Κινηματογραφος

The Year Earth Changed: Ένα ντοκιμαντέρ συνειδητοποίησης

Μια μοναδική ευκαιρία επανασύνδεσης της ανθρωπότητας με το φυσικό περιβάλλον

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
the-year-earth-changed.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: The Year Earth Changed του Τομ Μπιρντ - Παγκόσμια Ημέρα της Γης και πώς η πανδημία έδωσε χώρο στα ζώα του πλανήτη.

Από το 1970, η 22η Απριλίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης ανθρώπων και φορέων σε σχέση με τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος και ενός πιο καθαρού πλανήτη. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η ανθρωπότητα έχει πατήσει «παύση» στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της, δίνοντας έστω και ακούσια την ευκαιρία σε όλα τα είδη του πλανήτη να ανακτήσουν τον χώρο που δικαιωματικά τους ανήκε.

Αυτή είναι κεντρική ιδέα πίσω από το φρέσκο ντοκιμαντέρ "The Year Earth Changed" με τη χαρακτηριστική φωνή του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, στρατευμένου αφηγητή πληθώρας ντοκιμαντέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής και φωνή της συλλογικής μας συνείδησης στην προσπάθεια της διάσωσηςτου πλανήτη.

Είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ματιά των επιπτώσεων της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας και της παγκόσμιας οδηγίας «μένουμε σπίτι», πάνω στην αντίδραση της ζωής του φυσικού κόσμου απέναντι στην απουσία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και των αλλαγών που αυτή προκάλεσε, οι οποίες έγιναν αισθητές σχεδόν αμέσως.

the-year-earth-changed-a-v.jpg

Τα στατιστικά είναι όσο εντυπωσιακά και τα πλάνα του κινηματογραφικού υλικού από πέντε ηπείρους της γης, σε αυτή την παραγωγή Apple Originals. Από την αόρατη λόγω υπερβολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης οροσειρά των Ιμαλαΐων ως τις άδειες από κόσμο παραλίες της Φλόριντα κι από τη νεοανακαλυφθείσα υποθαλάσσια ηρεμία της Νοτιοανατολικής Αλάσκας ως τη σαβάνα του μέχρι πέρσι υπερφορτωμένου από τουρίστες εθνικού πάρκου Μασάι-Μάρα της Κένυας, άγρια ζωή που θεωρείται υπό εξαφάνιση κατακτά νέα υψηλά αναπαραγωγικής περιόδου, θηλαστικά επικοινωνούν μεταξύ τους περισσότερο και με νέους τρόπους ανενόχλητα από την παγκόσμια ηχορύπανση η οποία έχει μειωθεί κατά 70% και μεγαλουπόλεις βιώνουν την καλύτερη ποιότητα αέρα εδώ και 40 χρόνια.

Φυσικά η ταινία δεν επιχειρηματολογεί υπέρ του εγκλεισμού και της απομόνωσης. Κάνει λόγο για μια μοναδική ευκαιρία συνειδητοποίησηςτης επανασύνδεσης της ανθρωπότητας με την άγρια ζωή και ενόρασης για την κοινή μας αρμονική συνύπαρξη στο μέλλον. Μετά από αυτή τη δύσκολη και αναπάντεχη χρονιά και εν αναμονή της post-covid εποχής και του“aftermath” που περιμένει τη σειρά του, προτείνει πως τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή των μικρών και μεγάλων αποφάσεων που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμά μας πάνω στον μοναδικό πλανήτη που έχουμε (από όσο ξέρουμε) και πως αυτή η κατάσταση που μοιάζει με ένα παγκόσμιο πείραμα επικών διαστάσεων, δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη χρονιά που άλλαξε τη Γη.

the_year_earth_changed.jpg

Το "The Year Earth Changed" είναι διαθέσιμο στο Apple TV Plus.

The Year Earth Changed — Official Trailer | Apple TV+

The Year Earth Changed

ΗνωμένοΒασίλειο,2021, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 48’
Σκηνοθεσία: Τομ Μπιρντ
Αφήγηση: Ντέιβιντ Ατένμπορο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ