, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, σύμφωνα με την οποία το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους.
Σύμφωνα με του επιστήμονες, αυτά τα μικρά κομμάτια της άγριας ζωής που δεν έχουν υποστεί ζημιές από ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χωροκατακτητικά ξενικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες να μην βρίσκουν άθικτες περιοχές στην εν λόγω ήπειρο.
Οι ερευνητές, μάλιστα, προτείνουν την εισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ενδημικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι - μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των εκτάσεων του πλανήτη καθιστώντας τες και πάλι οικολογικά ακέραιες, όπως εκτιμούν.
Προηγούμενες αναλύσεις, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες, εκτιμούν ότι το 20-40% της επιφάνειας της Γης έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι επιστήμονες της νέας αυτής μελέτης υποστηρίζουν ότι τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται ανέπαφα από ψηλά, αλλά, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη. Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, διασπείρουν τους σπόρους και με μεγάλες ωφέλειες για τα δάση, ενώ οι λύκοι μπορούν να ελέγχουν τους πληθυσμούς των ελαφιών και αλκών.
Η νέα αξιολόγηση συνδυάζει χάρτες που υποδεικνύουν την ανθρώπινη βλάβη σε βιότοπους με χάρτες που δείχνουν την εξαφάνιση των ζώων από τις αρχικές τους περιοχές ή την ελαχιστοποίηση των πληθυσμών τους, με συνέπεια την αδυναμία διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων.
Επιστήμονες μάλιστα δήλωσαν ότι η νέα ανάλυση υποτιμά τις άθικτες περιοχές, επειδή πολλά είδη ζώων χαμένα στους αιώνες είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστά, ενώ οι νέοι χάρτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει το εύρος των ειδών.
Είναι γεγονός ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή κρίση της βιοποικιλότητας, με πολλούς πληθυσμούς άγριων ζώων - από λιοντάρια έως έντομα - να βρίσκονται στο φάσμα της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων για καλλιέργεια και οικοδόμηση.
Μερικοί επιστήμονες μάλιστα, πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα.
«Σε πολλούς από τους βιότοπους που θεωρούμε άθικτους λείπουν είδη που έχουν κυνηγηθεί [και μάλιστα λαθραία] από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ξενικών ειδών ή ασθενειών», δήλωσε στην «Guardian» ο δρ Andrew Plumptre, επικεφαλής της μελέτης, από το Key Biodiversity Areas Secretariat του Cambridge.
«Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο λίγα είναι τα μοναδικά μέρη, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα», αναφέρει.
«Βρισκόμαστε στη δεκαετία που ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και επικεντρώνεται στους υποβαθμισμένους βιότοπους», είπε ο δρ Plumptre. Και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποκατάσταση των ειδών, ώστε να μπορούμε να αναπλάσουμε και να αναδημιουργήσουμε περιοχές με οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα».
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χρησιμοποίησε χάρτες με βάση τον Κόκκινο Κατάλογο του IUCN. Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούσαν θηλαστικά, αλλά περιελάμβαναν επίσης ορισμένα πουλιά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια.
Πολλές από τις ανέπαφες περιοχές που εντοπίστηκαν ήταν σε περιοχές που διαχειρίζονται αυτόχθονες κοινότητες. Η ανάλυση δεν περιελάμβανε την Ανταρκτική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προκλήσεις, συγκρίσεις και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών SMR
Συντονισμένη άσκηση ΣΠΑΥ, ΕΚΠΑ και Πυροσβεστικής, με ενίσχυση της ετοιμότητας και της συνεργασίας
Τα ντοκιμαντέρ του δεν έμειναν μόνο στην ενημέρωση, αλλά επηρέασαν ουσιαστικά και την κοινή γνώμη
«Δεν είναι πλέον ένα εξειδικευμένο ή παλιομοδίτικο χόμπι»
Εκατοντάδες μέδουσες έχουν κατακλύσει παραλίες στον Ευβοϊκό κόλπο
Σημαντική αύξηση αποθεμάτων νερού - Βελτιωμένη εικόνα στους ταμιευτήρες της Αττικής
Επενδύοντας στην αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Από τη θεωρία της εξοικονόμησης στην πραγματικότητα της υπερκατανάλωσης
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κατάρρευση του είδους - Πώς μπορούν να σωθούν
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος που κάνετε
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για άνοδο θερμοκρασιών πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.